Skip to main content

Στην Ανθή Ευστρατιάδου, η καρφίτσα της Μελίνας Μερκούρη

Η ενδέκατη απονομή του θεατρικού βραβείου «Μελίνα Μερκούρη» πραγματοποιήθηκε απόψε το βράδυ, στο Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη στην Πλάκα.

Το βραβείο κέρδισε η Ανθή Ευστρατιάδου για την ερμηνεία της στο  έργο «Ο Αδαής και ο Παράφρων» του Thomas Bernhard, που ανέβηκε σε μετάφραση  Γιώργου Δεπάστα και σκηνοθεσία  Γιάννου Περλέγκα, στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου και στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. 

Η ηθοποιός παρέλαβε την καρφίτσα της Μελίνας Μερκούρη από τις περσινές νικήτριες, Αλεξάνδρα Αϊδίνη και Ιωάννα Παππά. Η Ανθή Ευστρατιάδου ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της παράστασης και ιδιαίτερα τον σκηνοθέτη Γιάννο Περλέγκα για την εμπιστοσύνη που της έδειξε και για την προσωπική εμπλοκή που είχε. 

Η τιμητική διάκριση στη μνήμη της Μελίνας Μερκούρη συνεκτιμά τη μέχρι τώρα σκηνική παρουσία νέων ταλαντούχων  ηθοποιών και τις υποκριτικές επιδόσεις τους. Το βραβείο ανέρχεται σε 3.000 ευρώ και η τιμώμενη ηθοποιός κρατά για ένα χρόνο την καρφίτσα της Μελίνας Μερκούρη, την οποία παραδίδει στην ομότεχνή της που διακρίνεται την επόμενη χρονιά.

Την επιτροπή του βραβείου αποτελούν οι Μάγια Λυμπεροπούλου (πρόεδρος), Δηώ Καγγελάρη, Ματίνα Καλτάκη, Δημήτρης Λιγνάδης και Ρένη Πιττακή (μέλη).

Μαζί με τη βραβευθείσα Ανθή Ευστρατιάδου  την καρφίτσα διεκδίκησαν φέτος οι: Δήμητρα Βλαγκοπούλου για τα έργα «Ο Θεατροποιός» του Thomas Bernhard,  και  «Φάουστ» του Johann Wolfgang von Goethe,  Ντάνη Γιαννακοπούλου για το έργο «Άγριος Σπόρος» του Γιάννη Τσίρου, Αναστασία – Ραφαέλα Κονίδη για το έργο «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, σε μετάφραση Δημήτρη Μαρωνίτη, Kατερίνα Μαυρογεώργη για το έργο «Πιάνω Παπούτσι πάνω στο Πιάνο» βασισμένο σε μια ιδέα του Θωμά Μοσχόπουλου και  Ελίνα Ρίζου για το έργο «Τα Κύματα» της Virginia Woolf, βασισμένο σε αποσπάσματα της μετάφρασης του Άρη Μπερλή.

Συγκινητικό βίντεο – αφιέρωμα

Η γενική γραμματέας του Ιδρύματος, Μανουέλα Παυλίδου, ανακοίνωσε τη φετινή νικήτρια, με τη συνοδεία μουσικής από τον Αντώνη Παπακωνσταντίνου, ενώ τον σύντομο χαιρετισμό του προέδρου του Ιδρύματος, Χριστόφορου Αργυρόπουλου, ακολούθησε ένα υπέροχο βίντεο – αφιέρωμα στους πολιτικούς αγώνες της Μελίνας, με αφορμή τη μαύρη επέτειο 50 χρόνων από τη δικτατορία της 21ης Απριλίου 1967, η οποία βρήκε την Μελίνα να παίζει το «Ίλια Ντάρλινγκ» στο Μπρόντγουεϊ, εκεί που ο θεατρικός παραγωγός Κέρμιτ Μπλουμγκάρντεν της επέτρεψε να βγαίνει κάθε βράδυ, μετά το χειροκρότημα, και να καταγγέλλει την χούντα με σύνθημα «Η Δημοκρατία θα νικήσει».  

Μετά το πέρας των παραστάσεων και αφού απειλήθηκε με απόπειρες δολοφονίας -μία εξ αυτών παραλίγο να της κοστίσει τη ζωή- ξεκίνησε πολιτική τουρνέ στην Ευρώπη και την Αμερική με συναυλίες, πορείες και συνεντεύξεις στα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης, καταγγέλλοντας τη χούντα.

Ο προβληματισμός του Δημήτρη Λιγνάδη και το ποίημα του Κ. Π. Καβάφη

Μετά την προβολή του αφιερώματος, το μέλος της επιτροπής και παρουσιαστής της σεμνής τελετής, Δημήτρης Λιγνάδης, μεταξύ άλλων, ανέφερε, σε μορφή προβληματισμού, πως βλέπει εδώ και αρκετά χρόνια να μιλάμε για μια τραγική πραγματικότητα στη χώρα μας, για τραγικές δυσκολίες, αλλά δεν βλέπει κάποιους καλλιτέχνες, χωρίς να εξαιρέσει τον εαυτό του, να βγαίνουν και να κάνουν δηλώσεις όπως αυτές της  Μελίνας…  Η εύκολη απάντηση είναι:  «εγώ ξέρω να κάνω τη δουλειά μου από το θέατρό μου και έτσι αντιστέκομαι…», ανέφερε ο κ. Λιγνάδης, ο οποίος έκλεισε με το ακόλουθο ποίημα του Κ. Π. Καβάφη.

Σαν τον παραίτησαν οι Μακεδόνες
κι απέδειξαν πως προτιμούν τον Πύρρο
ο βασιλεύς Δημήτριος (μεγάλην
είχε ψυχή) καθόλου – έτσι είπαν –
δεν φέρθηκε σαν βασιλεύς. Επήγε
κ’ έβγαλε τα χρυσά φορέματά του,
και τα ποδήματά του πέταξε
τα ολοπόρφυρα. Με ρούχ’ απλά
ντύθηκε γρήγορα και ξέφυγε.
Κάμνοντας όμοια σαν ηθοποιός
που όταν η παράστασις τελειώσει,
αλλάζει φορεσιά κι απέρχεται.

 

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]