Skip to main content

Την έφεραν με τη βία εδώ

Με αφορμή τον θάνατο μιας κοπέλας από τη Νιγηρία, η Βάνα Πεφάνη επιχειρεί, μέσα από τη συγγραφή και τη σκηνοθεσία ενός θεατρικού έργου, να φωτίσει τη συμπεριφορά του κοινωνικού περίγυρου σε περιστατικά στέρησης ελευθερίας, αναδεικνύοντας έναν ολόκληρο μηχανισμό συγκάλυψης και αποσιώπησης.

Κορυφώνοντας την αναζήτησή της που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2014 με μια έρευνα και καταγραφή πάνω στο trafficking, η Βάνα Πεφάνη έγραψε το έργο «Μεταξωτές γυναίκες», το οποίο παρουσιάζεται στο θέατρο Underground.

Οι «Μεταξωτές γυναίκες» πρωτοπαρουσιάστηκαν στο Φεστιβάλ Αντί -Trafficking, στο Γκάζι, τον περασμένο Οκτώβριο. Η Βάνα Πεφάνη εντοπίζει στο μετάξι, ως υλικό, τον ευαίσθητο και πολύτιμο χαρακτήρα της γυναικείας φύσης, και δανείζεται για τίτλο μια φράση της αξέχαστης Μαλβίνας Κάραλη.

Όπως το πάρει κανείς

Μια πόλη μες την πόλη. Μια πόλη υπόγεια, κρυμμένη κάπου στο κέντρο της Αθήνας. Οι κάτοικοι της, απλοί καθημερινοί άνθρωποι. Ένοικοι μιας πολυκατοικίας. Κι ένα κορίτσι. Από μακριά. Το φέρανε με τη βία εδώ. Ξεπερνά τον φόβο της και το σκάει. Αυτοκτονεί. Λυτρώνεται. Αυτή είναι η αφορμή. Για να διαπραγματευτούν οι κάτοικοι, ξανά τη ζωή τους, τους φόβους, τον ρατσισμό, την ξενοφοβία, την αδιαφορία. Σε μια πόλη που νοσεί, στα χρόνια της κρίσης. Σήμερα. Ένα κορίτσι πεθαίνει. Μια είδηση στις τελευταίες σελίδες; Μια ευκαιρία για κανιβαλισμό στα κανάλια; Ένα θέμα για μικρό διήγημα; Ένα σωσίβιο ψυχής πριν χαθούμε στα νερά της αδικίας; Όπως το πάρει κανείς.

Μια εγκαταλειμμένη υπόγεια εμπορική στοά στην καρδιά της πόλης, την οποία προσπερνούμε καθημερινά, για να διασχίσουμε το κέντρο, αγνοώντας την ύπαρξή της, γίνεται το φυσικό σκηνικό, στο οποίο ζωντανεύει το έργο, που διαπραγματεύεται – με την ίδια δυναμική – το ζήτημα ενός φαινομένου, που προσπαθούμε ενοχικά να προσπεράσουμε. 

Επίμονοι κυνηγοί του δύσκολου και του άπιαστου

Η παράσταση είναι μία παραγωγή του σωματείου «Πέτρα», ενός  συμπαγούς και άσπαστου πυρήνα 30 ανθρώπων, προερχόμενων από διαφορετικά επαγγελματικά πεδία, ο οποίος έχει κοινωνική δράση και κοινό στόχο. Με πρόεδρο τον Κώστα Αρζόγλου, τα μέλη του σωματείου κυνηγούν επίμονα το δύσκολο και το άπιαστο. Πιστεύουν στη δύναμη της τέχνης και την αλληλένδετη σχέση της  με την τέχνη της ζωής. Γιατί η τέχνη είναι απαραίτητη στο να καταλάβουμε βαθύτερα τον κόσμο.

Ταυτότητα παράστασης

Κείμενο – σκηνοθεσία: Βάνα Πεφάνη, σκηνικά – κοστούμια: Γιώργος Λυντζέρης, μουσική: Orestis, επιμέλεια κίνησης: Ελευθερία Κόμη, φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου, βοηθοί σκηνοθέτη: Νάντια Δεληγιάννη – Μυρσίνη Γιαννακοπούλου, φωτογραφίες παράστασης: Νικήτας Καραγιάννης, σχεδιασμός έντυπου υλικού: Γιάννης Καρδάσης, παραγωγή: Σωματείο «Πέτρα», με την υποστήριξη: Break The Chain, Διεθνής Αμνηστία, ΕΚΚΑ, (IOM) Athens. Παίζουν: Βασίλης Αφεντούλης, Σιμόνη Γιαννάτου, Μαρία Καβουκίδου, Αγγελική Καρυστινού, Σοφία Μανωλάκου, Aurora Marion, Νικολίνα Μουαίμη, Ιάκωβος Μυλωνάς.

Πληροφορίες

Θέατρο Underground: Πλατεία Κοραή 4 – Αθήνα (Υπόγεια Στοά Πλατείας Κοραή, είσοδος από τον κινηματογράφο ΑΣΤΥ), τηλ. κρατήσεων: 213 0370342. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή και Κυριακή: 21:00, Σάββατο: 21:00 και 24:00 (η ώρα έναρξης των παραστάσεων τηρείται αυστηρά, λόγω ιδιαίτερων συνθηκών του χώρου). Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά (χωρίς διάλειμμα). Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος: 12 ευρώ, μειωμένο: 8 ευρώ, άνεργοι –  ατέλεια ηθοποιών: 5 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: καταστήματα: Public, Παπασωτηρίου, Ιανός, Seven Spots, Reload, Media Markt, τηλεφωνικά: 11876, ηλεκτρονικά: viva.gr.

naftemporiki.gr