Skip to main content

«Δημιουργικά στερεότυπα» από ανακυκλωμένο χαρτί

Παίζοντας με στερεοτυπικά καταγεγραμμένες κινήσεις, μικροί μαθητές συνθέτουν μια εγκατάσταση από ανακυκλωμένο χαρτί, στην έκθεση, με τίτλο «Δημιουργικά στερεότυπα», η οποία εγκαινιάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ), σήμερα, Τετάρτη 27 Μαΐου, στις 8 το βράδυ, και θα διαρκέσει έως τις 17 Ιουνίου, με ελεύθερη είσοδο.

Την εγκατάσταση έχει δημιουργήσει μια ομάδα μαθητών από το 1ο ΕΕΕΕΚ Πυλαίας Χορτιάτη, ένα σχολείο ειδικής αγωγής στο Πανόραμα, με την καθοδήγηση και εποπτεία της εικαστικού Ευαγγελίας Παπαδοπούλου.

Μια εγκατάσταση που παραπέμπει στη φύση

Ανάλογα με τη βούληση του κάθε παιδιού, το χαρτί σκίζεται με διαφορετικούς τρόπους και, κατόπιν, τα σκισμένα προϊόντα που προκύπτουν γίνονται το συνδετικό υλικό, για να κατασκευαστούν, σύμφωνα με τις δεξιότητες των παιδιών, πουλιά σε πτήση, φωλιές, νεφελώματα και μια ενεργειακή σπείρα.

Ένα βασικό και αποφασιστικό στοιχείο για την κατασκευή αποτελεί η εμμονή, τόσο για τη διαχείριση του υλικού, όσο και για τις επικαλύψεις σε επάλληλες στρώσεις, με τις οποίες προκύπτουν οι διάφορες μορφές. Η δημιουργική διαδικασία ολοκληρώνεται με το ανάπτυγμα αυτών των μορφών στο χώρο: μια εγκατάσταση που παραπέμπει στη φύση, αλλά, κυρίως, μια εγκατάσταση που φανερώνει την απόλαυση της χειρονομίας και τον ιδιαίτερο και ενεργειακά φορτισμένο κόπο, που έχει αναλωθεί για τη σύνθεση.

Διάλογος που γεννά εύλογα ερωτήματα

Σε συνολική επιμέλεια του εικαστικού Βασίλη Ζωγράφου, παράλληλα με το έργο των παιδιών, μια ομάδα καλλιτεχνών, με βασικό χαρακτηριστικό την εμμονή στη χειρονομία και στον ετερόκλητο τρόπο χρήσης των υλικών, αναπτύσσει, στον χώρο της έκθεσης, έναν διάλογο με τη χάρτινη εγκατάσταση των μαθητών, με την ιδέα, που κρύβεται πίσω από αυτόν, να ορίζεται ως «Συμπερίληψη».

Μέσα από αυτόν τον διάλογο, γεννώνται πολλά εύλογα ερωτήματα: πόσο αποκαλυπτική μπορεί να είναι η εγκατάσταση των παιδιών για τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν, σε σχέση με τις στερεοτυπικές διαδικασίες παραγωγής έργου; Πόσο ουσιαστική μπορεί να είναι η συμβολή των καλλιτεχνών στην κατανόηση της δημιουργικής πράξης για τους μαθητές; Ή, ακόμη, ένας τέτοιος διάλογος έργων, σε αυτήν την εγκατάσταση, πόσο απελευθερώνει το βλέμμα του θεατή, σε σχέση με το ποιος κάνει τι;

Οι καλλιτέχνες
Στην έκθεση συμμετέχουν: ομάδα μαθητών: Σταύρος Αναστασιάδης, Βασίλης Γιακουμής, Ηλίας Κιουρτζίδης, Δήμητρα Κολοκοτρώνη, Λωξάνδρα Λούκας, Γιώργος Παντζαρτζής, Ντίνος Φαφούτης, Χαρούλα Χαϊδοπούλου, εικαστικοί: Δημήτρης Αμελαδιώτης, Πόπη Βουλγαρούδη, Ευαγγελία Παπαδοπούλου, Ιωάννα Στρατόγλου.

Πληροφορίες
Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ: Βίλα Καπαντζή – Βασ. Όλγας 108, Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310 295170 – 1 (καθημερινές 9.00 – 14.30). Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη: 9.00 – 16.00, Τετάρτη και Πέμπτη: 14.00 – 21.00, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή: 10.00 – 18.00, Δευτέρα: κλειστά.

naftemporiki.gr