Το νέο ίνδαλμα της παγκόσμιας χορευτικής σκηνής, ο Βρετανός χορευτής και χορογράφος Aakash Odedra, επισκέπτεται για πρώτη φορά την Ελλάδα, για να παρουσιάσει, σε πανελλήνια πρώτη, την παράσταση «Rising», στο θέατρο Παλλάς, το Σάββατο 5 και την Κυριακή 6 Νοεμβρίου, στις 8.30 το βράδυ.
Πρόκειται για μία μοναδική καλλιτεχνική σύμπραξη και συνύπαρξη, αφού ο Aakash Odedra – ο οποίος, στο ξεκίνημα της καριέρας του, υπήρξε ο πιο περιζήτητος νέος σολίστας και, σήμερα, θεωρείται ο πιο φημισμένος, ο πιο λαμπερός και πλέον περιζήτητος χορευτής της γενιάς του -, παρουσιάζεται από τρεις κορυφαίους χορογράφους, τρία μεγάλα αστέρια της Μέκκας του σύγχρονου χορού, του περίφημου Sadler’s Wells που αποτελεί εγγύηση υψηλής αισθητικής και ποιότητας: των Akram Khan, Russell Maliphant και Sidi Larbi Cherkaoui, και του μάγου των θεατρικών φωτισμών, Michael Hulls. Είναι η πρώτη φορά, που οι τρεις τους συνδημιουργούν, συνυπογράφουν και συνυπάρχουν σε μία ενιαία παράσταση, γεγονός που δίνει ξεχωριστή σημασία και ιδιαίτερη σπουδαιότητα.
Αποτελούμενο από τέσσερα μέρη
Το «Rising» είναι μια σπονδυλωτή παράσταση, αποτελούμενη από τέσσερα μέρη, τη χορογραφία των οποίων υπογράφουν, εκτός από τον Aakash Odedra, οι Akram Khan, Russell Maliphant και Sidi Larbi Cherkaoui, τρεις κορυφαίοι σύγχρονοι χορογράφοι, διάσημοι δημιουργοί, αλλά και σολίστες οι ίδιοι, χορογράφοι και συμπρωταγωνιστές των μεγαλύτερων stars της παγκόσμιας χορευτικής σκηνής.
Τα μέρη, που αποτελούν το «Rising», είναι:
- «In the shadow of man», σε χορογραφία του Akram Khan, ο οποίος υπήρξε μέντορας του Aakash Odedra. Είναι μία χορευτική προσέγγιση της εξέλιξης των ανθρώπων, μία εξερεύνηση της πορείας τους από γενιά σε γενιά, μέσω της έρευνας του σώματος. Μία καλλιτεχνική απόπειρα να δοθεί απάντηση στο ερώτημα: εάν, με την πάροδο του χρόνου, γινόμαστε περισσότερο ανθρώπινοι ή, τουναντίον, μεταλλασσόμαστε σε ζώα. Μία λυτρωτική δυναμική διεργασία που επιχειρεί να ανακαλύψει, να αποκαλύψει και να τεκμηριώσει το αν υπάρχει, τελικά, κάποιο ζώο, που κατοικεί στη σκιά μας. Με μέθοδο και όχημα τους κινητικούς ρυθμούς ορισμένων ζώων, τη μοντέρνα κινησιολογική έκφραση, αλλά και τον παραδοσιακό ινδικό χορό kathak.
- «Cut», σε χορογραφία του φημισμένου Russell Maliphant, του πρώτου των πρώτων μόνιμων χορογράφων του Sadler’s Wells, ο οποίος, εκμεταλλευόμενος τη γνώση και την εμπειρία του Aakash Odedra στον σύγχρονο δυτικό χορό, αλλά και την οικειότητά του με την ανατολίτικη παράδοση, όπως με τους ινδικούς χορούς kathak και bharat natyam, μελετά τις έννοιες της ροής και της μορφής: το σώμα που κινείται, αλλά και το ίδιο το σώμα, αυτό καθ’ αυτό, την ενέργεια και την ύλη που συνυπάρχουν και ταυτίζονται, μέσα από μία αληθινή σκηνική υπέρβαση. Σε αυτήν τη διαδικασία, απαραίτητος σύμμαχός του είναι ο πολυβραβευμένος σχεδιαστής φωτισμού, Michael Hulls.
- «Constellation», ένα χορευτικό παιχνίδι του τρίτου σπουδαίου δημιουργού της παρέας, του Βέλγου Sidi Larbi Cherkaoui. Φως και ήχος. Η σκηνική αποτύπωση μιας ψευδαίσθησης, αυτής της απόστασης και της εγγύτητας, μέσα σε ένα περιβάλλον που εμφανίζεται απατηλά ως σταθερό. Ο Cherkaoui δείχνει να γοητεύεται από αυτές τις δήθεν διαφορετικές εικόνες – έννοιες, αφού η πηγή τους είναι συχνά ταυτόσημη. Επιδιώκει, λοιπόν, να αναδείξει διαφορετικές μορφές ήχου και διαφορετικές πηγές φωτός, που, όμως, καταφθάνουν μαζί, δημιουργώντας τους δικούς τους αστερισμούς, σε ένα παράλληλο σκηνικό σύμπαν. Παρουσιάζει μια ροή φωτός, που προέρχεται από το σκότος και επιστρέφει πάλι στην ερεβώδη μήτρα του, αφού πρώτα αναδείξει τη φωτεινότητα και τη λαμπρότητα του ανθρώπινου σώματος.
- «Nritta», μία χορογραφία του ίδιου του Aakash Odedra, που σημαίνει «καθαρός χορός» και επιχειρεί να ενώσει δύο αντιθετικά στοιχεία: την τραχιά αρρενωπότητα και την αισθησιακή θηλυκότητα, στο κοσμικό συμπαντικό διάβα τους. Συμβολίζει τους κοσμικούς κύκλους της Δημιουργίας και της Καταστροφής, καθώς και τον καθημερινό ρυθμό της γέννησης και του θανάτου, μέσω του έντονου δυναμικού χορού tandav και, παράλληλα, του lasya, ενός χορού με απαλές κυκλικές σαγηνευτικές κινήσεις.
Πληροφορίες
Θέατρο Παλλάς: Βουκουρεστίου 5 – Αθήνα, τηλ.: 210 3213100. Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά (με διάλειμμα). Τιμές εισιτηρίων: διακεκριμένη ζώνη: 55 ευρώ, ζώνη Α: 45 ευρώ, ζώνη Β: 35 ευρώ, ζώνη Γ: 25 ευρώ, ζώνη Δ: 15 ευρώ, παιδιά – μαθητές – φοιτητές – άνεργοι: έκπτωση 20% σε όλες τις ζώνες: διακεκριμένη ζώνη: 44 ευρώ, ζώνη Α: 36 ευρώ, ζώνη Β: 28 ευρώ, ζώνη Γ: 20 ευρώ, ζώνη Δ: 12 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: ταμεία θεάτρου, καταστήματα Public και Media Markt, τηλεφωνικά: 11876, ηλεκτρονικά: viva.gr.
naftemporiki.gr