Skip to main content

Μυρσίνη Ζορμπά: Γίνεται φασαρία για το τίποτα

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, πήρε θέση για την καταγγελία που έκανε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) σχετικά με την εκχώρηση στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ακινήτων, μεταξύ των οποίων μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι, τονίζοντας πως γίνεται «φασαρία για το τίποτα».

Σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο του Πρώτου Θέματος η κ. Ζορμπά διευκρίνισε πως «πρόκειται για νόμο του 2016 που έδινε στο υπερταμείο το σύνολο των ακινήτων του δημοσίου με εξαίρεση των αρχαιολογικών χώρων, των περιοχών Natura και Ramsar κ.α.. Δεν έχω λόγο να αμφισβητώ τη νομική διατύπωση του υπουργείου Οικονομικών, αν και το 2016 δεν είχα σχέση».

Ερωτηθείσα αν κακώς δεν έγινε ξεκαθάρισμα πριν τα μνημεία ενταχθούν στο υπερταμείο, απάντησε «κακώς δεν υπήρξε, φυσικά, αλλά πρέπει να δούμε αν είναι κάτι που απειλεί τα μνημεία ή μια χρόνια ασθένεια του υπουργείου που δεν έχει κτηματολόγιο. Αλλά τη χρόνια ασθένεια τώρα εδώ δεν θα τη φορτώσουμε στον κίνδυνο ότι απειλούνται τα μνημεία».

Σε ερώτηση αν χρειάζεται υπουργική πράξη ή απόφαση για να ξεκαθαρίσει το ζήτημα, η κ. Ζορμπά ανέφερε πως αν είναι απαραίτητο, θα πρέπει να τοποθετηθεί το υπουργείο Οικονομικών, τονίζοντας ωστόσο ότι το ΥΠΟΙΚ έχει διαβεβαιώσει πως δεν υπάρχει πρόβλημα. Υπογράμμισε, δε, ότι ο νόμος εξαιρεί το σύνολο των αρχαιολογικών χώρων.

«Υποθέτω ότι η κ. Κονιόρδου έκανε μια συνεννόηση με το ΥΠΟΙΚ αλλά δεν το ξέρω», είπε ακόμη και υπογράμμισε πως η Βουλή και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που υπέγραψαν τον νόμο, «δεν θα έβαζαν σε δοκιμασία κανένα αρχαιολογικό χώρο και χώρο που ανήκει σε πολιτιστική κληρονομιά και η οποία προστατεύεται συνταγματικά».

Εξάλλου, μιλώντας στο Α’ Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, η υπουργός Πολιτισμού έκανε λόγο για «κινδυνολογία».

Η κ. Ζορμπά διερωτήθηκε «πώς συμβαίνει κι ενώ ο νόμος του 2016 (παρ. 4 του άρθρου 196) διασφαλίζει ότι τα ακίνητα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος δεν παραχωρούνται στην ΕΤΑΔ Α.Ε, να κυκλοφορεί σήμερα ενάμιση χρόνο μετά την ψήφιση του με μια κινδυνολογική προσέγγιση;».

Η υπουργός Πολιτισμού επανέλαβε ότι «η διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι αποκλειστική και αδιαπραγμάτευτη αρμοδιότητα του ΥΠΠΟ» λέγοντας: «Τα μνημεία, τα μουσεία, οι αρχαιολογικοί χώροι, οι ιστορικοί τόποι, ακόμα η άϋλη κληρονομιά, δεν παραχωρούνται, δεν υπάγονται σε καθεστώς συναλλαγής, προστατεύονται. Η πολιτιστική κληρονομιά έχει κατοχυρωθεί συνταγματικά εκ μέρους του κράτους και δεν χωρά καμία συζήτηση».