Skip to main content

Ξενάγηση στο Πάπιγκο

Κτισμένο στις πλαγιές της Τύμφης, σε υψόμετρο 960 μέτρων, το Πάπιγκο είναι χωριό του νομού Ιωαννίνων.

Κάμερα του epirustravel.eu, τοποθετημένη σε drone, κατέγραψε όμορφα πλάνα από ψηλά.

Μπορεί να είναι ένα από τα πιο απομακρυσμένα χωριά του Ζαγορίου, ωστόσο το Πάπιγκο αποτελεί έναν επίγειο παράδεισο, πόλο έλξης πλήθους επισκεπτών, όλες τις εποχές του χρόνου.

Αναφέρεται και ως Μεγάλο Πάπιγκο και μαζί με το γειτονικό του χωριό Μικρό Πάπιγκο αποτελεί κοινότητα του νομού Ιωαννίνων. 

Με πληθυσμό μικρότερο των 400 κατοίκων, το Πάπιγκο αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα ζαγορίτικης αρχιτεκτονικής και ο οικισμός είναι ανακηρυγμένος παραδοσιακός.

Βρίσκεται πολύ κοντά στο φαράγγι του Βίκου και εντός του Εθνικού Δρυμού Βίκου – Αώου. Περιβάλλεται από πλούσια βλάστηση φυλλοβόλων δέντρων με αποτέλεσμα η περιοχή να αλλάζει χρώματα κάθε εποχή του έτους, μαγνητίζοντας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους το ενδιαφέρον των περιηγητών.

Ο εντυπωσιακός σχηματισμός της Αστράκας, με τους απόκρημνους βράχους να στέκουν επιβλητικά πάνω από το χωριό, κόβουν την ανάσα, ενώ προς τις κορυφές της Τύμφης και τη Δρακολίμνη ξεκινά από το Πάπιγκο ορειβατική διαδρομή.

Διάσημο σημείο κοντά στον οικισμό είναι οι κολυμπήθρες. Πρόκειται για μεγάλες κοιλότητες που σχηματίζονται στη βραχώδη κοίτη του ρέματος του Ρογκόβου οι οποίες γεμίζουν νερό.

Ο επισκέπτης μπορεί να περιπλανηθεί στα λιθόστρωτα καλντερίμια του οικισμού, συναντώντας στον δρόμο του αρχοντόσπιτα, βρύσες με τα πεντακάθαρα νερά, γραφικά ταβερνάκια και καφενεία.

Ανάμεσα στο Μικρό και στο Μεγάλο Πάπιγκο στη θέση Λάκος, στέκεται ένα μονότοξο γεφύρι που συνδέει τους δύο οικισμούς με το παλιό μονοπάτι, χτισμένο το 1854 από τον Αναστάσιο Λώλη.

Μετά από το καταφύγιο της Αστράκας σε ύψος 2.050 μέτρων βρίσκεται η Δρακόλιμνη της Τύμφης.

Με πληροφορίες από epirustravel.eu, wikipedia
Πλάνα: Λάζαρος Τσάτσος