Skip to main content

Ελβετία: Τα παιδιά μαθαίνουν τι είναι δημοκρατία παίζοντας

Μέσω μιας διαδικασίας που θυμίζει παιχνίδι, μαγνητίζοντάς τους το ενδιαφέρον, παιδιά στην Ελβετία εξοικειώνονται με τις κάλπες, μαθαίνοντας τι είναι δημοκρατία.

Αφού φτιάξουν δικές τους κάλπες, τα παιδιά διδάσκονται ότι έχουν δικαίωμα μεγαλώνοντας να ψηφίζουν και να έχουν γνώμη για τον δημόσιο διάλογο, διαμορφώνοντας την πολιτική που ασκείται.

Σύμφωνα με το Euronews, πρόκειται για ένα νέο πρόγραμμα, το οποίο εφαρμόζεται σε πρώτη φάση σε τρεις προσχολικούς σταθμούς στη Λωζάννη.

Στόχος είναι να προετοιμαστούν τα παιδιά για τη συμμετοχή τους στην άμεση δημοκρατία της Ελβετίας, όπου κάθε λίγους μήνες διενεργούνται δημοψηφίσματα επί πολλών ζητημάτων.

Η Ελβετία υποδιαιρείται διοικητικά σε 26 καντόνια και ημικαντόνια. Καθένα από αυτά έχει δική του κυβέρνηση και μεγάλη αυτοδιοικητική και οικονομική αυτονομία. Ωστόσο, οι αντιπρόσωποι τους σχηματίζουν το κεντρικό ομοσπονδιακό συμβούλιο, του οποίου ο πρόεδρος είναι και πρόεδρος της ομοσπονδιακής δημοκρατίας.

Το ελβετικό Κοινοβούλιο αποτελείται από δύο σώματα: το Συμβούλιο των Κρατών, που αριθμεί 46 αντιπροσώπους (δύο από κάθε καντόνι και έναν από κάθε ημικαντόνι) και το Εθνικό Συμβούλιο, που αποτελείται από 200 μέλη εκλεγμένα με το σύστημα της απλής αναλογικής, αναλόγως του πληθυσμού του κάθε καντονιού.

Με δημοψηφίσματα οι πολίτες μπορούν να απορρίψουν ή να αποδεχτούν κάποιο νόμο που προτείνεται από το κοινοβούλιο και με λαϊκές πρωτοβουλίες μπορούν να εισάγουν νέα άρθρα στο ομοσπονδιακό σύνταγμα, καθιστώντας την Ελβετία άμεση δημοκρατία.

Βάσει του συστήματος της άμεσης δημοκρατίας στην Ελβετία, η όποια πρόταση για αλλαγή του Συντάγματος τίθεται σε δημοψήφισμα εάν οι υποστηρικτές της συγκεντρώσουν πάνω από 100.000 υπογραφές.

Με πληροφορίες από Euronews, Wikipedia