Skip to main content

Μουσικό ταξίδι σε όλα των «Ελλήνων τα Αναστάσιμα»

Εν όψει της εορτής του Πάσχα, η Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Βυζαντινή Χορωδία και το Εθνικό Ωδείο ξετυλίγουν τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου μας για την Ανάσταση,  συνδυάζοντας τη βυζαντινή μουσική με τα δημοτικά τραγούδια της Λαμπρής και τους παραδοσιακούς χορούς, σε ένα μουσικό πανόραμα.

Με τίτλο «Ελλήνων Αναστάσιμα» και φέροντας το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης, η λαμπρή αυτή μουσική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Τρίτη 19 Απριλίου, στις 8.30 το βράδυ.

«Υπό το φως της σημερινής προσδοκώμενης ελληνικής Ανάστασης»

Μέσω της παράστασης, το κοινό θα κάνει ένα ταξίδι στον χρόνο, σε κάθε ελληνικό μουσικό βίωμα της Ανάστασης, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας που ζει τη μεγάλη γιορτή του Πάσχα και εκφράζει το Αναστάσιμο Πνεύμα, από την εποχή του Βυζαντίου έως το σήμερα.

«Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει την υπερχιλιετή μουσική βυζαντινή και δημοτική μας παράδοση, που υμνεί και τραγουδά την Ανάσταση, υπό το φως της σημερινής προσδοκώμενης ελληνικής Ανάστασης» τόνισε ο κ. Μιχάλης Μακρής, ψυχή της εκδήλωσης.

Στην εκδήλωση, συμμετέχουν η Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Βυζαντινή Χορωδία, η Παραδοσιακή Χορωδία και Ορχήστρα του Εθνικού Ωδείου και οι Μουσικές Ομάδες του 24ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας και του Γυμνασίου Κρηνίδων Καβάλας. Τη διδασκαλία – διεύθυνση των χορωδιών και της ορχήστρας ανέλαβε ο Μιχάλης Μακρής, ιδρυτής και διευθυντής της Ορθόδοξης Εκκλησιαστικής Βυζαντινής Χορωδίας, έφορος του Τμήματος Βυζαντινής Μουσικής του Εθνικού Ωδείου. Τη μουσική περιήγηση συμπληρώνει η Χορευτική Ομάδα του Λυκείου των Ελληνίδων, υπό τη διδασκαλία του Γιάννη Κοντογιάννη. Παρουσιαστής της βραδιάς θα είναι ο δημοσιογράφος Νικόλας Βαφειάδης.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικά αποσπάσματα της βυζαντινής μελουργίας για τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα, όπως τα «Εγκώμια της Μεγάλης Παρασκευής», ο «Ύμνος των Τριών Παίδων», ο ψαλμός «Ανάστα ο Θεός κρίνων την γην» από τη Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Σαββάτου, η Αναστάσιμη προσευχή «Χριστός ανέστη», ο ύμνος «Δεύτε λάβετε φως», το κοντάκιο «Τη Υπερμάχω» και κρατήματα Αναστάσεως.

Επίσης, θα ακουστούν τα δημοτικά τραγούδια «Χριστός ανέστη, μάτια μου» (Μικρά Ασία), «Το μικρό μου» (τράτα Μεγάρων), «Στην πόρτα μια πορτοκαλιά» (παραδοσιακό Κεντρικής Ελλάδος), «Εφτά βδομάδες έκανα» (συρτό Μικράς Ασίας), «Αμάν γκελ αμάν» (σμυρνέικος καρσιλαμάς), «Σήμερα Χριστός Ανέστη» (πασχαλινό δημοτικό Πελοποννήσου), «Άγιε μου Γιώργη, αφέντη μου» (δημοτικό Καππαδοκίας), «Όλοι πάνε στην εκκλησιά» (πασχαλινό Ευβοίας), «Μια Πασχαλιά και μια Λαμπρή» (ζωναράδικος χορός Θράκης), «Τα κανάρια» (δημοτικό Μικράς Ασίας), «Από τα γλυκά σου μάτια» (πηδηχτός χορός Νάξου). Επίλογος της βραδιάς, το χιλιοτραγουδισμένο ποίημα «Ένα το χελιδόνι» από το «Άξιον εστί» του Οδυσσέα Ελύτη, που η μουσική γραφή του Μίκη Θεοδωράκη ανέδειξε σε σύμβολο ελπίδας και Ανάστασης.

Με σκοπό την ψυχική και πνευματική ωφέλεια του άνθρωπου

Η Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Βυζαντινή Χορωδία ιδρύθηκε το 1992, από τον Μιχαήλ Μακρή και τους συνεργάτες του, με σκοπό την ψυχική και πνευματική ωφέλεια του άνθρωπου, καθώς επίσης τη μελέτη, προβολή και διάδοση της ορθόδοξης εκκλησιαστικής βυζαντινής μουσικής, η οποία έχει τις πηγές της στο Πατριαρχείο και στο Άγιον Όρος.

Στα 24 χρόνια από την ίδρυσή της, έχει πραγματοποιήσει πάνω από 600 εμφανίσεις (λειτουργίες, αγρυπνίες, συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις). Έχει παρουσιάσει το έργο της στην κρατική και ιδιωτική τηλεόραση και σε πολυάριθμες εκπομπές στο ραδιόφωνο. Απευθυνόμενη σε πολύ νέους ανθρώπους, ανέλαβε και διοργανώνει, από το 1996 μέχρι σήμερα, σειρά εκδηλώσεων της ελληνικής μουσικής σε εκπαιδευτικά ιδρύματα (γυμνάσια, λύκεια, κολέγια) και σε σχολεία του απόδημου ελληνισμού, με σκοπό τη μύηση τους στη μουσική μας κληρονομιά.

Έχει εκδώσει 32 ψηφιακούς δίσκους, που περιλαμβάνουν ανέκδοτες ακολουθίες, αλλά και σημαντικά έργα μεγάλων συνθετών της ορθόδοξης εκκλησιαστικής βυζαντινής μουσικής, όπως των Ιωάννου Κουκουζέλους, Ιακώβου Πρωτοψάλτου, Γερμανού Νέου Πατρών και άλλων.

Το έργο της έχει αναγνωριστεί από σημαίνοντα πρόσωπα της θρησκευτικής, πολιτικής και κοινωνικής ζωής, τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού. Πρόσφατα, εξέδωσε το διεπιστημονικό βιβλίο «μουσικοΛόγος», που αναδεικνύει τη μουσική αρμονία του Λόγου, δηλαδή του Ιησού Χριστού.

Συντελεστές

Στην εκδήλωση, συμμετέχουν οι μουσικοί: Παύλος Παπαδόπουλος (βιολί), Φώτης Μυλωνάς (νέι), Αλέκος Βρέτος (ούτι), Πέτρος Καραγιάννης (τζουράς), Δημήτρης Πρίφτης (σάζι), Νίκος Παγκράτης (λαούτο), Γιάννης Καραγιάννης (λαούτο), Αγγελίνα Τκάτσεβα (σαντούρι), Ελένη Βασιλειάδη (κανονάκι), Ελένη Καλπία (κανονάκι), Γιώργος Φίλιππας (κρουστά).

Πληροφορίες

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης»: Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη – Αθήνα, τηλ.: 210 7282000.Τιμές εισιτηρίων: διακεκριμένη ζώνη: 30 ευρώ, Α΄ ζώνη: 22 ευρώ, Β΄ ζώνη: 15 ευρώ, Γ΄ ζώνη: 9 ευρώ, πολύτεκνοι – άτομα άνω των 65 ετών: 8 ευρώ, φοιτητές – νέοι – άνεργοι – ΑΜΕΑ: 5 ευρώ.

Προπώληση εισιτηρίων: ταμεία Μεγάρου, εκδοτήρια Μεγάρου: Ομήρου 8 – Αθήνα, τηλεφωνικά: 210 7282333, ηλεκτρονικά: megaron.gr.         

naftemporiki.gr