Skip to main content

Ο Φάρος Κόπραινας και οι εκβολές του Άραχθου

Στις βόρειες ακτές του Αμβρακικού Κόλπου, στα όρια των νομών Άρτας και Αιτωλοακαρνανίας και κοντά στο σημείο όπου εκβάλλει ο ποταμός Άραχθος, στέκει επιβλητικός ο Φάρος Κόπραινας.

Κάμερα τοποθετημένη σε drone κατέγραψε όμορφα πλάνα από την περιοχή.

Με ύψος εννέα μέτρων, ο φάρος -σύμφωνα με το epirustravel.eu– κατασκευάστηκε το 1893, ενώ από το 2000 το σπίτι του φαροφύλακα έχει μετατραπεί σε μουσείο.

Τα εκθέματα περιλαμβάνουν εργαλεία και όργανα παλιών φάρων. Παράλληλα, στο μουσείο παρουσιάζονται ο μηχανισμός λειτουργίας των φάρων, η χρησιμότητά τους στην πλοήγηση, η ζωή του φαροφύλακα, αλλά και ορισμένα στοιχεία της τοπικής ιστορία της Κόπραινας.

Για τους λάτρεις της πεζοπορίας, ένα πλακόστρωτο μονοπάτι περίπου ενός χιλιομέτρου οδηγεί στον φάρο, με αφετηρία το χωριό Κόπραινα Άρτας και το γραφικό καφενεδάκι – ταβερνάκι που υπάρχει στην περιοχή.

Η Κόπραινα ήταν λιμάνι με σημαντική εμπορική κίνηση από τη Βυζαντινή εποχή και καθ’ όλη τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, μέχρι και τις αρχές του 20ού αιώνα. Σταδιακά ωστόσο, και ειδικά μετά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, εγκαταλείφθηκε καθώς η κίνηση απορροφήθηκε από το λιμάνι της Πρέβεζας.

Λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα, κοντά στο χωριό Κομμένο Άρτας, εκβάλει ο Άραχθος, ο όγδοος μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας, ο οποίος πηγάζει από την περιοχή του Μετσόβου και έχει μήκος 135 χιλιομέτρων.

Στην αρχαιότητα οι εκβολές του Αράχθου, ο οποίος έχει πλούσια ιχθυοπανίδα, ήταν ανατολικότερα των σύγχρονων.

Ο Άραχθος φημίζεται για τα τοξωτά γεφύρια που συνδέουν τις όχθες του, μεταξύ των οποίων το γεφύρι της Πλάκας.

Με πληροφορίες από wikipedia, epirustravel.eu