Σε ένα αποκαλυπτικό παιχνίδι με τον χώρο και τον χρόνο, το παρόν και το παρελθόν, την επινόηση και την πραγματικότητα, το οποίο, σταδιακά, φέρνει στο φως τις συγκρούσεις, τα πάθη και, εν τέλει, τις αδυναμίες τους, τρεις άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με τις πιο οδυνηρές αλήθειες τους. Μιλώντας για το θέατρο, όπως λίγα έργα έχουν τολμήσει να το κάνουν, το έργο του Αλέξη Σταμάτη, «Ιnnerview», παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία της Λίλλυς Μελεμέ, στο Black Box του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, από τις 17 Νοεμβρίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 9 το βράδυ.
Πόσο διαφέρει ο έσω εαυτός από τον έξω;
Τρία πρόσωπα. Τρεις διαφορετικές ηλικίες. Τρεις δυνατοί «παίκτες» της ζωής, δύο άντρες και μία γυναίκα. Με αφορμή μία συνέντευξη, που εξελίσσεται σε επικίνδυνη ισορροπία ισχύος και ανατρέπεται από τη μια στιγμή στην άλλη, αυτοί οι τρεις άνθρωποι αναγκάζονται να πετάξουν τα «προσωπεία», να αντικρύσουν για πρώτη φορά τον πραγματικό τους εαυτό και να αναμετρηθούν μαζί του.
Σε μια θεατρική σκηνή του σήμερα, παρατηρούμε τη δουλειά και τη σύγκρουση των συντελεστών ενός έργου, που μιλάει για την κάθοδο δύο προσώπων στον Άδη. Ο ηθοποιός είναι ένας πεπειραμένος θεατράνθρωπος και ο σκηνοθέτης ένας πολλά υποσχόμενος νεαρός καλλιτέχνης. Στο δεύτερο μέρος, εμφανίζεται ο καταλύτης: μια δημοσιογράφος, η οποία ασχολείται με το θέατρο. Παρακολουθούμε την εξέλιξη της σχέσης του σκηνοθέτη με τη δημοσιογράφο μέσα από μια συνέντευξη, όπου τα μυστικά του καθενός έρχονται σταδιακά στο φως. Οι ρόλοι του θύτη και του θύματος, αβέβαιοι και ρευστοί, εναλλάσσονται διαρκώς και τα θεμελιώδη ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα: Πόσο απέχει η αλήθεια από το ψέμα; Η τέχνη από τη ζωή; Ο έσω εαυτός από τον έξω;
Γεννημένος στην Αθήνα, ο Αλέξης Σταμάτης σπούδασε Αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ και έκανε μεταπτυχιακά Αρχιτεκτονικής και Κινηματογράφου στο Λονδίνο. Έχει δημοσιεύσει συνολικά 22 βιβλία. Το δεύτερο μυθιστόρημά του, «Μπαρ Φλωμπέρ» (Κέδρος, 2000), εκδόθηκε στη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και τη Σερβία. Η «Αμερικάνικη Φούγκα» (Καστανιώτης, 2006) κέρδισε το Διεθνές Βραβείο Λογοτεχνίας του Αμερικανικού Ομοσπονδιακού Ιδρύματος Τεχνών και εκδόθηκε στις ΗΠΑ. Η «Μητέρα στάχτη» (Καστανιώτης, 2005) εκδόθηκε στις ΗΠΑ και την Τουρκία. Το πρώτο του παιδικό μυθιστόρημα, «Ο Άλκης και ο λαβύρινθος» (Καστανιώτης, 2009) κέρδισε το πρώτο βραβείο του «Κύκλου του Παιδικού Βιβλίου». Τελευταίο του μυθιστόρημα είναι οι «Χαμαιλέοντες» (Καστανιώτης, 2013).
Επίσης, έχει δημοσιεύσει 6 ποιητικές συλλογές. Για τη δεύτερη συλλογή του, «Αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων» (Καστανιώτης, 2003), του απονεμήθηκε το 1994, από τον Δήμο Αθηναίων, το πρώτο βραβείο ποίησης στη μνήμη του Νικηφόρου Βρεττάκου.
Ακόμα, έχει γράψει τους θεατρικούς μονόλογους η «Τελευταία Μάρθα», το δίπτυχο «Γένεση» («Το παιδί για τα θελήματα» και «Καθρέφτης») και «Μεσάνυχτα σε έναν τέλειο κόσμο» και τα έργα «Δακρυγόνα», «Σκότωσε ό,τι αγαπάς», «Μελίσσια» και «Innerview».
Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία: Λίλλυ Μελεμέ, σκηνικά – κοστούμια: Μαρία Παππά, φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου, παραγωγή: Λυκόφως. Ερμηνεύουν: Νίκος Αρβανίτης, Λάζαρος Βαρτάνης, Εύα Σιμάτου.
Πληροφορίες
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης – Αίθουσα «Black Box»: Πειραιώς 206, Ταύρος – Αθήνα, τηλ.: 210 3418550. Παραστάσεις: 17 Νοεμβρίου έως 6 Ιανουαρίου. Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 12 ευρώ, μειωμένο: 8 ευρώ. Προπώληση: ταμεία του Ιδρύματος (Δευτέρα έως Παρασκευή: 11:00 – 14:00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση), Ticket Services: Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσματζόγλου), τηλεφωνικά: 210 3418579 (Δευτέρα – Παρασκευή: 11:00 – 14:00), ηλεκτρονικά: mcf.gr.
naftemporiki.gr