Skip to main content

Ο Πόντος σε μια άλλη διάσταση: Πρωτοποριακή έκθεση 3D & φωτογραφίας

Το οδοιπορικό καταγράφει την Ιστορία 100 χρόνων του Συλλόγου Ένωσης Ποντίων Σουρμένων

Στην επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυσή της, η Ένωση Ποντίων Σουρμένων εγκαινίασε εχθές, Πέμπτη 9 Μαΐου, στο νέο Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικού, τις φυσικές αλλά και τις ψηφιακές πύλες της, καλώντας το κοινό σε μια απρόσμενη περιήγηση στις συλλογές της.

Πρόκειται για ένα οδοιπορικό βγαλμένο από τη ψυχή των ανθρώπων του Συλλόγου, όπου τα Σούρμενα ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια των επισκεπτών και μαζί της χιλιάδες αναμνήσεις και όμορφες στιγμές. Μέσα από αυτό το οδοιπορικό η Ένωση Ποντίων Σουρμένων παρουσιάζει την ζωή των πρώτων Ποντίων στην περιοχή, με ένα διαφορετικό τρόπο και μέσα από το φωτογραφικό φακό ζωντανεύει μπροστά στα μάτια μας τα Νέα Σούρμενα. Ουσιαστικά είναι ένα ψηφιακό ζωντάνεμα της μνήμης, μια νέα αποτύπωση του χώρου, εμπλουτισμένη με διαδραστικά χαρακτηριστικά, που δένει τις ιστορικές πληροφορίες με τον τόπο σε όλες του τις διαστάσεις και έχει τον δικό του ξεχωριστό ρόλο στην ιστορική τεκμηρίωση.

“Ο Πόντος σε μία άλλη διάσταση” θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της πρωτοποριακής αυτής έκθεσης φωτογραφίας και όχι μόνο, σε τρισδιάστατη μορφή που φιλοξενείται στην αίθουσα του νέου Πολιτιστικού Κέντρου Ελληνικού και της οποίας τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν εχθές το απόγευμα.

Το οδοιπορικό καταγράφει την Ιστορία 100 χρόνων του Συλλόγου, όπως την έζησαν οι άνθρωποί του. Ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα μέσα από μια τρισδιάστατη περιήγηση, οπτικοακουστικό υλικό, αντικείμενα αλλά και μαρτυρίες ανθρώπων να γνωρίσει τα γεγονότα που στιγμάτισαν την περιοχή και επηρέασαν την πορεία του συλλόγου στο διάβα του αιώνα. Το οδοιπορικό είναι οργανωμένο θεματικά, με χρονολογική βάση από το 1924 έως σήμερα.

Η συλλογή, όπως αναφέρουν στην πλειοψηφία τους οι πρώτοι επισκέπτες, είναι υπέροχη και εκτίθεται σε ένα πολύ ιδιαίτερο χώρο με ατμοσφαιρικό φωτισμό, όπου δημιουργούνται πρωτόγνωρα συναισθήματα. Είναι πολύ δύσκολο να το περιγράψει κανείς, πρέπει να βρεθείς εκεί για να το καταλάβεις.

Η έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό μέχρι και το Σάββατο 11/5 από τις 11 το πρωί έως τις 2 μ.μ. και από τις 5 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ στην νέο κέντρο πολιτισμού στο Ελληνικό.

naftemporiki.gr