Το 430 π.Χ., η εντεκάχρονη αρχαία Αθηναία Μύρτις, ένα θύμα και αυτή, όπως και ο Περικλής, του μεγάλου λοιμού των Αθηνών, δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι μετά από σχεδόν 2.500 χρόνια, θα συμμετείχε στην παγκόσμια προσπάθεια για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Γιατί η Μύρτιδα, με τη σοφία των 2.500 χρόνων, νιώθει τον κίνδυνο που βιώνει όλος ο πλανήτης από μία απειλητική αλλά όχι ανίκητη πανδημία.
Έτσι, η Μύρτις, το πρόσωπο της οποίας αναπλάστηκε από την ομάδα του Καθηγητή Μανώλη Παπαγρηγοράκη, πρωταγωνιστεί σε μία ταινία animation, κάνοντας έκκληση προς όλους τους συνανθρώπους μας, να ακούν τους ειδικούς, να τηρούν απαρέγκλιτα τους κανόνες υγιεινής και να προσέχουν ιδιαίτερα τα αγαπημένα τους πρόσωπα, ώστε να τα έχουν και αύριο δίπλα τους.
Η παραγωγή του συγκεκριμένου βίντεο είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Καθηγητή με τα Ηνωμένα Έθνη, και έγινε στα ελληνικά -και με ελληνικούς υπότιτλους για τους κωφούς, καθώς και με αγγλικούς υπότιτλους για να προβληθεί και στο εξωτερικό. Σ’ αυτό, η εντεκάχρονη αρχαία Ελληνίδα επικαλείται τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, συμφωνώντας μαζί του ότι όλη η ανθρωπότητα ενωμένη θα νικήσει τον κοινό εχθρό.
Το κοριτσάκι που έπαιζε στους πρόποδες της Ακρόπολης την εποχή που χτιζόταν ο Παρθενώνας, ξεκίνησε το δεύτερο ταξίδι της στον κόσμο το 2010, από το Μουσείο της Ακρόπολης. Συνεργάζεται με τα Ηνωμένα Έθνη, ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο μεταφέροντας το πάντα επίκαιρο μήνυμα κατά των πολέμων, της φτώχειας, της παιδικής θνησιμότητας και των κοινών πανανθρώπινών αξιών, που συνοδεύουν τον άνθρωπο από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Για τον λόγο αυτό στέλνει, τώρα, ηχηρό μήνυμα ότι το πολυτιμότερο δώρο είναι η ζωή και οι αγαπημένοι μας άνθρωποι, ότι όλοι μαζί θα τους προστατέψουμε και όλοι μαζί θα νικήσουμε.
Ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια στην ιστορία της Ιατρικής
Ο μεγάλος λοιμός των Αθηνών αποδεκάτισε το ένα τρίτο του πληθυσμού της πόλης. Η αιτία που προκάλεσε τον λοιμό αποτελούσε, μέχρι πρότινος, ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια στην ιστορία της Ιατρικής.
Οι επιστημονικές έρευνες για τη λύση του μυστηρίου πραγματοποιήθηκαν από την ομάδα του κ. Παπαγρηγοράκη σε τυχαία επιλεγμένα οδοντικά κατάλοιπα από τον ομαδικό τάφο του αρχαίου νεκροταφείου του Κεραμεικού. Τα κατάλοιπα αναλύθηκαν σε ελληνικά εργαστήρια από Έλληνες επιστήμονες, με βάση τις σύγχρονες εργαστηριακές μεθόδους DNA. Οι ερευνητές εντόπισαν το βακτήριο της Salmonella enterica serovar Typhi, το οποίο είναι υπεύθυνο για την εκδήλωση του τυφοειδούς πυρετού.
Το παιδικό κρανίο της Μύρτιδος βρέθηκε και αυτό στον ομαδικό τάφο. Η άριστη κατάστασή του γέννησε την ιδέα της ανάπλασης του προσώπου της. 2.500 χρόνια μετά, η μικρή Αθηναία αναγεννήθηκε και πρωτοπαρουσιάστηκε το 2010 στο Μουσείο της Ακρόπολης. Έκτοτε, έχει εκτεθεί στο εξωτερικό και στα μεγαλύτερα Μουσεία της Ελλάδος. Τα Ηνωμένα Έθνη ανακήρυξαν τη Μύρτιδα «φίλη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας του ΟΗΕ» και συνεργάτιδά τους στην καταπολέμηση των ασθενειών και της φτώχειας.