Η ταινία «Ορχήστρα της ανακύκλωσης» (Recycled Orchestra of Cateura), τεκμηρίωσε την ελπίδα στα χθεσινοβραδινά γενέθλια της ενηλικίωσης του 18ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (ΦΝΘ).
Στην Κατερούα – έναν σκουπιδότοπο της Παραγουάης – «σ’ έναν τόπο όπου δεν επιτρέπονται τα όνειρα , σ’ έναν τόπο όπου ένα βιολί στοιχίζει περισσότερο από ένα σπίτι» – όπως αναφέρεται στην ίδια την ταινία, μια παρέα ανθρώπων φτιάχνει βιολιά και τσέλα από άδειους τενεκέδες πετρελαίου, τύμπανα από παλιές ακτινογραφίες, δένει τις χορδές με πιρούνια, βούρτσες μαλλιών και τακούνια γυναικείων παπουτσιών, στήνει μια ολόκληρη ορχήστρα και …γυρίζει τον κόσμο διδάσκοντας ανθρώπινη δύναμη με νότες…
Νωρίτερα, πριν την προβολή της ταινίας έναρξης, ο διευθυντής και «πατέρας», όπως τον χαρακτήρισαν όλοι, του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Δημήτρης Εϊπίδης, κλήθηκε στη σκηνή, από την παρουσιάστρια της βραδιάς Μαρία Κουφοπούλου, για να σβήσει τα 18 κεράκια των γενεθλίων του Φεστιβάλ.
Περήφανος για το «παιδί» του – το 18χρονο Φεστιβάλ -, δήλωσε ο Δημήτρης Εϊπίδης, ο οποίος κατέθεσε προ διμήνου σχεδόν την παραίτησή του, αλλά και αποφασισμένος, όπως είπε, να μείνει κοντά του για να το στηρίζει.
«Έμαθα να εκτιμώ το ντοκιμαντέρ – ένα κινηματογραφικό είδος απόλυτα πραγματικό – από τον Δημήτρη Εϊπίδη, δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, εκφράζοντας έκδηλα την εκτίμησή του στο πρόσωπο του Δημήτρη Εϊπίδη, τον οποίο μάλιστα – όπως ανακοίνωσε και επίσημα – το δημοτικό συμβούλιο της πόλης αποφάσισε να ανακηρύξει σε επίτιμο δημότη και να του απονείμει σχετικό μετάλλιο, καθώς «ανέδειξε την πόλη διεθνώς μέσω της διοργάνωσης».
Την ολιγόλεπτη τελετή έναρξης -πριν την προβολή της ταινίας-, αλλά ιδιαίτερα συγκινητική, με αφορμή την τελευταία εμφάνιση στο Φεστιβάλ του εμπνευστή, δημιουργού και διευθυντή του επί 18 χρόνια, παρακολούθησαν στο κατάμεστο «Ολύμπιον» εκατοντάδες κινηματογραφόφιλοι.
Στη σημερινή, δεύτερη μέρα της διοργάνωσης, οι προβολές των ταινιών συνεχίζονται κανονικά στις έξι αίθουσες του Φεστιβάλ.
Συνολικά, στη φετινή διοργάνωση θα προβληθούν 186 ταινίες – οι 17 σε παγκόσμιες ή πανευρωπαϊκές πρεμιέρες και οι 73 από αυτές ελληνικές – από 47 χώρες του κόσμου, με μια ευρεία θεματική, αλλά με το προσφυγικό ζήτημα να ξεχωρίζει.
naftemporiki.gr