Στις 24 και 25 Απρίλιου, στο κέντρο της πόλης της Σαλαμίνας, ερευνήθηκε από την εφορεία αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής Πειραιώς και Νήσων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού θαλαμοειδής τάφος που ανήκει σε νεκροταφείο μυκηναϊκών χρόνων.
Συστάδες του ίδιου νεκροταφείου έχουν ερευνηθεί με σωστικές ανασκαφές το 1964, 1992 και 2009. Τότε αποκαλύφθηκαν δύο θάλαμοι της ίδιας συστάδας τάφων με τον σημερινό. Ο θάλαμος του τάφου, λαξευμένος στο φυσικό πέτρωμα της περιοχής, εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια εκσκαφικών εργασιών για τη σύνδεση παρακείμενης οικίας με τον κεντρικό αγωγό της αποχέτευσης της πόλης.
Πρόκειται για θάλαμο διαστάσεων 2,60μ.Χ 2,90μ και ύψους 1,50μ. στο ψηλότερο σημείο του. Λόγω της ύπαρξης πλούσιων πηγών γλυκού νερού στο τμήμα αυτό της πόλης, το κενό του θαλάμου βρέθηκε πλημμυρισμένο με νερό , το οποίο αντλείτο με μηχανικά μέσα προκειμένου να διεξαχθεί η έρευνα.
Αποκαλύφθηκαν περί τα 40 ακέραια αγγεία, με πολύ καλή κατάσταση διατήρησης της γραπτής τους διακόσμησης και περίπου 10 σε θραύσματα, καθώς και σκελετικό υλικό πέντε τουλάχιστον ατόμων. Ο τάφος, από μια πρώτη εκτίμηση, χρησιμοποιήθηκε από το 2ο μισό του 13ου έως το 1ο μισό του 12ου αιώνα π.Χ..
naftemporiki.gr