Αναλαμβάνοντας τον ρόλο του τραγουδιστή και του αφηγητή, ο Αργύρης Μπακιρτζής συμπράττει με το μουσικό σχήμα String Theory Ensemble σε ένα «περίεργο» εγχείρημα, και μάς μιλά για τη μουσική παράσταση «Ένας παράξενος κόσμος».
Το παρθενικό project των String Theory Ensemble, που είχε παρουσιαστεί σε μια και μόνη παράσταση, τον Φεβρουάριο του 2012, επιστρέφει 3 χρόνια μετά, προσκαλώντας μας να ανακαλύψουμε τον «παράξενο κόσμο» του στην αίθουσα συναυλιών του Athenaeum, στις 22, 23, 30 και 31 Ιανουαρίου, στις 8 το βράδυ.
Ερμηνευτής του γκρουπ Χειμερινοί Κολυμβητές, ο Αργύρης Μπακιρτζής βάζει τη δική του πινελιά σε αυτές τις συναυλίες, με τον ασυνήθιστο συνδυασμό οργάνων, τις μεγάλες δεξιοτεχνικές απαιτήσεις και τις ξαφνικές εναλλαγές ύφους, και μιλά για την παράσταση και για τον κόσμο μας.
Ξεναγείστε μας στον «παράξενο κόσμο» της παράστασης.
Κίνητρο των εμπνευστών της παράστασης δεν ήταν ο νεωτερισμός και η πρωτοτυπία. Παίζοντας για το κέφι τους μερικά βράδια, γοητεύτηκαν από το παράξενο δέσιμο του πιάνου με το λαγούτο και προχώρησαν πιο πέρα, εξερευνώντας τους μουσικούς κόσμους, από τους οποίους προερχόμαστε. Κόσμους, που μπορούν να είναι το ίδιο εμβριθείς, όσο και φιλάρεσκοι. Το ίδιο εσωτερικοί, όσο και φανταχτεροί. Μπόρεσαν να δουν τον Χιώτη δίπλα στον Λιστ, είτε ως αχαλίνωτους επιδειξιομανείς δεξιοτέχνες, είτε ως πληθωρικούς καταρράκτες χαράς και εξωστρέφειας και το ηπειρώτικο μοιρολόι δίπλα στη σονάτα Σκαρλάτι, ως απομακρυσμένο μοναχικό στοχασμό, ως απόμακρο εσωτερικό μονόλογο γύρω από τα πράγματα αυτού του κόσμου.
Ποια στοιχεία συνθέτουν το ετερόκλητο ρεπερτόριό της;
Ετερόκλητες θα χαρακτήριζα και τις μουσικές καταβολές των συντελεστών της. Η μουσική αυτή παράσταση, με τον ασυνήθιστο συνδυασμό οργάνων (παραδοσιακό λαούτο και κλασικό πιάνο), τις μεγάλες δεξιοτεχνικές απαιτήσεις και τις ξαφνικές εναλλαγές ύφους, αποτελείται από ένα ετερόκλητο ρεπερτόριο με ραψωδίες Λίστ δίπλα σε σουίνγκ και δημοτικά τραγούδια, πρελούντια Ραχμάνινοφ δίπλα σε βαλκανικές μουσικές και σονάτες Σκαρλάτι δίπλα σε fados και τραγούδια των Χειμερινών Κολυμβητών.
Ποιος είναι ο δικός σας «ρόλος» σε αυτό το εγχείρημα;
Οπωσδήποτε δευτερεύων, αφού οι εμπνευστές και εργάτες της είναι η Μαρία Πλουμή (λαούτο) και ο Γιώργος Πατεράκης (πιάνο). Από την πρώτη στιγμή που τους συνάντησα, είδα οίστρο, πολλή δεξιοτεχνία, πολλές μουσικές γνώσεις και πολλές ώρες εργασίας και προβών. Ίσως, κατά κάποιον τρόπο, να τους ενέπνευσα, αφού επέλεξαν να μου κάνουν την τιμή να επεξεργαστούν τραγούδιά μου, τα περισσότερα από εκείνα που, με τους Χειμερινούς Κολυμβητές, παρουσιάζουμε σπάνια ή καθόλου, και να μου προτείνουν να τα ερμηνεύσω. Οπότε, ίσως έχω και κάποιον ρόλο εμψυχωτή, που είναι ο κύριος ρόλος μου στους Χειμερινούς Κολυμβητές.
Αν ο κόσμος της συναυλίας σας είναι παράξενος, ο πραγματικός σύγχρονος κόσμος μας πώς φαντάζει στα μάτια σας;
Παράξενος με μια πρώτη ματιά, αφού η παράσταση υποσημειώνει ότι ο κόσμος δεν είναι όσο παράξενος φαίνεται, αφού κρυφές και επίπονα ανοιγμένες διαδρομές συνδέονται, αφού μπορούν να συνδεθούν τα πιο αντιφατικά πράγματα. Ο σύγχρονος κόσμος δεν με ξαφνιάζει. Κι αν καταστραφούμε τώρα ή σε 50 χρόνια, δεν είναι επειδή έχει αλλάξει κάτι· είναι θέμα τεχνικής φύσεως. Η ίδια βλακεία μάς κατατρέχει. Από την άλλη, δεν είμαστε και κατάμονοι στο σύμπαν.
Πληροφορίες
Athenaeum: Αδριανού 3 – Θησείο, τηλ.: 210 3211987, 210 3211955, 210 3211949. Είσοδος: 10 ευρώ.
Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]