Skip to main content

Αίγυπτος: Στο «φως» ολόκληρη «Βίβλος των Νεκρών», στην έρημο της Σακάρα

Ο πάπυρος, άνω των 2.000 ετών, βρέθηκε μέσα σε μία σαρκοφάγο, σε τάφο νότια της πυραμίδας του Ζοζέρ και θεωρείται ότι πρόκειται για μία ολόκληρη «Βίβλο».

Την περασμένη εβδομάδα, αρχαιολόγοι ανακοίνωσαν την ανακάλυψη 4 ασύλητων και σφραγισμένων τάφων και μιας μούμιας άνω των 4.000 ετών στη νεκρόπολη της Σακάρα, κοντά στο Κάιρο.

Η Σακάρα, η νεκρόπολη της Μέμφιδας, της αρχαίας πρωτεύουσας της Αιγύπτου, γνωστή για τη διάσημη πυραμίδα με βαθμίδες του Φαραώ Ζοζέρ και περιλαμβάνει τις περίφημες πυραμίδες της Γκίζας.

Ανάμεσα στα αναρίθμητης αξίας αρχαιολογικά ευρήματα ήταν και ένας πάπυρος 16 μέτρων, άθικτος, με αποσπάσματα από την «Βίβλο των Νεκρών» των αρχαίων Αιγυπτίων.

Ο πάπυρος, άνω των 2.000 ετών, βρέθηκε μέσα σε μία σαρκοφάγο, σε τάφο νότια της πυραμίδας του Ζοζέρ και θεωρείται ότι πρόκειται για μία ολόκληρη «Βίβλο».

Είναι ο πρώτος ολόκληρος πάπυρος που ανακαλύπτεται εδώ και 100 χρόνια και ήδη μεταφράζεται στα αραβικά από τους μελετητές.

Οι επιστήμονες θεωρούν την ανακάλυψη σπουδαία καθώς τα ιερογλυφικά αναμένεται να τους αποκαλύψουν ακόμα περισσότερα στοιχεία για τα νεκρικά έθιμα του αιγυπτιακού πολιτισμού της αρχαιότητας.

Η Σακάρα αναφέρεται ως τόπος ενταφιασμού από την αρχαιότητα, ακόμα και από την αρχαϊκή περίοδο της πρώτης Δυναστείας. Η περιοχή είναι ιδιαίτερα γνωστή για την κλιμακωτή πυραμίδα του Φαραώ Ζοζέρ που χρονολογείται από την τρίτη Δυναστεία γύρω στα 2.650 π.Χ.

Διάφοροι Φαραώ της πέμπτης και έκτης δυναστείας έχτισαν τις πυραμίδες τους σ΄ αυτή την περιοχή. Ακόμα και ανώτεροι ιερείς είχαν ταφεί εδώ, αφού η Σακάρα ήταν νεκρόπολη της ανακτορικής πόλης Μέμφις. Οι τάφοι της πρώτης ενδιάμεσου περιόδου που ακολούθησε —αν και μικροί— αποτελούν αποδεικτικά στοιχεία της αδιάκοπης παράδοσης του παλαιού βασιλείου.

Την εποχή του μέσου βασιλείου οι τάφοι γίνονταν στον περίγυρο της πυραμίδας του Τέτι του τρίτου καθώς και στα νότια της Σακάρα, όπου βρίσκονται και ορισμένοι τάφοι της εποχής της δέκατης τρίτης Δυναστείας.

Την εποχή του νέου βασιλείου η νεκρόπολη της Σακάρα γνώρισε εκ νέου μεγάλη ανάπτυξη. Οι τάφοι αυτής της εποχής είναι μικρά ομοιώματα ναών και ανακτόρων.