Skip to main content

Καλωσόρισμα του 2024 με την παραδοσιακή Συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Βιέννης

Εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο θα υποδεχθούν μουσικά τη νέα χρονιά με τη δημοφιλή καλλιτεχνική εκδήλωση

Πιστή στο εορταστικό ραντεβού της, η δημόσια Ραδιοτηλεόραση μεταδίδει και φέτος ανήμερα την Πρωτοχρονιά –τη Δευτέρα 1η Ιανουαρίου 2024, στις 12:15, την καθιερωμένη Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Βιέννης, σε απευθείας δορυφορική σύνδεση με την Αίθουσα Musikverein.

Στο πόντιουμ της χρυσοποίκιλτης αίθουσας του Μεγάρου των Φίλων της Μουσικής της Βιέννης θα βρεθεί για δεύτερη φορά -μετά το 2019- ο Βερολινέζος αρχιμουσικός Κρίστιαν Τίλεμαν.

Το μοναδικό αυτό πολιτιστικό γεγονός μεταδίδεται σε περισσότερες από 90 χώρες σε όλο τον κόσμο, σε υψηλή ευκρίνεια (HD), από πολυάριθμους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς. Πρόκειται για μια μοναδική μουσική εμπειρία, την οποία οι τηλεθεατές της ΕΡΤ1 και οι ακροατές του Τρίτου Προγράμματος θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν απευθείας από την πρωτεύουσα της Αυστρίας.

Στη φετινή συναυλία ερμηνεύονται 15 έργα -τα εννέα για πρώτη φορά στην Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Βιέννης- φυσικά μαζί με τα πολυαναμενόμενα εκτός προγράμματος (bis).

Πέραν των τεσσάρων μελών της δυναστείας Στράους (Γιόχαν Α΄ , Γιόχαν Β΄, Γιόζεφ, Έντουαρντ), θα ακουστούν έργα των Komzák, Ziehrer, Hellmesberger ΙΙ, Lumbye και Bruckner, του τελευταίου για τα 200 χρόνια από τη γέννησή του.

Τη συναυλία προλογίζει και σχολιάζει ο παραγωγός του Τρίτου Προγράμματος Νίκος Κανελλόπουλος.

Για τους ακροατές του Ραδιοφώνου, η συναυλία θα μεταδοθεί απευθείας και από το Τρίτο Πρόγραμμα, στους 90,9 ή 95,6 και ταυτόχρονα στο www.ertecho.gr

Αναλυτικά το πρόγραμμα της συναυλίας

Karl Komzák II: Erzherzog Albrecht-Marsch, op. 136

Johann Strauss II: Wiener Bonbons. Walzer, op. 307. Figaro-Polka.

Polka française, op. 320

Josef Hellmesberger II: Für die ganze Welt. Walzer

Eduard Strauss: Ohne Bremse. Polka schnell, op. 238

Johann Strauss II: Εισαγωγή στην οπερέτα «Waldmeister».

Ischler Walzer: Nachgelassener Walzer Nr. 2 (με μπαλέτο). Nachtigall-Polka, op. 222

Eduard Strauss: Die Hochquelle. Polka mazur, op. 114

Johann Strauss II: Neue Pizzicato-Polka, op. 449

Josef Hellmesberger II: Estudiantina-Polka, από το μπαλέτο «Die Perle von Iberien»

Carl Michael Ziehrer: Wiener Bürger. Walzer, op. 419 (με μπαλέτο)

Anton Bruckner: Quadrille, WAB 121 (μεταγραφή για ορχήστρα)

Hans Christian Lumbye: Glædeligt Nytaar! Galopp

Josef Strauss: Delirien. Waltzer, op. 212

30.000 λουλούδια

Η Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Βιέννης διευθύνθηκε από τους μεγαλύτερους αρχιμουσικούς όλων των ενδιάμεσων εποχών, σε όλη την πορεία της -από το 1892 που έγινε ουσιαστικά η καθιέρωσή της, ενώ επίσημα, στη σημερινή της μορφή, αναφέρεται από το 1946 και μετά.

Το «ρεκόρ» μετά το 1946, με 25 συνεχείς φορές να διευθύνει την Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία, κατέχει ο Βίλι Μποσκόφσκι (Willi Boskovsky), και ακολουθούν με δέκα φορές ο Λορίν Μααζέλ (Lorin Maazel), με έξι φορές ο Κλέμενς Κράους (Clemens Krauss), και από πέντε ο Ζουμπίν Μετά (Zubin Mehta) και ο Ρικάρντο Μούτι (Riccardo Muti).

Η χρυσοποίκιλτη αίθουσα στο βιεννέζικο Μέγαρο Φίλων της Μουσικής, την ημέρα της Συναυλίας διακοσμείται με 30.000 λουλούδια από τους Κήπους του δήμου της Βιέννης.

Εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο θα υποδεχθούν μουσικά τη νέα χρονιά με τη δημοφιλή καλλιτεχνική εκδήλωση, η οποία θα μεταδοθεί από τουλάχιστον 90 τηλεοπτικά και 300 ραδιοφωνικά δίκτυα σε όλο τον κόσμο.