Σε μια λαμπερή βραδιά στο Royal Albert Hall του Λονδίνου, πραγματοποιήθηκε η 71η απονομή των βραβείων της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, των γνωστών σε όλους BAFTA (British Academy Film Awards). Η απονομή ήταν χωρίς εκπλήξεις καθώς τα βραβεία κατέληξαν στα χέρια των φαβορί.
Η δημιουργία του Μάρτιν ΜακΝτόνα, «Τρεις πινακίδες έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι», αποδείχτηκε ο μεγάλος νικητής, κερδίζοντας πέντε βραβεία -Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Βρετανικής Ταινίας, Α΄ Γυναικείου Ρόλου, Β΄ Ανδρικού και Πρωτότυπου Σεναρίου, ένα βραβείο που φαίνεται πως δυσαρέστησε όσους περίμεναν να το πάρει το «Τρέξε!» του Τζόρνταν Πιλ. Από την άλλη, «Η Μορφή του Νερού» απέσπασε τρία βραβεία BAFTA, ανάμεσά τους και αυτό της Σκηνοθεσίας για τον Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο, με τα «Blade Runner 2049» και «H Πιο Σκοτεινή Ώρα» να κερδίζουν από δύο.
Τέλος, «H Υπηρέτρια» του Παρκ Τσαν-γουκ έγινε η πρώτη Κορεάτικη ταινία που κερδίζει βραβείο της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.
Το βραβείο BAFTA Καλύτερης Ταινίας απονεμήθηκε, λοιπόν, στην ταινία «Τρεις πινακίδες έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι» του Βρετανού θεατρικού σκηνοθέτη Μάρτιν Μακντόνα.
Στην υπόθεση της ταινίας, έπειτα από μήνες χωρίς να έχει βρεθεί ο ένοχος για τη δολοφονία της κόρης της, μία μητέρα τοποθετεί στην είσοδο της κωμόπολης, όπου κατοικεί, τρεις πινακίδες με σαφή υπονοούμενα για τον σεβάσμιο αρχηγό της αστυνομίας της περιοχής, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει άγριος πόλεμος μεταξύ τους.
Το σκοτεινό κωμικό δράμα, επικράτησε έναντι των «Να με φωνάζεις με το όνομά σου» του Λούκα Γκουαντανίνο, «Η πιο σκοτεινή Ώρα» του Τζο Ράιτ, «Η Μορφή του Νερού» του Γκιγιέρμο ντελ Τόρο και «Δουνκέρκη» του Κρίστοφερ Νόλαν.
Ο 59ρονος Βρετανός ηθοποιός Γκάρι Όλντμαν βραβεύτηκε κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής των βρετανικών βραβείων κινηματογράφου, με το BAFTA καλύτερου ηθοποιού για την ερμηνεία του στην ταινία «Η πιο σκοτεινή ώρα», όπου υποδύεται τον Ουίνστον Τσόρτσιλ. Ο Όλντμαν επικράτησε των Ντάνιελ Ντέι Λούις (Αόρατη Κλωστή), Ντάνιελ Καλούγια (Τρέξε!), Τζέιμι Μπελ (Τα αστέρια δεν πεθαίνουν στο Λίβερπουλ) και Τιμοτέ Σαλαμέ (Να με φωνάζεις με το όνομά σου).
Την ίδια ώρα, στην ηθοποιό Φράνσις Μακντόρμαντ απονεμήθηκε το βραβείο BAFTA καλύτερης ηθοποιού για την ερμηνεία της στην ταινία «Τρεις πινακίδες έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι». Η 60χρονη Αμερικανίδα αναδείχθηκε νικήτρια έναντι των άλλων συνυποψήφιων της -της Άνετ Μπένινγκ (Τα αστέρια δεν πεθαίνουν στο Λίβερπουλ), της Μάργκοτ Ρόμπι (Εγώ, η Τόνια), της Σάλι Χόκινς (Η μορφή του Νερού) και της Σίρσα Ρόναν (Lady Bird).
Επίδειξη αλληλεγγύης κατά των θυμάτων σεξουαλικής παρενόχλησης
Ακτιβίστριες Οργανώσεων για την προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών περπάτησαν στο κόκκινο χαλί έχοντας στο πλευρό τους κάποιες από τις διασημότερες πρωταγωνίστριες της μεγάλης οθόνης, λίγο πριν από την έναρξη της τελετής απονομής των κινηματογραφικών βραβείων BAFTA, σε μια νέα επίδειξη αλληλεγγύης κατά των θυμάτων σεξουαλικής παρενόχλησης στη βιομηχανία του κινηματογράφου.
Η πρωταγωνίστρια της ταινίας «Ο θάνατος του Στάλιν» (The Death of Stalin), Άντρεα Ράιζμπορο, συνοδευόταν από την Φιλ Οπόκου- Γκιμά, συνιδρύτρια της οργάνωσης UK Black Pride.
«Υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι που θαυμάζω στον κόσμο και η Φιλ είναι μία από αυτούς» δήλωσε η Ράιζμπορο, εξηγώντας την απόφασή της να ζητήσει από την ακτιβίστρια να σταθεί στο πλευρό της κατά τη διάρκεια της λαμπερής τελετής.
Και η πρωταγωνίστρια της ταινίας «Η Καλύτερη Στιγμή τους» (Their Finest), Τζέμα Άρτερτον, έδωσε το «παρών» σε αυτό το κίνημα συμπαράστασης.
Αρκετές από τις διάσημες ηθοποιούς επέλεξαν να εμφανιστούν στο κόκκινο χαλί ντυμένες στα μαύρα, ακολουθώντας το παράδειγμα των αστέρων του κινηματογράφου που παρέστησαν στην τελετή απονομής των Χρυσών Σφαιρών στο Λος Άντζελες. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες έβαλαν κονκάρδες όπου αναγραφόταν το σύνθημα «Time’s Up», το μότο της εκστρατείας κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης.
Οι νικητές στις βασικές κατηγορίες των BAFTA
Καλύτερη ταινία
«Τρεις πινακίδες έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι»
Α΄ Ανδρικού ρόλου
Γκάρι Όλντμαν – «Η πιο σκοτεινή ώρα»
Α΄ Γυναικείου ρόλου
Φράνσις Μακ Ντόρμαντ – «Τρεις πινακίδες έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι»
Β΄ Ανδρικού ρόλου
Σαμ Ρόκγουελ – «Τρεις πινακίδες έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι»
Β΄ Γυναικείου ρόλου
Άλισον Τζάνεϊ – «Εγώ, η Τόνια»
Καλύτερη Βρετανική Ταινία
«Τρεις πινακίδες έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι»
Καλύτερο Διασκευασμένο Σενάριο
«Να με φωνάζεις με το όνομά σου»
Καλύτερο Πρωτότυπο Σενάριο
«Τρεις πινακίδες έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι»
Σκηνοθεσίας
Γκιγιέρμο ντελ Τόρο, «Η Μορφή του Νερού»
Πρωτότυπης μουσικής
«Η Μορφή του Νερού», Αλεξάντερ Ντεσπλά
Ειδικών Οπτικών Εφέ
«Blade Runner 2049»
Ταινίας Animation
«Coco», των Λι Άνκριτς και Ντάρλα Άντερσνον
Βρετανική Animation, μικρού μήκους
«Poles Apart»
Ντοκιμαντέρ
«Δεν είμαι ο νέγρος σου», του Ραούλ Πεκ
Ξενόγλωσσης ταινίας
«H Υπηρέτρια» του Παρκ Τσαν-γουκ, Νότια Κορέα