Skip to main content

Το Playboy επιστρέφει στο χρηματιστήριο

Στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ετοιμάζεται να εισέλθει η Playboy Enterprises, εκδότρια εταιρεία του διάσημου περιοδικού, καθώς θα συγχωνευτεί με μια «εταιρεία εξαγοράς ειδικού σκοπού».

Την Πέμπτη, η Playboy Enterprises ανακοίνωσε τη συμφωνία με την Mountain Crest Acquisitions, μια επενδυτική εταιρεία που ιδρύθηκε για να αποτελέσει το «όχημα» άλλων ομίλων και βρίσκεται ήδη, από τον Ιούνιο, στον Nasdaq.

Η εξαγορά του Playboy ανέρχεται σε 381 εκατομμύρια δολάρια, περιλαμβανομένης μιας ανάληψης χρέους ύψους 142 εκατομμυρίων, σύμφωνα με τις δύο εταιρείες.

Το Playboy κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 1953. Έσπασε κάθε ταμπού, από το πρώτο τεύχος του, με τη Μέριλιν Μονρόε στο εξώφυλλό του.

Προκειμένου να ιδρύσει το Playboy το 1953, ο Χιου Χέφνερ –ο οποίος απεβίωσε το 2017- έλαβε δάνειο 600 δολάρια βάζοντας ενέχυρο τα έπιπλά του. Μαζί με κεφάλαια συγγενών του, συγκέντρωσε συνολικά 8.000 δολάρια προκειμένου να ξεκινήσει την κυκλοφορία του περιοδικού.

Πέρα από τις γυμνές φωτογραφήσεις που περιελάμβανε το περιοδικό, ο Χέφνερ χρησιμοποίησε τις σελίδες του για να γράφει άρθρα ενάντια στη λογοκρισία και να προωθεί διάφορες ελευθεριάζουσες απόψεις.

Σύμφωνα με συνεργάτες του, ο Χέφνερ είχε τον τελευταίο λόγο για τα πάντα που αφορούσαν το περιοδικό, ακόμη και για τις γελοιογραφίες. Το περιοδικό του φιλοξένησε κατά καιρούς εκτενείς συνεντεύξεις με ιστορικές προσωπικότητες όπως ο Φιντέλ Κάστρο, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ο νεότερος, ο Μάλκολμ Χ και ο Τζον Λένον.

Τη δεκαετία του 1970 το περιοδικό είχε μηνιαία κυκλοφορία που έφτανε τα επτά εκατομμύρια τεύχη, ενώ τη δεκαετία του 1980 η αυτοκρατορία του αντιμετώπισε προβλήματα εξαιτίας του ανταγωνισμού από αντίπαλα περιοδικά που δημοσίευαν περισσότερο τολμηρές φωτογραφίες.

Ο Χέφνερ είχε ανοίξει εξάλλου το πρώτο του Playboy Club στο Σικάγο το 1960, ενώ αργότερα ακολούθησαν δεκάδες άλλα κλαμπ που έφτασαν μέχρι την Ιαπωνία και την Τζαμάικα. 

Με πληροφορίες από AFP, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ