Skip to main content

Άνοιξαν τις πύλες τους για κοινό τα Σπήλαια Διρού

Άνοιξαν τις πύλες του τα Σπήλαια Διρού, μετά τη σχεδόν τρίμηνη διακοπή λόγω της πανδημίας, όπως ανακοίνωσε η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε.

Όπως σημειώνεται στο σχετικό δελτίο Τύπου, η ΕΤΑΔ Α.Ε. και η διεύθυνση των Σπηλαίων έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τον νέο κορωνοϊό, ενώ τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα που έχουν οριστεί από τα υπουργεία Πολιτισμού και Αθλητισμού και Υγείας.

Διευκρινίζεται πως, σύμφωνα με τις οδηγίες και για λόγους ασφαλείας, πραγματοποιείται μόνο η μικρή λιμναία διαδρομή και είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους επισκέπτες.

Σύμφωνα με την ΕΤΑΔ Α.Ε., οι χώροι έχουν απολυμανθεί και θα επαναλαμβάνονται τακτικά οι απολυμάνσεις. Σε ό,τι αφορά τις βάρκες και τα σωσίβια, θα απολυμαίνονται μετά από κάθε διαδρομή.

Το ωράριο λειτουργίας είναι καθημερινές και Σαββατοκύριακα από τις 9:00 έως τις 17:00 (το ταμείο είναι ανοικτό έως τις 16:45).

Το Σπήλαια Βλυχάδα Διρού θεωρούνται από τα ωραιότερα σπήλαια και βρίσκονται στα δυτικά παράλια της Λακωνικής Χερσονήσου, στον Όρμο του Διρού.

Κάτω από το λιτό τοπίο της Μάνης, κατάλευκοι σταλακτίτες και σταλαγμίτες, εντυπωσιακές κουρτίνες και αστραφτεροί κρύσταλλοι στολίζουν κάθε γωνιά των Σπηλαίων, δημιουργώντας ένα θέαμα που κόβει την ανάσα.

Το νερό είναι υφάλμυρο και έχει μεγάλη σκληρότητα. Η θερμοκρασία του είναι περίπου 14°C, ενώ αυτή του αέρα κυμαίνεται από 16 έως 19°C.

Στο σημείο έχουν βρεθεί απολιθωμένα οστά πάνθηρα, ύαινας, λιονταριού, ελαφιού, κουναβιού και το μεγαλύτερο κοίτασμα οστών ιπποπόταμων στην Ευρώπη. Το σπήλαιο άρχισε να σχηματίζεται πριν από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. 

Η ύπαρξη του σπηλαίου Βλυχάδας ήταν γνωστή στους ντόπιους από το 1900 περίπου. Κανείς όμως δεν υποψιαζόταν το θαύμα που έκρυβε στο εσωτερικό του μέχρι το 1949, όταν οι ιδρυτές της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, Γιάννης και Άννα Πετροχείλου, άρχισαν να το εξερευνούν συστηματικά.