Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]
1953. Στον απόηχο του πολέμου, της Κατοχής και του εμφύλιου σπαραγμού, ένας «Μικρός ήρωας» και η παρέα του κατάφεραν, με το θάρρος τους και την απλή κατανοητή τους γλώσσα, να αναδείξουν την πατριωτική υπερηφάνεια και την ομόνοια, μέσα από τον αγώνα τους για την απελευθέρωση της Ελλάδας από το ζυγό των κατακτητών, κατά τη διάρκεια της τριπλής κατοχής της χώρας μας, από Γερμανούς, Ιταλούς και Βούλγαρους.
2015. Στην καρδιά ενός οικονομικού πολέμου, σε μια εποχή που έχει μεγάλη ανάγκη από ήρωες, ο ίδιος «Μικρός ήρωας», ο Γιώργος Θαλάσσης, το θρυλικό παιδί – φάντασμα, μαζί με τους φίλους του: την Κατερίνα και τον Σπίθα, που αγαπήθηκαν από ολόκληρες γενιές, επιστρέφουν πιο επίκαιροι από ποτέ, για να κατακτήσουν καινούριες γενιές αναγνωστών, συνεχίζοντας την ηρωική τους πορεία κατά των Γερμανών κατακτητών.
Ο νέος τόμος του ελληνικού κόμικ «Μικρός ήρωας», Νο 25 (τεύχη 121 – 125), κυκλοφορεί ήδη στην Αθήνα και, από τις αρχές Οκτωβρίου, βρίσκεται και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Ανάγνωσμα – έπος, που έγινε εκδοτικό φαινόμενο
Το εβδομαδιαίο ανάγνωσμα, που συνέγραψε ο Στέλιος Ανεμοδουράς, με το ψευδώνυμο Θάνος Αστρίτης, και διάνθισε με σκίτσα του ο Βύρων Απτόσογλου, κυκλοφόρησε για μία ολόκληρη 16ετία, από το 1953 έως τον Ιούνιο του 1968, όταν και διακόπηκε απότομα στο τεύχος 798, για να συνεχιστεί άμεσα με πλήρη εικονογράφηση.
Πρόκειται για ένα ανάγνωσμα – έπος, που σηματοδότησε μια ολόκληρη εποχή, ένα εκδοτικό φαινόμενο, αφού, τα περισσότερα από τα 15 χρόνια της εβδομαδιαίας κυκλοφορίας του, υπήρξε το κυρίαρχο έντυπο στο μοίρασμα μεριδίων της αγοράς, στον τομέα των παιδικών περιοδικών, με τρεις εκδόσεις ταυτόχρονα. Επανεκδόθηκε αρκετές φορές, υπό μορφή κόμικ πλήρους εικονογράφησης, υπό μορφή κειμένου με εικόνες, υπό μορφή συλλεκτικών τόμων, με μορφή μόνο κειμένου ή με τόμους της πρωτότυπης εικονογράφησης. Επίσης, έχει διασκευαστεί για το θέατρο.
Το «ονειρεμένο πρότυπο» κάθε παιδιού
Ο Γιώργος Θαλάσσης είναι ένα έφηβο αγόρι, ορφανό από πατέρα. Άριστος γνώστης πολεμικών τεχνών, αποφασίζει να δώσει τον υπέρ πάντων αγώνα για την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον ζυγό των κατακτητών. Παρά τη μικρή του ηλικία, είναι το αρχέτυπο του ήρωα, ένας άφοβος και αδάμαστος αρχηγός, το «ονειρεμένο πρότυπο» κάθε αγοριού. Πιστοί του σύντροφοι στέκονται η αγαπημένη του Κατερίνα, με την οποία τον συνδέει πλατωνική ερωτική σχέση, και το «αιώνια πεινασμένο παιδί», ο ευτραφής, καλοκάγαθος, παράτολμος, άδολος και άφοβος Σπίθας, ο οποίος αποτελεί τραγική φιγούρα ως προς το τι συμβολίζει (την πείνα στην Κατοχή), αλλά, παράλληλα, δίνει την κωμική νότα με την καρικατουρίστικη φιγούρα του και τις αστείες ατάκες.
Ακόμα, στο ανάγνωσμα, υπάρχουν πολλοί δορυφορικοί και αναλώσιμοι χαρακτήρες, όπως ο «Κεραυνός», ο «Αρτέμιος» και ο Νίκος Γαλανός, και, φυσικά, αντίπαλοι πράκτορες, με βασικούς τον Σεϊτάν Αλαμάν και την Φροϊλάιν Χ..
Νοσταλγία και μύηση
Ο «Μικρός ήρωας» συνεχίζει ακάθεκτος την πορεία του μέσα από την C&C Publications, της οποίας ηγείται ο εγγονός του Στέλιου Ανεμοδουρά, Λεωκράτης Ανεμοδουράς. Για τους πιο παλιούς, η επανακυκλοφορία του «Μικρού ήρωα» προκαλεί νοσταλγία, ενώ για τους νεότερους, αποτελεί μύηση στα αναγνώσματα μιας πιο αθώας, πιο «καθαρής» εποχής. Για τον Λεωκράτη Ανεμοδουρά, όμως, είναι πολλά παραπάνω από ένα περιοδικό, σηματοδοτεί τη δυναμική επιστροφή της οικογένειας εκεί που ανήκει, στον χώρο των εικονογραφημένων.