Skip to main content

Διασχίζοντας τις γραμμές μιας σύνθετης παιδικότητας

Με βασικό του θέμα τα παιδιά – τη νεολαία, τα όρια και τα σύνορα, ο νέος εικαστικός STMTS (Σταμάτης Μήτσιος), τον οποίο, αρχικά, γνωρίσαμε ως street artist, μέσω των έργων του που, κατά καιρούς, συναντάμε σε δρόμους της Αθήνας, παρουσιάζει την πρώτη του ατομική έκθεση ζωγραφικής.

Με τίτλο «Crossing the lines», η έκθεση εγκαινιάζεται στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου, στις 7.30 το απόγευμα, και θα διαρκέσει έως τις 14 Ιανουαρίου 2017.

Μια ειρωνική αντίθεση

Στα έργα του, ο STMTS προσεγγίζει την παιδικότητα και τη νεότητα ως έννοιες φιλοσοφικές. Τα θέματα που τον απασχολούν είναι τα όρια και τα σύνορα, όπως η μετανάστευση, από και προς, τα όρια μεταξύ θεσμικής τέχνης και τέχνης του δρόμου, ακαδημαϊκής και ακραίας τέχνης. Μέσα από την ιδιαίτερη γραφή του, μια γραφή «γραμμική» που ανακαλεί τη χαρακτική, την οποία και σπούδασε, χτίζει παράλληλες γραμμές, άλλες φορές με τη ροή της φόρμας (ογκοπλαστικά) και άλλες φορές υψομετρικά, δομώντας έτσι το θέμα που απεικονίζει και δημιουργώντας μια αίσθηση «ροής – κίνησης».

«Επιλέγω τα παιδιά ως τους βασικούς μου χαρακτήρες, διότι η παιδική ηλικία είναι η πιο αθώα και αγνή στον άνθρωπο, αλλά, παράλληλα, και η ηλικία με τις λιγότερες γνώσεις και δυνάμεις» εξηγεί ο STMTS. «Τα παιδιά συμβολίζουν τους αδύναμους και τους αθώους ανθρώπους. Έτσι, μου αρέσει να δημιουργώ μια ειρωνική αντίθεση, απεικονίζοντας τα παιδιά ενωμένα και δραστήρια, σαν να έχουν δύναμη, αποφασιστικότητα και γνώσεις».

Σε μια απροσδιόριστα παραδεισένια και παιγνιώδη κατάσταση

Υπογράφοντας και το κείμενο του καταλόγου που συνοδεύει την έκθεση, ο αναπληρωτής Καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης και της Θεωρίας του Πολιτισμού του Πανεπιστημίου της Κρήτης, Θανάσης Μουτσόπουλος, σημειώνει: «Τα παιδιά, που κατοικούν στα έργα του STMTS, βρίσκονται σε μια απροσδιόριστα παραδεισένια και παιγνιώδη κατάσταση, σε ένα άχρονο περιβάλλον.

Παρότι υπονοείται ότι δεν έχουν εμπειρία, γνώση ή ανάμνηση του δυτικού “πολιτισμένου” κόσμου που επιβάλλει μια ασφυκτική πειθαρχία προς την κατεύθυνση της μόρφωσης και της ένταξης στο σώμα της ενήλικης κοινωνίας, τα παιδιά των έργων του μοιάζουν, όπως και η παρέα του Peter Pan, να απολαμβάνουν σε όλη της την έκταση την ελευθερία και την ανεμελιά».

Πληροφορίες

Αίθουσα Τέχνης Αθηνών: Γλύκωνος 4, πλατεία Δεξαμενής – Αθήνα, τηλ.: 210 7213938. Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή: 11:00 – 14:30 και 18:00 – 21:00, Σάββατο: 11:00 – 14:30.

naftemporiki.gr