Skip to main content

Νέες τιμές εισιτηρίων σε Μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που καθορίζει τις νέες τιμές εισιτηρίων και τις κατηγορίες δικαιούχων ελεύθερης και μειωμένης εισόδου σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και Μουσεία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Στόχος, η αύξηση των εσόδων του ΥΠΠΟΑ σε συνδυασμό με καθολική πρόσβαση για παιδιά, νέους και ομάδες που χρήζουν κοινωνικής στήριξης.  Για την τεκμηρίωση των παρεμβάσεων και τη λειτουργικότερη εφαρμογή τους το υπουργείο Πολιτισμού συνεργάστηκε με το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Οι νέες τιμές εισιτηρίων αφορούν χώρους με μεσαία και μικρή επισκεψιμότητα και προέκυψαν μέσα από λεπτομερή μελέτη των ιδιαιτεροτήτων τους και λαμβάνοντας υπόψη τις τάσεις που δείχνουν τα στοιχεία επισκεψιμότητας των τελευταίων ετών. Οι στοχευμένες και τεκμηριωμένες αυτές παρεμβάσεις αναμένεται να οδηγήσουν σε αύξηση των εσόδων του υπουργείου Πολιτισμού κατά 5 εκατ. ευρώ.

Για τις νέες κατηγορίες δικαιούχων ελεύθερης και μειωμένης εισόδου, μελετήθηκαν εκτενώς καλές πρακτικές που εφαρμόζονται διεθνώς, με βασική μέριμνα την καθολική πρόσβαση στους χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς για παιδιά και νέους, καθώς και για ομάδες πληθυσμού που έχουν ανάγκη κοινωνικής στήριξης.

Ελεύθερη είσοδος προβλέπεται, μεταξύ άλλων, για:

•        τα παιδιά και τους νέους ηλικίας έως 25 ετών, από την Ελλάδα και τις λοιπές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (όπως εφαρμόζεται στο Μουσείο του Λούβρου)

•       τα παιδιά μέχρι 5 ετών, από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (όπως εφαρμόζεται στο Μουσείο Ακρόπολης)

•       τους άνω των 25 ετών που είναι μαθητές σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

•       τους άνεργους (όπως ισχύει από το 2016)

•       τα μέλη των νοικοκυριών που συμμετέχουν στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, για τους οποίους εγκαινιάστηκε ειδική διαδικτυακή πλατφόρμα που θα εκδίδει το σχετικό δικαιολογητικό, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

•       τα άτομα με αναπηρία με ποσοστό άνω του 50% και ενός συνοδού τους (αντί για 67% που ίσχυε προηγουμένως)

•       γονείς πολύτεκνων, τρίτεκνων και μονογονεϊκών οικογενειών (όπως ήδη ισχύει)

•      τους πρόσφυγες

•      τους υπηρετούντες τη στρατιωτική τους θητεία

•     τους Έλληνες Ολυμπιονίκες

Μειωμένο αντίτιμο προβλέπεται για:

•    Τα παιδιά και τους νέους ηλικίας 6 έως 25 ετών, από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης

•     Τους άνω των 65 ετών, από την Ελλάδα και τις λοιπές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (όπως ήδη ισχύει)

Παράλληλα, για το διάστημα από 1η Νοεμβρίου έως 31η Μαρτίου ισχύουν μειωμένες τιμές για όλους τους επισκέπτες. Το μέτρο αυτό εφαρμόζεται ήδη από το 2016 και απευθύνεται τόσο προς τους κατοίκους της χώρας, ώστε να μπορούν να επισκέπτονται με χαμηλότερες τιμές τα μνημεία και τα μουσεία μας, όσο και σε εκείνους που επιθυμούν να επισκεφθούν τη χώρα μας κατά τους χειμερινούς μήνες, αποτελώντας σημαντικό κίνητρο για την επιμήκυνση της περιόδου του πολιτιστικού και περιηγητικού τουρισμού.

Οι νέες τιμές εισιτηρίων και κατηγορίες δικαιούχων ελεύθερης και μειωμένης εισόδου σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και Μουσεία του υπουργείου Πολιτισμού τίθενται σε ισχύ από την 1η Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους, ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για την προσαρμογή του τουριστικού κλάδου. Εξαίρεση αποτελεί η ελεύθερη είσοδος για τα μέλη των νοικοκυριών που συμμετέχουν στο ΚΕΑ, η οποία έχει άμεση ισχύ.

Ο υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής και η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου προχώρησαν στην ακόλουθη κοινή δήλωση:

«Η επικαιροποίηση των τιμών εισιτηρίων για τους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία και τα Μουσεία του Υπουργείου Πολιτισμού και των κατηγοριών δικαιούχων ελεύθερης και μειωμένης εισόδου ανταποκρίνεται σε έναν διπλό στόχο: την αύξηση των δημοσίων εσόδων του ΥΠΠΟΑ, άρα και της χρηματοδότησης για δράσεις πολιτισμού, και ταυτοχρόνως την καθολική πρόσβαση για παιδιά, νέους και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες δίνοντάς τους τη δυνατότητα επαφής με την πλούσια πολιτιστική μας κληρονομιά. Η στενή συνεργασία των δύο υπουργείων και η εναρμόνιση με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές εγγυάται την ομαλή και αποτελεσματική εφαρμογή της νέας πολιτικής εισιτηρίων του υπουργείου Πολιτισμού».

naftemporiki.gr