Η προγραμματισμένη για την Πέμπτη 2 Ιουλίου, συναυλία στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο, η οποία θα δώσει την ευκαιρία να συγκεντρωθούν χρήματα για την ανέγερση νέου αρχαιολογικού Μουσείου στη Δήλο, μεταφέρεται στις 19 Σεπτεμβρίου.
Η συναυλία, που θα εμπλουτιστεί με επιπλέον συμμετοχές Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, θα ενημερώσει το κοινό πως γίνεται μια σπουδαία προσπάθεια από το «International Foundation for Greece», το οποίο ίδρυσαν ο Γιώργος και η Ασπασία Λεβέντη. Τα εισιτήρια που έχουν ήδη αγοραστεί, θα ισχύουν για τη νέα ημερομηνία.
Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων οι Ελευθερία Αρβανιτάκη, Δήμητρα Γαλάνη, Αλεξάνδρα Γκράβας, Λουθ Καζάλ, Μαρκ Λαβουάν, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Γιώργος Μιχαήλ – Αλέξανδρος Ιακώβου, Πάνος Μουζουράκης, Νάνα Μούσχουρη, Μαρία Νατσιονάλε, Γιώργος Νταλάρας, Λαμπέρ Ουιλσόν, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Δήμητρα Παπίου, Γιώργος Περρής, Νίκος Πορτοκάλογλου, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Μάριος Φραγκούλης, Γιάννης Χαρούλης, Γιώργος Χωραφάς θα ενώσουν τις φωνές τους στο Καλλιμάρμαρο, δίνοντας το «παρών» αφιλοκερδώς για τη στήριξη και την προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Τη συναυλία θα ανοίξει η Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, σε μουσική διεύθυνση Ηλία Βουδούρη, με σολίστ τους Δημήτρη Πλατανιά και Τσέλια Κοστέα. Παρουσιαστές θα είναι o Νίκος Αλιάγας και o Στεφάν Μπερν. Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.
Τη σκηνοθεσία κάνει ο Φωκάς Ευαγγελινός, σε μουσική επιμέλεια Γιάννη Παπαζαχαριάκη και σκηνικό Έλλης Παπαγεωργακοπούλου. Τα εισιτήρια κοστίζουν 10, 15 και 40 ευρώ, υπάρχουν όμως και των 8 ευρώ για ανέργους, φοιτητές και παιδιά. Το κοινό μπορεί να τα προμηθευτεί στο Ticket House και στα καταστήματα Γερμανός.
Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Διακαής επιθυμία της Εφορείας Κυκλάδων και του υπουργείου Πολιτισμού ήταν εδώ και χρόνια η ανέγερση ενός νέου Μουσείου στη Δήλο. Μέχρι και ανασκαφικές τομές είχε κάνει ο αρχαιολόγος Παναγιώτης Χατζηδάκης στην περιοχή Καμήλα, περί τα 400 μ. μακριά από το σημερινό Μουσείο, ώστε να υπάρχει βεβαιότητα πως δεν εντοπίζονται εκεί αρχαία. Δεν υπήρχαν, όμως, χρήματα. Το περασμένο καλοκαίρι η κα Ασπασία Λεβέντη ενημέρωσε το υπουργείο Πολιτισμού πως το Ίδρυμα προτίθεται να δωρίσει μια μελέτη στο ελληνικό κράτος και επελέγη η Δήλος.
Το Μουσείο θα πρέπει να είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος του υπόγειο ή υπόσκαφο και «πράσινο», ώστε να καταναλώνει σχεδόν μηδενική ενέργεια, και κατά το δυνατόν μακριά από τη θάλασσα για την προστασία των εκθεμάτων. Θα έχει εμβαδόν τουλάχιστον 5.000 τετραγωνικά, για να καλύπτονται όλες οι σύγχρονες ανάγκες ενός Μουσείου. Ο αρχαιολογικός χώρος της Δήλου αποτελεί μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.
naftemporiki.gr