Τρία σημαντικά βραβεία απέσπασε στην τελετή των 24ων Βραβείων του Σωματείου Αμερικάνων Ηθοποιών (SAG Awards) η ταινία «Τρεις πινακίδες έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι» του θεατρικού συγγραφέα, σεναριογράφου και σκηνοθέτη Μάρτιν ΜακΝτόνα.
Το σκοτεινό κωμικό δράμα πρώτευσε στις κατηγορίες καλύτερου καστ σε ταινία, α΄ γυναικείου ρόλου και β΄ ανδρικού ρόλου, για τις ερμηνείες των Φράνσις ΜακΝτόρμαντ και Σαμ Ρόκγουελ, αντίστοιχα.
Στην υπόθεση της ταινίας, έπειτα από μήνες χωρίς να έχει βρεθεί ο ένοχος για τη δολοφονία της κόρης της, μία μητέρα τοποθετεί στην είσοδο της κωμόπολης, όπου κατοικεί, τρεις πινακίδες με σαφή υπονοούμενα για τον σεβάσμιο αρχηγό της αστυνομίας της περιοχής, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει άγριος πόλεμος μεταξύ τους.
Στην τελετή που παρουσίασε η 37χρονη Αμερικανίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια Κρίστεν Μπελ, τιμήθηκε ο Μόργκαν Φρίμαν για το σύνολο του έργου του, ενώ εκεί βρέθηκε και ο Τζέιμς Φράνκο -υποψήφιος στην κατηγορία του α΄ ανδρικού ρόλου για το «The Disaster Artist»- πρώτη φορά σε δημόσια τελετή, μετά από τις κατηγορίες εναντίον του για σεξουαλική παρενόχληση.
Το βραβείο α΄ ανδρικού ρόλου απέσπασε ο 59χρονος Βρετανός ηθοποιός Γκάρι Όλντμαν, για την ερμηνεία του στην ταινία «H Πιο Σκοτεινή Ώρα», ενώ το βραβείο β΄ γυναικείου ρόλου κέρδισε η 59χρονη Αμερικανίδα Άλισον Τζάνεϊ, για την ερμηνεία της στο βιογραφικό δράμα «Εγώ, η Τόνια» του Κρεγκ Γκιλέσπι.
«This is Us» καλύτερη τηλεοπτική σειρά
Στην τηλεόραση, το οικογενειακό δράμα «This is Us», που θίγει και το θέμα των φυλετικών διακρίσεων, απέσπασε το βραβείο του καλύτερου συνόλου ηθοποιών και ο Στέρλινγκ Κ. Μπράουν βραβεύτηκε ως ο καλύτερος ηθοποιός δραματικής σειράς. Όταν ρωτήθηκε για το κίνημα «Time’s up», απάντησε ότι «πάντα η ευθύνη της πλειονότητας είναι να μπαίνει στη θέση της μειονότητας».
Συνήθως «οι μαύροι πρέπει να μαθαίνουν να ζουν σε έναν κόσμο λευκών, οι ομοφυλόφιλοι πρέπει να μαθαίνουν να ζουν σε έναν κόσμο ετεροφυλόφιλων, ενώ με το “Time’s up”, συνειδητοποίησα ότι υπάρχουν πράγματα που δεν είχα αντιληφθεί, για τα “προνόμια των οποίων επωφελούνται οι άνδρες”», εξήγησε ο Μπράουν, ήδη βραβευμένος με μια Χρυσή Σφαίρα και ένα Emmy για τον ρόλο του στην τηλεοπτική σειρά.
Η Νικόλ Κίντμαν βραβεύτηκε για την μίνι σειρά «Big Little Lies», όπου υποδύεται μια γυναίκα θύμα ενδοοικογενειακής βίας. Ο Άλεξ Σκάρσγκαρντ, που υποδύεται τον βίαιο σύζυγό της, βραβεύτηκε, επίσης, για την ερμηνεία του στα «Μεγάλα Μικρά Ψέματα».
«Είναι απίστευτα σπουδαίο για μένα αυτή τη στιγμή της καριέρας μου και με όλα όσα συμβαίνουν στη βιομηχανία μας», δήλωσε η Αυστραλή σταρ, καλώντας χρηματοδότες και όσους λαμβάνουν αποφάσεις στα κινηματογραφικά στούντιο να στηρίξουν τα έργα που αφηγούνται ιστορίες γυναικών.
Η σειρά «Veep» που παρουσιάζει μια ανεπιτήδεια και κακόβουλη γυναίκα πολιτικό, απέσπασε τα αγαλματίδια της καλύτερης κωμικής σειράς και της καλύτερης κωμικής ηθοποιού για την πρωταγωνίστριά της, Τζούλια Λούις Ντρέιφους.
Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο ψήφισε το Σωματείο Αμερικανών Παραγωγών
Το Σωματείο Αμερικανών Παραγωγών (Producers Guild of America), το οποία αρκετοί θεωρούν προάγγελο των Όσκαρ, τίμησε το «The Shape of Water» ως την καλύτερη ταινία του 2017, τοποθετώντας το υδάτινο παραμύθι του Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο στα φαβορί για το Όσκαρ καλύτερης ταινίας.
Το φιλμ του 53χρονου Μεξικανού σκηνοθέτη επικράτησε ανάμεσα στα «Έρωτας μετ’ εμποδίων», «Να με Φωνάζεις με τ’ όνομά σου», «Δουνκέρκη», «Τρέξε!», «Εγώ, η Τόνια», «Lady Bird», «Molly’s Game», «The Post: Απαγορευμένα Μυστικά», «Τρεις πινακίδες έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι» και «Wonder Woman».
Αξίζει να αναφερθεί, ότι οι βραβεύσεις του Σωματείου Αμερικανών Παραγωγών έχουν ταυτιστεί με το Όσκαρ καλύτερης ταινίας 19 φορές στα 28 χρόνια του θεσμού.
Τέλος, η τελευταία δημιουργία της Pixar, το συγκινητικό «Coco», και το «Jane» του Μπρετ Μόργκεν απέσπασαν τον τίτλο καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων και καλύτερου ντοκιμαντέρ, αντίστοιχα, ενώ τα «The Handmaid’s Tale» και «The Marvelous Mrs. Maisel» πρώτευσαν στις τηλεοπτικές κατηγορίες καλύτερης δραματικής και καλύτερης κωμικής σειράς, αντίστοιχα.