Ανοίγοντας το χορό των ψηφοφοριών των αμερικανικών κριτικών ενώσεων για τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς, η Ένωση Κριτικών της Νέας Υόρκης, από τα πιο ιστορικά σωματεία με βαρύνουσα άποψη, έδωσε απόλυτη ψήφο εμπιστοσύνης στην ταινία «Carol» του Τοντ Χέινς.
Η Ένωση Κριτικών της Νέας Υόρκης, η οποία ιδρύθηκε το 1935 και περιλαμβάνει κριτικούς από εφημερίδες (καθημερινές και εβδομαδιαίες), περιοδικά και online εκδόσεις, έδωσε στην ταινία του Χέινς ακόμα τρία βραβεία: σκηνοθεσίας, σεναρίου και φωτογραφίας.
Οι κριτικοί, για τους καλύτερους ρόλους της χρονιάς, ξεχώρισαν την Σαόρσι Ρόναν για το «Brooklyn», τον Μάικλ Κίτον για το «Spotlight», την Κρίστεν Στίουαρτ για το «Clouds of Sils Maria» του Ολιβιέ Ασαγιάς όσο και τον υπέροχο Μαρκ Ράιλανς στη «Γέφυρα των Κατασκόπων» του Στίβεν Σπίλμπεργκ, στον β΄ ρόλο.
Ένα από τα πιο σημαντικά βιβλία της δεκαετίας του ’50
Ο Τοντ Χέινς μεταφέρει στον κινηματογράφο ένα από τα πιο σημαντικά βιβλία της δεκαετίας του ’50, το μυθιστόρημα «The price of salt» της Πατρίσια Χάισμιθ, η οποία, έχοντας επίγνωση της κυρίαρχης νοοτροπίας, το υπέγραψε με το ψευδώνυμο Κλερ Μόργκαν, για να αποφύγει τις επιθέσεις εναντίον της, εξαιτίας του θέματός του και της ανατρεπτικής ειλικρίνειας στην περιγραφή μιας αντισυμβατικής (και, τότε, ακόμη παράνομης) σεξουαλικής σχέσης δύο γυναικών.
Με την – βραβευμένη με δύο Όσκαρ – Κέιτ Μπλάνσετ, την – υποψήφια για Όσκαρ – Ρούνεϊ Μάρα, η οποία βραβεύτηκε για αυτήν την ερμηνεία στο φετινό Φεστιβάλ των Καννών, και τους Κάιλ Τσάντλερ, Σάρα Πόλσον, Τζέικ Λέισι και Κόρι Μάικλ Σμιθ, ντυμένους με τα κοστούμια της – βραβευμένης με τρία Όσκαρ – σχεδιάστριας Σάντι Πάουελ, η ταινία αναβιώνει τη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του ’50, για να αφηγηθεί μία δυνατή ερωτική ιστορία, που αψηφά όλα τα κοινωνικά ταμπού και δοκιμάζει τη δύναμη της καρδιάς μπροστά στα εμπόδια και τις αλλαγές.
«Η ταινία δείχνει μια αγάπη, που δεν ακολουθεί κανένα πρότυπο, παρόλο που συναντά πολλές προκλήσεις. Αυτό, που βρήκα φοβερά ενδιαφέρον στο μυθιστόρημα, είναι ότι, στην πραγματικότητα, παραλληλίζει το μυαλό του ερωτευμένου με εκείνο του κακοποιού, γιατί και οι δύο έχουν υπερ – παραγωγικά μυαλά. Εδώ, το έγκλημα είναι ο έρωτας και ο έρωτας είναι, μάλιστα, παράνομος» σημειώνει ο σκηνοθέτης.
Τα βραβεία
Καλύτερη ταινία
«Carol»
Καλύτερος Σκηνοθέτης
Τοντ Χέινς, «Carol»
Α΄ ανδρικός ρόλος
Μάικλ Κίτον, «Spotlight»
Α΄ γυναικείος ρόλος
Σίρσα Ρόναν, «Μπρούκλιν»
Β΄ ανδρικός ρόλος
Μαρκ Ράιλανς, «Η Γέφυρα των Κατασκόπων»
Β΄ γυναικείος ρόλος
Κρίστεν Στιούαρτ, «Clouds of Sils Maria»
Σενάριο
Φίλις Νέιγκι, «Carol»
Φωτογραφία
Έντουαρντ Λάχμαν, «Carol»
Καλύτερο Ντοκιμαντέρ
«In Jackson Heights»
Ταινία Κινουμένων Σχεδίων
«Τα Μυαλά που Κουβαλάς»
Καλύτερο Ντεμπούτο
«Ο Γιος του Σαούλ»
Καλύτερη Ξενόγλωσση ταινία
«Timbuktu»
Ειδικό Βραβείο
Ουίλιαμ Μπέκερ, «Janus Films»
Ειδικό τιμητικό Βραβείο
Ένιο Μορικόνε.