Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Μόνο το Κτήριο 2 του ΦΙΞ αφορά η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ

Άποψη του βιομηχανικού συγκροτήματος της πρώην ζυθοποιίας ΦΙΞ στη Θεσσαλονίκη

Η εν λόγω ανακοίνωση εύλογα προκάλεσε αίσθηση και αναστάτωση, καθώς το εμβληματικό βιομηχανικό ακίνητο «ΦΙΞ» έχει περιέλθει ως γνωστόν στην DIMAND

Μόνο ένα μέρος – συγκεκριμένα το Κτήριο 2 – και όχι το σύνολο του διατηρητέου βιομηχανικού συγκροτήματος της πρώην ζυθοποιίας «ΦΙΞ» στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης αφορά, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, η ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα σήμερα το υπουργείο Πολιτισμού, σύμφωνα με την οποία «δρομολογεί την απευθείας εξαγορά ή την αναγκαστική απαλλοτρίωση του βιομηχανικού συγκροτήματος της πρώην ζυθοποιίας ΦΙΞ, χαρακτηρισμένου ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, στη Θεσσαλονίκη, μετά από την ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων».

Η εν λόγω ανακοίνωση εύλογα προκάλεσε αίσθηση και αναστάτωση, καθώς το εμβληματικό βιομηχανικό ακίνητο «ΦΙΞ» έχει περιέλθει ως γνωστόν στην DIMAND, η οποία έχει ήδη δρομολογήσει επενδύσεις άνω των 150 εκατ. ευρώ για την ανάπλασή του. Η προβλεπόμενη ανάπλαση αφορά τόσο στα διατηρητέα κτήρια, όσο και σε νέα δόμηση και όπως έχει γίνει γνωστό προβλέπεται μεταξύ άλλων και η δημιουργία βιομηχανικού Μουσείου.

Σύμφωνα, λοιπόν, με διευκρινίσεις που έλαβε η «Ν» από τον πολεοδόμο μηχανικό της Dimand, Γιάννη Ευμολπίδη, όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού αφορούν μόνο στο Κτήριο 2, δηλαδή περί τα 7.500 τ.μ. από το σύνολο των  περίπου 15.000 τ.μ. των διατηρητέων κτισμάτων, η εξέλιξη αυτή δεν προκαλεί πρόβλημα στην επένδυση και σίγουρα η πρόθεση του υπουργείου Πολιτισμού δεν είναι αντίθετη με το concept της Dimand για την ανάπλαση του  «ΦΙΞ».

Όπως αναφέρεται σχετικά στην εν λόγω ανακοίνωση, «το Υπουργείο Πολιτισμού επαναφέρει το θέμα της αξιοποίησης του βιομηχανικού συγκροτήματος της πρώην ζυθοποιίας ΦΙΞ, στη Θεσσαλονίκη, με σκοπό τη διάσωσή του ως τεκμήριο της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής, της οικοδομικής ιστορίας και της βιομηχανικής ανάπτυξης της πόλης, στον 19ο αι., που αντανακλά τα ευρωπαϊκά βιομηχανικά πρότυπα της εποχής. Επιδιώκουμε την αποκατάσταση και επανάχρηση του συγκροτήματος – τοπόσημου της δυτικής εισόδου της Θεσσαλονίκης. Έτσι, αναβαθμίζουμε το πολιτιστικό περιβάλλον της πόλης και του λιμένος της, καθώς, πέραν της αποκατάστασης και ανάδειξης του μνημείου, είναι στον προγραμματισμό μας η ενσωμάτωση σύγχρονων πολιτιστικών χρήσεων. Το εν λόγω ακίνητο είναι το πλέον κατάλληλο και πλήρως συμβατό για την απόδοση τέτοιων λειτουργιών, με έντονο και εμφανές κοινωνικό αποτύπωμα».