Skip to main content

ΥΠΠΟ: Διευκρινίσεις για τις αρχαιότητες στη δημοπρασία των Christie’s

PHOTO/EPA/PETER FOLEY

Συνολικά τέσσερα μελανόμορφα αρχαϊκά αγγεία, προερχόμενα από αθηναϊκά εργαστήρια, απέσυρε από δημοπρασία του ο Οίκος Christie’s

Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τις αρχαιότητες στην ακυρωθείσα δημοπρασία του Οίκου Christie’s, απαντά με ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού, τονίζοντας πως δεν προκύπτει ότι τα αντικείμενα έχουν διακινηθεί παράνομα από την ελληνική επικράτεια.

«Σύμφωνα με την αρμόδια Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών δεν έχουν τεκμηριωθεί, στην εν λόγω δημοπρασία, αντικείμενα παρανόμως διακινηθέντα από την ελληνική επικράτεια», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.

Υπενθυμίζεται πως συνολικά τέσσερα μελανόμορφα αρχαϊκά αγγεία, προερχόμενα από αθηναϊκά εργαστήρια, απέσυρε από δημοπρασία του ο Οίκος Christie’s, έπειτα από επισημάνσεις του «ντετέκτιβ» αρχαιοτήτων, Χρήστου Τσιρογιάννη, ότι οι συγκεκριμένες αρχαιότητες συνδέονται με τις δραστηριότητες του καταδικασμένου για αρχαιοκαπηλία Τζανφράνκο Μπεκίνα.

Ο Οίκος Christie’s απέσυρε ύποπτες ελληνικές αρχαιότητες.

Κύλικα διακοσμημένη με πολεμιστές (570-560 π.Χ.), η οποία εκτιμήθηκε στα 15.000-20.000 δολάρια / Photograph: Christie’s

Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Πολιτισμού αναφέρει αναλυτικά:

«1. Η Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, μέσω του αρμοδίου Τμήματος ελέγχει με κάθε πρόσφορο τρόπο τη διεθνή αγορά τέχνης. Στο πλαίσιο αυτό προχώρησε στον έλεγχο και της συγκεκριμένης δημοπρασίας, αμέσως μόλις ανακοινώθηκε από τον Οίκο.

2. Ο έλεγχος που έγινε από το αρμόδιο Τμήμα Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών (ΤΤΠΠΑ) δεν έδωσε στοιχεία που να τεκμηριώνουν την παράνομη διακίνηση, από τον σημερινό ελλαδικό χώρο, κάποιου από τα αντικείμενα αυτά.

3. Οι Οίκοι Δημοπρασιών, σύμφωνα με τον κώδικα δεοντολογίας των Art Dealers, όπως έχει διαμορφωθεί από την UNESCO, οφείλουν να δίνουν αναλυτικά στοιχεία σχετικά με την προέλευση των αντικειμένων που δημοπρατούν.

4. Η ΔΤΠΠΑ αξιοποιεί κάθε πληροφορία σχετικά με την παράνομη διακίνηση ελληνικών αρχαιοτήτων που έρχεται σε γνώση της από κάθε πηγή.

5. Σύμφωνα με την αρμόδια ΔΤΠΠΑ δεν έχουν τεκμηριωθεί, στην εν λόγω δημοπρασία, αντικείμενα παρανόμως διακινηθέντα από την ελληνική επικράτεια».