Skip to main content

Ψηφιακό ταξίδι «Από τη Γη στο Σύμπαν», σε παγκόσμια πρεμιέρα

Το Ευρωπαϊκό Νότιο Αστεροσκοπείο ESO (European Southern Observatory) διοργανώνει την παγκόσμια πρεμιέρα της ψηφιακής πλανηταριακής παράστασης του Φάνη Ματσόπουλου, «Από τη Γη στο Σύμπαν», στο νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου και, ταυτόχρονα, στο Πλανητάριο του Αμβούργου, τη Δευτέρα 22 Ιουνίου.

Στη μοναδική αυτή εκδήλωση, η οποία περιλαμβάνει την προβολή της ψηφιακής παράστασης θόλου «Από τη Γη στο Σύμπαν», θα παραστούν και θα συνομιλήσουν με το κοινό o διακεκριμένος αστρονόμος του ΕSO, Ιάσωνας Σπυρομίλιος, και ο νέος Έλληνας δημιουργός της παράστασης, Φάνης Ματσόπουλος.

Την ημέρα αυτή, θα πραγματοποιηθούν δύο προβολές (ώρες 6:30 μ.μ. και 7:30μ.μ.), με ελεύθερη είσοδο. Απαραίτητα είναι, όμως, τα δελτία εισόδου, η διανομή των οποίων θα πραγματοποιηθεί από το ταμείο του Πλανηταρίου, από τις 6 το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Ταυτόχρονα, το εργαστήριο τεχνολογίας UTech Lab του Ιδρύματος Ευγενίδου θα δώσει την ευκαιρία σε όλους τους ενδιαφερόμενους να φωτογραφηθούν… μέσα στα πλάνα της παράστασης!

Σκοπός της κοινής πρεμιέρας σε Αθήνα και Αμβούργο είναι να γίνει παρουσίαση της παράστασης, τόσο σε εκπροσώπους Πλανηταρίων από  όλο τον κόσμο, όσο και σε εκπροσώπους των διεθνών, αλλά και των τοπικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Σημειώνεται ότι το ESO προσφέρει την παράσταση ελεύθερα στα Πλανητάρια σε κάθε γωνιά της Γης.

«Πραγματική» περιήγηση στο αχανές Διάστημα

Το «Από τη Γη στο Σύμπαν» είναι μία ολοκληρωμένη ψηφιακή πλανηταριακή παράσταση διάρκειας 30 λεπτών, που ταξιδεύει τον θεατή στα μονοπάτια της σύγχρονης επιστημονικής γνώσης για το Σύμπαν, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη εικόνα της δομής του. Για την ολοκλήρωσή της, ο σκηνοθέτης Φάνης Ματσόπουλος χρησιμοποίησε αποκλειστικά αληθινές εικόνες από τα μεγαλύτερα επίγεια και τροχιακά τηλεσκόπια του κόσμου, προσφέροντας στον θεατή την εμπειρία ενός «πραγματικού» ταξιδιού στο αχανές Διάστημα.

Ο ίδιος περιέγραψε την ταινία ως «ένα πολύχρωμο και συναρπαστικό ταξίδι, τα οπτικά του οποίου είναι καθηλωτικά και κάνουν αντιληπτό από μόνα τους το πόσο μακριά μάς έχει πάει η φιλοδοξία της ανθρωπότητας, όσον αφορά στην παρατήρηση και την κατανόηση του Σύμπαντος». Ο 24άχρονος δημιουργός τονίζει, επίσης, ότι «η παράσταση αποκτά ιδιαίτερη ένταση, αφού οι εξαιρετικές εικόνες, που μας έχουν χαρίσει τα διάσημα τηλεσκόπια του ΕSO, “ντύνονται” με την υπέροχη μουσική του Νορβηγού συνθέτη Joahn B. Monel».

Το πιο παραγωγικό επίγειο αστεροσκοπείο του κόσμου

Το Ευρωπαϊκό Νότιο Αστεροσκοπείο είναι ο κορυφαίος διακρατικός οργανισμός επίγειας αστρονομικής έρευνας, αλλά, και με διαφορά, το πλέον παραγωγικό επίγειο αστεροσκοπείο του κόσμου. Πρωτοπόρο στον σχεδιασμό, την κατασκευή και τη διαχείριση των ισχυρότερων επίγειων αστεροσκοπείων του πλανήτη, το ESO διαθέτει τρία μοναδικά και παγκόσμιας κλάσης παρατηρησιακά κέντρα στην περιοχή της ερήμου Atacama, στη Χιλή.

Εκτός από κορυφαίος οργανισμός στην αστρονομική έρευνα, το ESO βρίσκεται και στην πρώτη γραμμή όσον αφορά στην ανάπτυξη της νέας τεχνολογίας και των επιστημονικών οργάνων που θα απαιτηθούν για την υλοποίηση μελλοντικών ερευνητικών προγραμμάτων, ενώ ήδη σχεδιάζει τη νέα γενιά των μεγάλων τηλεσκοπίων.

Στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να φέρει την επιστημονική γνώση πιο κοντά στο ευρύ κοινό, οι υπεύθυνοι του ΕSO επέλεξαν τη δουλειά του νεαρού Έλληνα δημιουργού Φάνη Ματσόπουλου, για να μεταφέρει στα πέρατα του κόσμου και στα Πλανητάρια όλων των ηπείρων τις εντυπωσιακές εικόνες, αλλά και τη γνώση για το Σύμπαν, όπως αυτή προέρχεται από τα διάσημα επίγεια παρατηρητήρια που διαθέτει.

Πληροφορίες
Ίδρυμα Ευγενίδου: λεωφ. Συγγρού 387 (είσοδος από Πεντέλης 11) – Π. Φάληρο, τηλ.: 210 9469600. Τα δελτία προτεραιότητας θα αρχίσουν να διανέμονται στο ταμείο του Πλανηταρίου, από τις 18:00 της ίδιας ημέρας και έως εξαντλήσεως των θέσεων. Οι χώροι είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με αναπηρία και εμποδιζόμενα άτομα. Σε όλους τους ορόφους των κτηριακών εγκαταστάσεων, είναι εφικτή η μετακίνηση χρηστών αναπηρικού αμαξιδίου, υπάρχει προσαρμοσμένος χώρος υγιεινής για ΑΜΕΑ και είναι ευπρόσδεκτοι οι σκύλοι – οδηγοί τυφλών.

naftemporiki.gr