Skip to main content

Αναβίωση του θεσμού της «μικρής λέσχης» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος αναβιώνει τον θεσμό της «μικρής λέσχης» και ανοίγει τους θησαυρούς της συλλογής της, από τις 14 έως τις 17 Ιανουαρίου, διοργανώνοντας δωρεάν προβολές για τα μέλη της.

Τα εγκαίνια της «Μικρής λέσχης» θα πραγματοποιηθούν στις 14 Ιανουαρίου, με το αφιέρωμα «Ταινιοθήκη της Ελλάδος: μια ιστορία σε εικόνες», που παρουσιάστηκε στο 37ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Cinéma du réel.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος, το έργο της Ταινιοθήκης αναδεικνύεται μέσα από ένα πρόγραμμα, που περιλαμβάνει 17 ντοκιμαντέρ, μια ταινία μικρού μήκους και την παλαιότερη σωζόμενη ταινία της συλλογής, ελληνικής παραγωγής, από το 1924 έως το 2012.

Χωρισμένο σε 8 θεματικές ενότητες, το πρόγραμμα του αφιερώματος έχει εμπλουτιστεί και με άλλες ταινίες, που είχαν επιλεγεί, αλλά δεν προβλήθηκαν στο Cinéma du réel, λόγω περιορισμένου χώρου στο συνολικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ.

Διαμάντια της συλλογής: «Οι περιπέτειες του Βιλλάρ» (Ζόζεφ Χεπ, 1924), «Οι εκατό ώρες του Μάη» (Φώτος Λαμπρινός – Δήμος Θέος, 1960), «Αθήνα ή τρεις επισκέψεις στην Ακρόπολη» (Θόδωρος Αγγελόπουλος, 1983), «Αθήναι» (Εύα Στεφανή, 1995).

Πολιτικές: «Μέγαρα» (Γιώργος Τσεμπερόπουλος – Σάκης Μανιάτης, 1974), «Μπέττυ» (Δημήτρης Σταύρακας, 1979), «Το γελεκάκι» (Ίρις Ζαχμανίδη,1976).

Βιομηχανία και μετανάστευση: «Γράμμα από το Σαρλερουά» (Λάμπρος Λιαρόπουλος, 1965), «Αλουμίνιον της Ελλάδος» (Ρούσσος Κούνδουρος, 1965), «Γράμματα από την Αμερική» (Λάκης Παπαστάθης, 1972), «Πρώτη ύλη» (Χρήστος Καρακέπελης, 2011).

Μορφές αρχειοθέτησης: από το ιδιωτικό στο δημόσιο: «Μοναστηράκι» (Γκαίη Αγγελή, 1976), «Ημερολόγια αμνησίας» (Στέλλα Θεοδωράκη, 2012).

Από την αρχαιολογία στην εθνογραφία: «Μακεδονικός γάμος» (Τάκης Κανελλόπουλος, 1960), «Καρβουνιάρηδες» (Αλίντα Δημητρίου, 1977), «Το στρώμα της καταστροφής» (Κώστας Βρεττάκος, 1980). Η προβολή του ντοκιμαντέρ «Μακεδονικός γάμος» γίνεται με την υποστήριξη της εταιρίας διανομής Παπανδρέου Α.Ε..

Η ιστορία στην οθόνη 1: «Οι εκατό ώρες του Μάη» (Φώτος Λαμπρινός – Δήμος Θέος, 1960), «Μαρτυρίες» (Νίκος Καβουκίδης, 1976).

Η ιστορία στην οθόνη 2: «Η ηλικία της θάλασσας» (Τάκης Παπαγιαννίδης, 1978).

Η ιστορία στην οθόνη 3: «Ο ελληνικός εμφύλιος πόλεμος» (Ροβήρος Μανθούλης, 1997). Η προβολή της ενότητας «Η ιστορία στην οθόνη 3» με το ντοκιμαντέρ του Ροβήρου Μανθούλη γίνεται σε συνεργασία με την ΕΡΤ και έχει ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Πώς γίνομαι μέλος της «μικρής λέσχης»

Η είσοδος στις προβολές είναι δωρεάν για τα μέλη της «μικρής λέσχης», ενώ η εγγραφή του μέλους γίνεται οποιαδήποτε στιγμή το επιθυμεί και ισχύει για 12 συνεχόμενους μήνες. Το ετήσιο αντίτιμο της ασημένιας κάρτας μέλους της «μικρής λέσχης» είναι 50 ευρώ και 25 ευρώ της λευκής κάρτας για φοιτητές, ανέργους και ΑμεΑ και παρέχει στο μέλος τη δυνατότητα να παρακολουθεί δωρεάν τις προβολές αρχείου (περίπου 100 ταινίες ανά έτος), να εκδίδει μειωμένο εισιτήριο στις υπόλοιπες προβολές της Ταινιοθήκης (τόσο στον χειμερινό, όσο και στον θερινό κινηματογράφο Λαΐς) και να έχει προτεραιότητα κράτησης. Η χρυσή κάρτα μέλους κοστίζει 100 ευρώ και δίνει επιπλέον στο μέλος τη δυνατότητα να συν – διαμορφώνει το πρόγραμμα προβολών, αλλά και να αποκτήσει 30 προσκλήσεις για τις προβολές της επιλογής του.

Πληροφορίες
Ταινιοθήκη της Ελλάδος: Ιερά Οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου 134 – 136, Κεραμεικός (Μετρό: Κεραμεικός), τηλ: 210 3609695. Η είσοδος στην έναρξη του αφιερώματος επιτρέπεται μόνο στους κατόχους των καρτών μέλους της «μικρής λέσχης» και με προσκλήσεις. Γενική είσοδος για τις υπόλοιπες ημέρες του αφιερώματος: 5 ευρώ. Ώρες πώλησης καρτών: Kαθημερινά, από τις 5:30 μ.μ. έως τις 10 μ.μ., στο ταμείο της Ταινιοθήκης.

naftemporiki.gr