Skip to main content

Αφιέρωμα μνήμης στον στιχουργό Κώστα Βίρβο

Αγαπημένοι Έλληνες τραγουδιστές, που είτε ερμήνευσαν απευθείας οι ίδιοι τραγούδια του ή είναι νεότεροι και δίνουν νέα πνοή στις μεγάλες επιτυχίες του, τιμούν τον αείμνηστο κορυφαίο στιχουργό Κώστα Βίρβο, μέσα από το συναυλιακό αφιέρωμα, με τίτλο «Της Γερακίνας γιός», που παρουσιάζεται στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά, στις 25 και 26 Μαΐου, στις 9.15 το βράδυ.

Φεύγοντας από τη ζωή τον Αύγουστο του 2015, ο «Πατριάρχης του στίχου», Κώστας Βίρβος, άφησε πίσω του περίπου 2.500 τραγούδια, που έμειναν χαραγμένα στη μνήμη του κόσμου. Οι στίχοι του μελοποιήθηκαν από όλους σχεδόν τους σημαντικούς Έλληνες συνθέτες του λαϊκού τραγουδιού.

Στο αφιέρωμα αυτό, με τη συμμετοχή του στενού φίλου και συνεργάτη τού Κώστα Βίρβου, Μίμη Πλέσσα, ο οποίος του είχε δώσει τον μεταφορικό τίτλο «Πατριάρχης του στίχου», και του Δημήτρη Παπαδημητρίου, τραγούδια του αείμνηστου στιχουργού θα ερμηνεύσουν οι (με αλφαβητική σειρά): Γεράσιμος Ανδρεάτος, Φωτεινή Βελεσιώτου, Ελένη Βιτάλη, Σοφία Βόσσου, Πέτρος Γαϊτάνος, Γιώτα Γιάννα, Φωτεινή Δάρρα, Στέλιος Διονυσίου, Ερωφίλη, Χαρούλα Λαμπράκη, Νάντια Καραγιάννη, Δημήτρης Κοντογιάννης, Μανώλης Μητσιάς, Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Λιζέττα Νικολάου, Θάνος Ολύμπιος, Σοφία Παπάζογλου, Γιώργος Σαρρής, Μπάμπης Στόκας, Μπάμπης Τσέρτος, Κώστας Τριανταφυλλίδης, Λάκης Χαλκιάς, Ραλλία Χρηστίδου κ.ά..

Με σύμβουλο διοργάνωσης τη Μαρία Βίρβου, την καλλιτεχνική διεύθυνση και την παρουσίαση έχει αναλάβει ο Γιάννης Τζουανόπουλος, την απαγγελία η Εύα Κοταμανίδου, τη μουσική επιμέλεια ο Γιώργος Παγιάτης, ενώ τη συναυλία προλογίζει ο ερευνητής του λαϊκού τραγουδιού, Κώστας Μπαλαχούτης. Το αφιέρωμα πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Τμήματος Πληροφορικής Πανεπιστημίου Πειραιώς, και μέρος των εσόδων θα διατεθεί σε φιλανθρωπικό σκοπό.

Λόγια μεγάλων καλλιτεχνών  για τον Κώστα Βίρβο

Μίκης Θεοδωράκης: «Ο Κώστας Βίρβος είναι ένα από τα μεγάλα κλαδιά επάνω στο δέντρο της ελληνικής μουσικής. Είναι ο λαϊκός ποιητής, που έγραψε χιλιάδες τραγούδια. Πολλοί από μας και από σας δεν θα ξέρετε ότι πολλά από τα τραγούδια, τα οποία έχετε τραγουδήσει και αγαπήσει και για τα οποία έχετε συγκινηθεί, έχετε  κλάψει, έχετε πονέσει, έχετε ζήσει, τα έχει γράψει εκείνος. Έχει συνεργαστεί με όλους σχεδόν τους πιο μεγάλους, τους πιο κλασικούς συνθέτες της λαϊκής μας μουσικής».

Απόστολος Καλδάρας: «Ο στιχουργός αυτός είναι ένας από τους πρώτους διανοούμενους – πρωτοπόρους, που ασχολείται με το λαϊκό τραγούδι και μοναδικά περιδιαβαίνει αντάμα με τον λαό, χαίρεται και κλαίει μαζί του, του σιγοψιθυρίζει λόγια γλυκά, πικρά, ωραία λόγια, τις ώρες τις καθημερινές και τις ξέχωρες».

Γρηγόρης Μπιθικώτσης: «Ο Κώστας Βίρβος με συνεπήρε πρώτα ως άνθρωπος και, μετά, μου άρεσαν πολύ οι στίχοι του, οι οποίοι ήταν αληθινοί σαν τον ίδιο τον άνθρωπο».

Στέλιος Καζαντζίδης: «Οι στίχοι του Κώστα Βίρβου δεν επιδέχονταν καμία διόρθωση, ούτε ένα τελικό σίγμα, ούτε μία οξεία! Ο πιο θετικός στιχουργός της εποχής!».

Γιώργος Νταλάρας: «Ο Κώστας Βίρβος ήταν ένας σπουδαίος στιχουργός, που προίκισε πραγματικά το λαϊκό τραγούδι με το ταλέντο του και τη βαθιά γνώση της γλώσσας μας. Τα τραγούδια του θα κοσμούν πάντα το τραγούδι. Ήταν ένας ξεχωριστός άνθρωπος, συγκαταβατικός, φιλοσοφημένος και υπομονετικός μέχρι το τέλος. Δεν θα ξεχάσω ποτέ ότι, στο πρώτο τραγούδι που ηχογράφησα και κυκλοφόρησα, τα λόγια ήταν δικά του. Ο Κώστας Βίρβος μπορεί να έγραφε εξαιρετικά τραγούδια και, παράλληλα, είχε μια σπάνια ευγένεια».

Γιάννης Μαρκόπουλος (συνθέτης του «Θεσσαλικού Κύκλου», σε στίχους του Κώστα Βίρβου): «Ο Βίρβος είναι πρώτος ανάμεσα σε ίσους! Προχώρησε πέρα από τον στίχο στο τραγούδι και έκανε έργο. Δηλαδή, την εικόνα του δέντρου, της αφήγησης, με τον κορμό του, τα κλαριά του, τα φύλλα του, με την πιο σωστή πληροφορία των λέξεων και την αντίληψη ότι τα μυστικά του λαού σε λίγους παραδίδονται».

Λευτέρης Παπαδόπουλος: «Αν δεν υπήρχε ο Κώστας Βίρβος στο λαϊκό τραγούδι της δεκαετίας του ’50, σίγουρα θα έπρεπε να τον εφεύρουμε. Γιατί ο Βίρβος πήρε το λαϊκό τραγούδι από το μισοσκόταδο των υπογείων και το περιθώριο και, με τα φτερά της μουσικής του Τσιτσάνη και του Καλδάρα, το άπλωσε σε πολιτείες και σε χωριά, σε λιμάνια και φάμπρικες, σε γειτονιές και στρατόπεδα, κάνοντάς το τραγούδι ολόκληρου του ελληνικού λαού».

Πληροφορίες

Βεάκειο Θέατρο Πειραιά: λόφος Προφήτη Ηλία – Καστέλα Πειραιά, τηλ.: 210 4226330. Τιμές εισιτηρίων: προπώληση 12 ευρώ, ταμείο: 14 ευρώ, φοιτητικό: 12 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: καταστήματα: Public, Seven Spots, Reload, Media Markt, τηλεφωνικά: 11876, ηλεκτρονικά: viva.gr.

naftemporiki.gr