Skip to main content

Η Ελένη Καραΐνδρου «ντύνει» μουσικά το ποίημα «Δαβίδ»

Η σκηνική καντάτα «Δαβίδ» είναι έργο της Ελένης Καραΐνδρου, βασισμένο στη δραματική ποίηση του Χιώτη λόγιου και συγγραφέα Θωμά Βελάστη. Το κείμενο ανακαλύφθηκε αργά και εκδόθηκε μόλις το 1979. Στην πρώτη του έκδοση, ο Κώστας Γεωργουσόπουλος σχολιάζει: «Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σημαντικό έργο, που η γλώσσα του πλουτίζει τη θεατρική μας παράδοση με νέες διαστάσεις».

Η Ελένη Καραΐνδρου θα ξεναγήσει το κοινό, σήμερα, Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου, στις 8.30 το βράδυ, στον Ιανό (Σταδίου 24), στο νέο της ταξίδι με αφηγήσεις και οπτικοακουστικό υλικό, ενώ την παρουσίαση θα ολοκληρώσει με τη διακεκριμένη μεσόφωνο Ειρήνη Καράγιαννη σε τραγούδια από τον «Δαβίδ» και όχι μόνο. Την Ειρήνη Καράγιαννη θα συνοδεύσει στο πιάνο η συνθέτις, πλαισιωμένη από τον ομποΐστα Βαγγέλη Χριστόπουλο και τον ακορντεονίστα Ντίνο Χατζηιορδάνου. Είναι βαθιά η πεποίθηση πως ο «Δαβίδ» είναι ένα ελληνικό έργο έντονα επηρεασμένο από τις τάσεις της εποχής του και, ειδικότερα, από το ιταλικό μπαρόκ μελόδραμα, τα μεσαιωνικά μυστήρια, αλλά και τα δραματικά ορατόρια, όπως το «Azioni sacre» του οίκου των Αψβούργων βασισμένο σε θρησκευτικά θέματα, είδος που άνθισε ιδιαίτερα στα τέλη του 17ου και στην αρχή του 18ου αιώνα.

Η Ελληνίδα συνθέτρια είχε όλα αυτά τα δεδομένα στο μυαλό της, όταν αναμετρήθηκε με την πρόκληση του κειμένου, κινούμενη με υποδειγματική μουσική φαντασία ανάμεσα στο παρόν και το παρελθόν.

Η σύνθεση είναι έργο για μεσόφωνο, βαρύτονο, σολίστ, χορωδία και ορχήστρα. Στη παρούσα ηχογράφηση, ερμηνεύουν η μεσόφωνος Ειρήνη Καράγιαννη και ο βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος. Τη χορωδία της ΕΡΤ διευθύνει ο Αντώνης Κοντογεωργίου και την Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, ο Αλέξανδρος Μυράτ. «Η έκδοση αυτού του έργου σε δίσκο είναι ένα επίτευγμα, που ανήκει στον Manfred Eicher. Μαζί με τον Νίκο Εσπιαλίδη που έκανε την ηχογράφηση για λογαριασμό του Μεγάρου, πέρασε ώρες ατέλειωτες, για να αναδείξει με την απαράμιλλη μαεστρία του τα χρώματα της μουσικής και να δημιουργήσει ένα νέο μουσικό πίνακα με τις φωτοσκιάσεις που γεννούσε η ιδιοφυία του» αναφέρει η Ελένη Καραΐνδρου στο σημείωμά της που συνοδεύει την έκδοση.

naftemporiki.gr