Skip to main content

Επετειακό αφιέρωμα στον «ζωγράφο των λουλουδιών»

Εκατό χρόνια συμπληρώθηκαν από τη γέννηση του διεθνούς εμβέλειας και ακτινοβολίας εικαστικού Θάνου Τσίγκου, του «ζωγράφου των λουλουδιών», όπως έγινε γνωστός, και η Αίθουσα Γιάννη και Ελένης Βάτη, στην Ερμούπολη της Σύρου, πραγματοποιεί έκθεση – αφιέρωμα στον καλλιτέχνη, η οποία εγκαινιάζεται στις 7 Αυγούστου, στις 8.30 το βράδυ.

Σε επιμέλεια του γνωστού συλλέκτη και προέδρου της Εικαστικής Επιτροπής Σύρου – Ερμούπολης, Κώστα Ιωαννίδη, η έκθεση – που θα διαρκέσει έως τις 3 Σεπτεμβρίου – περιλαμβάνει 34 έργα, τα οποία προέρχονται από τη συλλογή του συνονόματου ανιψιού τού Θάνου Τσίγκου, από τον δήμο Ασπροπύργου, καθώς και από ιδιωτικές συλλογές.

Με πολλά ταλέντα και πάθη

Ο Θάνος Τσίγκος (Ελευσίνα, 1914 – Αθήνα, 1965) σπούδασε στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου (1931 – 1936). Πολέμησε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και στον Εμφύλιο, πήγε στη Μέση Ανατολή, πιάστηκε αιχμάλωτος, καταδικάστηκε σε θάνατο, αλλά μια ανταλλαγή αιχμαλώτων που έκανε ο στρατός με κάποιους στρατιώτες, που είχε πιάσει η ομάδα του Άρη Βελουχιώτη, του έσωσε τη ζωή.

Αφέθηκε ελεύθερος το 1946, αλλά το βαρύ και σκοτεινό πολιτικό κλίμα της εποχής, τον έκανε – όπως πολλούς άλλους αριστερούς καλλιτέχνες – να φύγει στο εξωτερικό. Εργάστηκε ως αρχιτέκτονας και, το 1947, πήγε στη Βραζιλία, όπου, με σύσταση του Le Corbusier, συνεργάστηκε για την εκπόνηση μελετών και σχεδίων για τη νέα της πρωτεύουσα, την Μπραζίλια, η οποία προστατεύεται από την Ουνέσκο για τα πολλά σημαντικά κτήρια, πρότυπα της μοντέρνας αρχιτεκτονικής.

Την ίδια χρονιά, ταξίδεψε στο Παρίσι, όπου και εγκαταστάθηκε έως το 1960. Εγκατέλειψε την αρχιτεκτονική και αφιερώθηκε στη ζωγραφική και τη σκηνογραφία, δημιουργώντας, μάλιστα, και δικό του θέατρο. Από τους πρώτους καλλιτέχνες διεθνώς, που εκφράστηκαν μέσα από την informel, δημιούργησε έργα πυρετικής γραφής, καρπούς παράφορου παραληρήματος, στα οποία χειρονομία και ματιέρα ενεργοποιούν τη ζωγραφική επιφάνεια. Αυτό, που περισσότερο τον κατέστησε πανελλήνια γνωστό, ήταν η σχέση του με τα λουλούδια, τα οποία ζωγράφιζε με τέτοιο πάθος, που του χάρισαν τον τίτλο «Ο ζωγράφος των λουλουδιών».

Ενώ έχαιρε ιδιαίτερης εκτίμησης των τεχνοκριτικών και της αστικής τάξης του Παρισιού, προτιμούσε να πίνει και να χαρίζει πίνακες σε φίλους. Πέθανε πάμφτωχος, στην Ελλάδα, το 1965, σε ηλικία 50 ετών.

«Πονούσε με τη μιζέρια και τη φτώχεια των ανθρώπων»

Ο συλλέκτης Κώστας Ιωαννίδης, ο οποίος έχει διοργανώσει τρεις εκθέσεις – αφιέρωμα στον Θάνο Τσίγκο, σημειώνει: «Τον Τσίγκο, τον γνώρισα στο Παρίσι για λίγο διάστημα κι, έτσι, δεν μπόρεσα να κάνω πολύ παρέα με αυτόν τον τόσο φιλοσοφημένο άνθρωπο, ούτε να  αποκτήσω πολλούς πίνακές του. Από την καλή μου φίλη, Iris Clert, έμαθα ό,τι δεν ήξερα για τον Τσίγκο. Η φιλία της μαζί του ήταν πολύ βαθιά. Δεν σταματούσε να μιλά για την καλοσύνη και την ανθρωπιά του. Πονούσε με τη μιζέρια και τη φτώχεια των ανθρώπων. Δυστυχώς, ο Τσίγκος έφυγε από τη ζωή πολύ νέος, καταβεβλημένος από τις αρρώστιες και το αλκοόλ. Έτσι, η παγκόσμια ζωγραφική έχασε έναν μεγάλο καλλιτέχνη».

«Θάνος Τσίγκος, ένας γνωστός σπουδαίος ζωγράφος»

Με τη σειρά του, ο ανιψιός του κορυφαίου Έλληνα ζωγράφου σημειώνει: «Θάνος Τσίγκος, ένας άγνωστος μακρινός συγγενής με το ίδιο όνομα. Αυτό, μέχρι το καλοκαίρι του 2005, που πήγα στην έκθεση “Θάνος Τσίγκος”, στη γενέτειρά του, την Ελευσίνα, που οργάνωσε ο συλλέκτης και μετέπειτα φίλος, Κώστας Ιωαννίδης. Η πρώτη έκθεση που έγινε αποκλειστικά γι’ αυτόν, μετά από 25 χρόνια. Ομολογώ ότι πήγα στην έκθεση από υποχρέωση και περιέργεια. Τα έργα του Τσίγκου, όμως, με άγγιξαν με έναν περίεργο τρόπο. Τα έντονα χρώματα, τα λουλούδια και αυτή η μοναδική τεχνοτροπία του με μάγεψαν.

Τότε, ξεκίνησε για μένα ένα ταξίδι γνωριμίας με τον Θάνο Τσίγκο, που οδήγησε στη δημιουργία μιας συλλογής έργων του. Σήμερα, έχω τη χαρά να μπορώ να συμβάλλω στην πραγματοποίηση αυτής της έκθεσης, δανείζοντας κάποια έργα από τη συλλογή αυτή. Ο ακούραστος λάτρης της τέχνης, Κώστας Ιωαννίδης, οργανώνει αυτήν την έκθεση, που εύχομαι να αγγίξει κάθε επισκέπτη, όπως άγγιξε και μένα πριν δέκα χρόνια και μου έδωσε το δικαίωμα να μπορώ να πω: Θάνος Τσίγκος, ένας γνωστός σπουδαίος ζωγράφος».

Πληροφορίες
Αίθουσα Γιάννη και Ελένης Βάτη: Ερμούπολη -Σύρος. Ώρες λειτουργίας: 11.00 – 14.00 και 18.00 – 22.30.

naftemporiki.gr