Με τα ίδια συναισθήματα συσχετίζουν οι άνθρωποι, ανεξάρτητα από τη χώρα τους, τα χρώματα, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.
Οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Όκλαντ (Νέα Ζηλανδία), της Λοζάνης (Ελβετία) και του Μάιντς (Γερμανία), με επικεφαλής τον δρα Ντάνιελ Όμπερφελντ, διαπίστωσαν ότι σε παγκόσμια κλίμακα το κόκκινο συνδέεται με τον έρωτα και το θυμό, το πράσινο με τη φύση και το μαύρο με τη λύπη. Ωστόσο, σε αυτή τη διεθνή «γλώσσα» των χρωμάτων υπάρχουν και εξαιρέσεις – ιδίως από τους Έλληνες.
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα κλήθηκαν να πουν ποια από 20 διαφορετικά συναισθήματα συσχετίζουν με 12 χρώματα. Βάσει της μελέτης, τρία χρώματα εμπνέουν τα πιο δυνατά συναισθήματα σε όλο τον κόσμο: το κόκκινο, το μαύρο και το ροζ, ενώ το πιο «άχρωμο» συναισθηματικά χρώμα είναι το καφέ και στη συνέχεια το μωβ.
Από όλα τα χρώματα, η στενότερη συναισθηματική «επένδυση» παγκοσμίως αφορά το κόκκινο χρώμα, λόγω της συσχέτισής του με τον έρωτα. Έντονη είναι, επίσης, η αρνητική συναισθηματική «φόρτιση» του μαύρου.
Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι σχεδόν όλα τα χρώματα θεωρούνται είτε «καλά» (σχετίζονται με θετικά συναισθήματα) είτε «κακά» (αρνητικά συναισθήματα), με τη χαρακτηριστική εξαίρεση του κόκκινου που συνδέεται τόσο με κάτι καλό (έρωτας – ευχαρίστηση) όσο και με κάτι κακό (θυμός – μίσος). Θετικά χρώματα θεωρούνται το κίτρινο, το άσπρο, το γαλάζιο, το ροζ, το πορτοκαλί και το πράσινο, ενώ αρνητικά το γκρι και το μαύρο.
Σε ό,τι αφορά τους Έλληνες, είναι οι μόνοι από τις χώρες που μελετήθηκαν, οι οποίοι συσχετίζουν τόσο έντονα το γαλάζιο με την ανακούφιση. Επίσης, είναι οι μόνοι που σχετίζουν το μωβ πρωτίστως με τη λύπη. Παράλληλα, όλες οι χώρες συνδέουν στενά το κίτρινο με τη χαρά, με μοναδική εξαίρεση τους Έλληνες.
Στους Έλληνες το μαύρο χρώμα γεννά κατά σειρά λύπη, φόβο, μίσος, απογοήτευση, θυμό και ενοχή, το κόκκινο συσχετίζεται κατά σειρά με τον έρωτα, το θυμό, τη χαρά και την ευχαρίστηση, ενώ το άσπρο με την ανακούφιση, τη χαρά και την υπερηφάνεια.
Η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό Royal Science Open Science της βρετανικής Βασιλικής Εταιρείας.
Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ