Ελληνικό «χρώμα» είχαν τα βραβεία Σεζάρ στο Παρίσι, καθώς ο μοντέρ Γιώργος Λαμπρινός απέσπασε το βραβείο Καλύτερου Μοντάζ για την ταινία «Μετά το χωρισμό» (Jusqu’à la garde) του Ξαβιέ Λεγκράν, η οποία θριάμβευσε στην τελετή των «Όσκαρ» του γαλλικού κινηματογράφου, που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, δύο ημέρες πριν από την απονομή των βραβείων της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.
Η ταινία του Λεγκράν -με θέμα την ενδοοικογενειακή βία- ήταν ο μεγάλος νικητής της βραδιάς, λαμβάνοντας τέσσερα βραβεία, μεταξύ των οποίων εκείνο της καλύτερης ταινίας και του πρώτου γυναικείου ρόλου για τη Λεά Ντρικέ.
Η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους του σκηνοθέτη, ο οποίος δήλωσε πως «είναι καιρός να σκεπτόμαστε τα θύματα και μια άλλη ημέρα, εκτός της 25ης Νοεμβρίου» -διεθνούς ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, εξασφάλισε, επίσης, τα βραβεία Σεζάρ καλύτερου σεναρίου και καλύτερου μοντάζ που απονεμήθηκε στον Γιώργο Λαμπρινό, γιο του σκηνοθέτη Φώτου Λαμπρινού, μόνιμου κάτοικου Παρισιού και έμπειρου μοντέρ.
Ήταν η πρώτη -και τυχερή- υποψηφιότητα του Λαμπρινού για Σεζάρ, ο οποίος είχε, επίσης, υποψηφιότητα για Όσκαρ του μικρού μήκους φιλμ «Avant que de Tout Perdre», συμμετείχε στο Φεστιβάλ Καννών, ενώ είχε κερδίσει το βραβείο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για το Μοντάζ του «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα και τις δύο υπέροχες ταινίες της Ευαγγελίας Κρανιώτη -το «Erotica, Exotica, Etc.» και το «Obscuro Barroco».
Από τα χέρια της Κριστίν Σκοτ Τόμας -με την οποία συμπρωταγωνίστησε στον «Γητευτή των Αλόγων»- παρέλαβε ο 82χρονος Ρόμπερτ Ρέντφορντ το τιμητικό Σεζάρ για την καριέρα του και την πολιτική του στάση, στην 44η τελετή των γαλλικών βραβείων που, φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, κράτησαν τον πήχη της λάμψης χαμηλά.
Ο παρουσιαστής της βραδιάς, ο 52χρονος ηθοποιός Καντ Μεράντ, ξεκίνησε την τελετή ντυμένος Φρέντι Μέρκιουρι -με το βλέμμα στραμμένο στην επικείμενη απονομή των Όσκαρ- αλλά, ευτυχώς για τους Γάλλους, το βάρος δόθηκε στις ταινίες που ξεχώρισαν.
Αυτές ήταν το «Μετά το Χωρισμό» του Ξαβιέ Λεγκράν που συγκέντρωσε τα περισσότερα και μεγαλύτερα βραβεία της βραδιάς, το «The Brothers Sisters» του Ζακ Οντιάρ -που χάρισε στον δημιουργό του ένα ακόμη Σεζάρ Σκηνοθεσίας και το «Guy» του Άλεξ Λουτζ.
Μεγάλος χαμένος της βραδιάς ήταν το πολύ πετυχημένο εμπορικά «Le Grand Bain» του Ζιλ Λελούς, το οποίο από τις 10 υποψηφιότητες κέρδισε μόνο το Σεζάρ Β΄ Ανδρικού Ρόλου, επιβεβαιώνοντας πως τα Σεζάρ δεν συγκινούνται από το box-office.
Συγκινητικές στιγμές στην τελετή απονομής, αποτέλεσαν το αντίο της γαλλικής βιομηχανίας του σινεμά στον Καρλ Λάγκερφελντ, μέσω της Ντάιαν Κρούγκερ και τα αφιερώματα στους Μισέλ Λεγκράν και Σαρλ Αζναβούρ.
Αναλυτικά τα βραβεία
Καλύτερη Ταινία
«Μετά το Χωρισμό» – Ξαβιέ Λεγκράν
Σκηνοθεσία
Ζακ Οντιάρ – «The Sisters Brothers»
A΄ Γυναικείος Ρόλος
Λεά Ντρικέρ – «Μετά το Χωρισμό»
Α΄ Ανδρικός Ρόλος
Άλεξ Λουτζ – «Guy»
Β΄ Γυναικείος Ρόλος
Καρίν Βιάρ – «Les Chatouilles»
Β΄ Ανδρικός Ρόλος
Φιλίπ Κατρίν – «Le Grand Bain»
Πρωτότυπο Σενάριο
Ξαβιέ Λεγκράν – «Μετά το Χωρισμό»
Διασκευασμένο Σενάριο
Αντρέα Μπεσκόν και Ερίκ Μεταγιέρ – «Les Chatouilles»
Καλύτερη Πρώτη Ταινία
«Shéhérazade» των Γκρεγκουάρ Ντεμπαϊλί και Ζαν-Μπερνάρ Μαρλίν
Καλύτερο Ντοκιμαντέρ
«Ni Juge, Ni Soumise»
Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων
«Η Dilili στο Παρίσι» – Μισέλ Οσελό
Μικρού Μήκους Ταινία
«Les Petites Mains» των Φρανκ Γκασταμπίντ και Ανουάρ Τουμπαλί
Μικρού Μήκους Animation
Αϊσέ Καρτάλ για το «Vilaine Fille»
Σκηνικά
Μισέλ Μπαρτελεμί – «The Brothers Sisters»
Κουστούμια
Πιερ-Ζαν Λαρόκ – «Mademoiselle de Joncquières»
Μοντάζ
Γιώργος Λαμπρινός – «Μετά το Χωρισμό»
Φωτογραφία
Μπενουά Ντεμπί – «The Brothers Sisters»
Μουσική
Βενσάν Μπλανσάρντ και Ρομέν Γκρεφ – «Guy»
Ελπιδοφόρα Ανδρική Ερμηνεία
Ντίλαν Ρόμπερτ – «Shéhérazade»
Ελπιδοφόρα Γυναικεία Ερμηνεία
Κένζα Φόρτες – «Shéhérazade»
Τιμητικό βραβείο Σεζάρ
Ρόμπερτ Ρέντφορντ