Skip to main content

Στρατηγικός διάλογος μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ στον τομέα του Πολιτισμού

Η διεύρυνση των διμερών σχέσεων Ελλάδας και ΗΠΑ στον τομέα του Πολιτισμού αποτέλεσε το θέμα επαφών της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κας Λίνας Μενδώνη και αντιπροσωπείας του ΥΠΠΟΑ, με εκπροσώπους της Αμερικανικής Κυβέρνησης, στο πλαίσιο του 2ου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ.

Από την πλευρά του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, εκτός από την υπουργό, συμμετείχαν οι Γενικοί Γραμματείς, Πολιτισμού, κ. Γιώργος Διδασκάλου και Σύγχρονου Πολιτισμού, κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης και υπηρεσιακοί παράγοντες. Η αμερικανική αντιπροσωπεία αποτελείτο από τον επικεφαλής, κ. Philip Reeker, υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την Ευρώπη και την Ευρασία, τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Geoffrey Pyatt και συνεργάτες της υφυπουργού Παιδείας και Πολιτισμού και Πολιτισμού κα Marie Royce, η οποία αναχώρησε εκτάκτως για προσωπικούς λόγους.

Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έθεσε το ζήτημα του επαναπατρισμού αντικειμένων που εξάχθηκαν παρανόμως από την Ελλάδα, καθώς και της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών. Η υπουργός Πολιτισμού δήλωσε ότι «οι χώρες μας, μέσω διμερούς συνεργασίας, πρέπει να αναπτύξουν ένα στιβαρό σχέδιο κοινής δράσης και να χτίσουν συνέργειες, ώστε να πολεμήσουν την παράνομη διακίνηση πολιτιστικής ιδιοκτησίας, εφαρμόζοντας όλες τις σχετικές διεθνείς συμβάσεις, αποφάσεις και πρότυπα».

Η ανανέωση του Μνημονίου Συνεργασίας για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή από το ΥΠΠΟΑ και η κύρωσή του αναμένεται μέσα στον Οκτώβριο.

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού έδωσε έμφαση στην ανάπτυξη μιας διαρκούς, κοινά επωφελούς σχέσης συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και αμερικανικών Μουσείων, η οποία θα περιλαμβάνει ανταλλαγή εκθέσεων, τεχνογνωσίας και επιμελητικής εμπειρίας. «Είναι έντονη η επιθυμία μας», τόνισε η υπουργός, «να ενισχύσουμε τη συνεργασία μεταξύ των χωρών μας στον τομέα του Σύγχρονου Πολιτισμού, στη λογοτεχνία, τις εικαστικές και παραστατικές Τέχνες, καθώς και στον κινηματογράφο και την ανάπτυξη ικανοτήτων. Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε αυτή τη μοναδική ευκαιρία του ενισχυμένου ρόλου του Στρατηγικού Διαλόγου, ώστε να διευκολύνουμε την ανταλλαγή των βέλτιστων πρακτικών στον τομέα της βιώσιμης διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και των τομέων του πολιτισμού και της δημιουργίας. Οι τομείς αυτοί είναι ένα εξαιρετικά δυναμικό μέρος της ελληνικής Οικονομίας και έδειξαν μεγάλη αντοχή κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης».

Αναλυτικότερα, στις διμερείς επαφές, στο πλαίσιο του 2ου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ συζητήθηκαν και  επιμέρους ζητήματα όπως:

– Η συνεργασία ελληνικών και αμερικανικών μουσείων η οποία να περιλαμβάνει δράσεις  και του σύγχρονου πολιτισμού.

– Η συνεργασία μεταξύ των ελληνικών και αμερικανικών μουσείων για την ανταλλαγή εκθέσεων αλλά και να διερευνηθεί η υπογραφή συμφωνιών για τακτική παρουσία της Ελλάδας σε μεγάλα αμερικανικά Μουσεία.

– Η παροχή τεχνογνωσίας σε ό,τι αφορά την παρουσίαση των εκθεμάτων των μουσείων, την ανάπτυξη τεχνολογίας για την παροχή βελτιωμένης εμπειρίας προς τους επισκέπτες, καθώς και για τα προγράμματα εθελοντισμού.

– Συνεργασία στον τομέα του βιβλίου, με αφορμή την παρουσία των ΗΠΑ ως τιμώμενης χώρας στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Επανεργοποίηση του προγράμματος μεταφράσεων ελληνικών βιβλίων, όπως και η περαιτέρω ανάπτυξη των residencies για τους Αμερικανούς και Έλληνες συγγραφείς. Επίσης, να ενισχυθεί η προώθηση ελληνικών αρχαιολογικών εκδόσεων σε ακαδημαϊκά ιδρύματα, συνέδρια και εκθέσεις.

– Η ανάπτυξη και επέκταση συνεργασιών και ανταλλαγών μεταξύ πολιτιστικών φορέων στους τομείς του θεάτρου, της μουσικής και του χορού.

– Η οργάνωση εκθέσεων και άλλων εκδηλώσεων, με αφορμή τον εορτασμό της επετείου 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

– Η ανάπτυξη επαφών με αμερικανικές εταιρείες κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών, προκειμένου να διευκολυνθεί η παραγωγή ταινιών, σειρών και ντοκιμαντέρ στην Ελλάδα, καθώς και η προώθηση ελληνικών παραγωγών σε αμερικανικές κινηματογραφικές διοργανώσεις.

naftemporiki.gr