Skip to main content

Σε ποια ηλικία να παντρευτεί κανείς για να αποφύγει το διαζύγιο;

Μία πρόταση για να μειώσει κανείς τις πιθανότητες να διαλύσει τον γάμο του διατύπωσε ο καθηγητής Νίκολας Γούλφινγκερ του πανεπιστημίου της Γιούτα, αναλύοντας δεδομένα για παντρεμένα ζευγάρια στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο καθηγητής συγκέντρωσε στοιχεία για τους γάμους και τα διαζύγια στις ΗΠΑ, μεταξύ του 2006 και του 2010, με την έρευνά του να δημοσιεύεται διαδικτυακά στο «Ινστιτούτο Μελετών Οικογένειας των ΗΠΑ», σύμφωνα με τον Independent.

Με βάση τα στοιχεία, φαίνεται πως ο κίνδυνος να χωρίσει ένα ζευγάρι μειώνεται για εκείνους που παντρεύονται σε μία ηλικία λίγο πριν ή λίγο μετά τα 30, αλλά αρχίζει να αυξάνεται και πάλι όταν κανείς παντρεύεται μετά τα 32.

Πάντως, σύμφωνα με την έρευνα, ένα διαζύγιο φαίνεται πιθανότερο για όσους αντάλλαξαν όρκους αιώνιας πίστης πριν κλείσουν τα 24 τους χρόνια.

«Γνωρίζουμε πέρα από κάθε αμφιβολία ότι εκείνοι που παντρεύονται αφού κλείσουν τα 30 τους χρόνια, χωρίζουν πιο εύκολα από εκείνους που παντρεύονται μεταξύ 25 και 29 ετών. Πρόκειται για νέα εξέλιξη», επεσήμανε ο καθηγητής.

Με βάση τα στοιχεία, τα ζευγάρια που παντρεύονται σε ηλικία μικρότερη των 20 ετών έχουν 32% πιθανότητες να χωρίσουν μέσα στα πρώτα πέντε χρόνια του γάμου τους, ενώ εκείνα που παντρεύονται μεταξύ 20 και 24 ετών, εμφανίζουν πιθανότητες διαζυγίου που φτάνουν το 20%.

Σε ό,τι αφορά τους γαμπρούς και τις νύφες ηλικίας 25-34 ετών, οι πιθανότητες να οδηγηθούν σε διαζύγιο αγγίζουν το 15%, με το ποσοστό να αυξάνεται μετά τα 32.

Όσο για εκείνους που περνούν τα σκαλιά της εκκλησίας μετά τα 35, σύμφωνα με την έρευνα, η πιθανότητα να ακολουθήσουν χωριστούς δρόμους μέσα σε μία πενταετία φτάνει το 19%.

Συγκρίνοντας τα στοιχεία για την περίοδο 2006-2010 με εκείνα για τους γάμους που πραγματοποιήθηκαν το 1995, εντύπωση προκαλεί ότι πριν από 20 χρόνια, το ποσοστό των διαζυγίων για εκείνους που παντρεύτηκαν μετά τα 35 δεν ξεπερνούσε το 14%.

Πάντως, το γεγονός πως ισχύουν αυτά τα δεδομένα για τα ζευγάρια στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν σημαίνει πως ισχύουν και για όλες τις χώρες ή για όλες τις… σχέσεις στον κόσμο, σύμφωνα με τον καθηγητή.