Skip to main content

Άννα Κοκκίνου: «…Η Τέχνη είναι αυτή, που μας φανερώνει και την άλλη πλευρά της ζωής…»

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Υπογράφοντας τη σκηνοθεσία και την ερμηνεία σε ένα έργο που πρωτοανέβηκε την άνοιξη του 2014 και σημείωσε μεγάλη επιτυχία, η Άννα Κοκκίνου μας μιλά για την παράσταση «Εγώ ο Θουκυδίδης ένας Αθηναίος».

Βασισμένη σε μια επιλογή κειμένων από το έργο του Θουκυδίδη, που η σχέση τους με το σήμερα είναι σχεδόν ανατριχιαστική, η παράσταση, μετά τη μεγάλη της περιοδεία σε πόλεις της Ελλάδας για Γυμνάσια και Λύκεια, επιστρέφει στο θέατρο Σφενδόνη, μόνο για 9 παραστάσεις, έως τις 10 Ιανουαρίου, στις 8 το βράδυ.

Η πάλλουσα φωνή του αφηγητή, σε συνδυασμό με προβολές στον τοίχο και υποβλητική μουσική, βοηθά τους θεατές να αποκαλύψουν τον Πελοποννησιακό Πόλεμο, μέσα από μια πρωτόγνωρη θεατρική εμπειρία. Την ιστορία αφηγείται ένας «άνθρωπος – μηχανή», ένας άφυλος φουτουριστικός μάντης, ένας ιστορικός – ρομπότ, καθηλωμένος σε ένα αμαξίδιο υψηλής τεχνολογίας και εξοπλισμένος με εξαρτήματα πτήσης. Ανίκανος να περπατήσει στη Γη, αλλά έτοιμος να περιπλανηθεί στον χωροχρόνο της ιστορίας, μας μιλάει για ένα μακρινό πολύνεκρο πόλεμο του παρελθόντος, που μοιάζει σαν να έρχεται από το μέλλον.

Τον ρόλο αυτόν έχει αναλάβει η  Άννα Κοκκίνου, η οποία μας μιλά για την παράσταση, για την τέχνη και για όσα εύχεται για το μέλλον.

Μιλήστε μας για τα αποσπάσματα του Θουκυδίδη, που επιλέξατε να συμπεριλάβετε στην παράσταση. Ποιος ο στόχος της αφήγησής τους; 

Αν προσέξει κανείς τα αποσπάσματα που έχουν επιλεγεί, θα βρει την πρόθεση, τον στόχο. Στην αρχή, είναι ο διάλογος Αθηναίων –  Μηλίων. Ο διάλογος αυτός είναι η βάση, μπορεί να πει κανείς, κάθε πολέμου, ο διάλογος ισχυρού και αδύναμου, η αλαζονεία του ισχυρού, η πλεονεξία και η φιλοδοξία του να καθυποτάξει και να αφανίσει τον αδύναμο για το κέρδος. Η Αθήνα, στο απόγειο της δύναμής της, της αλαζονείας της.

Μετά, έχουμε τα Κερκυραϊκά, που είναι ο πρώτος εμφύλιος, που έγινε στην Ελλάδα, και ήταν η αφορμή του Πελοποννησιακού Πολέμου. Βλέπουμε πόσο βαθειά είναι ριζωμένη η διχόνοια στον Έλληνα. Η ανάλυση του Θουκυδίδη για την παθολογία της διχόνοιας είναι μια ακριβέστατη εικόνα αυτού, που βιώνουμε εμείς σήμερα.

Ο “Επιτάφιος” και ο λόγος του Περικλή πονάει και οραματίζεται. Η εκστρατεία στη Σικελία βρίσκεται στον αντίποδα του διαλόγου Αθηναίων – Μηλίων. Εξάλλου, χρονικά, τους χωρίζουν τρεις μήνες. Είναι η κατάληξη του εμφυλίου, η σπαραχτική καταστροφή της Αθηναϊκής Αυτοκρατορίας στο λιμάνι των Συρακουσών, από τις ενωμένες δυνάμεις των Ελλήνων της Σικελίας και των Λακεδαιμονίων.

Η αφήγηση γίνεται από ένα άφυλο πλάσμα, καθηλωμένο σε ένα αμαξίδιο υψηλής τεχνολογίας. Τι εξυπηρετεί, δραματουργικά, αυτή η επιλογή;   

Να βγάλει από την πραγματικότητα την αφήγηση, να την τοποθετήσει στον χώρο της φαντασίας, ώστε να δουλέψει η θεατρικότητα και να επιστρέψει την πραγματικότητα ποιητικά.

Πώς δέχεται την παράσταση το εφηβικό – μαθητικό κοινό;

Από τη στιγμή που θα δεχτούν να συγκεντρωθούν, η δεκτικότητά τους είναι αφοπλιστική. 

Ποιος ο ρόλος της τέχνης στη δύσκολη εποχή που ζούμε;

Σημαντικός, όσο κι ο αέρας που αναπνέουμε. Η Τέχνη είναι αυτή, που μας φανερώνει και την άλλη πλευρά της ζωής, την αόρατη, που, χωρίς αυτήν, όλα είναι λειψά.

Μια ευχή σας για το μέλλον;

Πίστη, αγάπη, ελπίδα.

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Ν. Μ. Σκουτερόπουλος, δραματουργική επεξεργασία:  Άννα Κοκκίνου – Νίκος Φλέσσας, σκηνοθεσία: Άννα Κοκκίνου, με τη συνεργασία του Νίκου Φλέσσα, μουσική επιμέλεια: Δημήτρης Ιατρόπουλος, σχεδιασμός φωτισμών: Χρήστος Τζιόγκας, σκηνικό – κουστούμια: Άννα Κοκκίνου, οι χάρτινοι τοίχοι είναι από μια ιδέα του Νίκου Αλεξίου, σχεδιασμός μηχανισμού φτερών: Δημήτρης Κορρές, ηλεκτρονικός σχεδιασμός φωνών: Μηνάς Εμμανουήλ, φωτογράφιση: Σπύρος Στάβερης, βοηθός σκηνοθέτη: Λία Ανδρέου. Ερμηνεία: Άννα Κοκκίνου.

Πληροφορίες

Θέατρο Σφενδόνη: Μακρή 4 – Μακρυγιάννη, τηλ. κρατήσεων: 215 5158968 (ώρες ταμείου: 14.00 – 20.00). Ημέρες και ώρες παραστάσεων: 28 Δεκεμβρίου 2015 και 2, 3, 4, 8, 9 και 10 Ιανουαρίου 2016, στις 20.00. Τέλη Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθούν (με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση) ειδικές παραστάσεις για τα γυμνάσια και λύκεια της Αττικής. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 12 ευρώ, φοιτητικό: 10 ευρώ, μαθητικό και ανέργων: 5 ευρώ.