Στο βόρειο Αιγαίο, ανάμεσα στο Άγιο Όρος, τη Σαμοθράκη, την Ίμβρο και τη Λέσβο, βρίσκεται η Λήμνος, το όγδοο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας σε έκταση.
Πρόκειται για ένα ηφαιστειογενές νησί, το οποίο διαθέτει εύφορες πεδιάδες καλλιεργημένες με σιτηρά και αμπέλια, ενώ έχει υπέροχες παραλίες, κατάλληλες για ήρεμες διακοπές.
Ο πληθυσμός του νησιού ανέρχεται σε περίπου 17.000 κατοίκους βάσει της απογραφής του 2011.
Τρία χιλιόμετρα από το χωριό Κατάλακος, στη βόρεια Λήμνο, σε μια έκταση περίπου 70 στρεμμάτων συναντά κανείς τις Λημνιές αμμοθίνες. Πρόκειται για την ελληνική «Σαχάρα», η οποία διαθέτει ελάχιστη βλάστηση που αποτελείται από λευκά κρινάκια της Λήμνου.
Οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι στην περιοχή διαφοροποιούν τη μορφή αυτών των αμμωδών λόφων ενώ κοντά στις Λημνιές αμμοθίνες μπορεί κανείς να απολαύσει το μπάνιο του στην παραλία Γομάτι.
Στο ακρότατο σημείο της βορειοδυτικής Λήμνου, δεσπόζει το ακρωτήριο του Μούρτζεφλου. Μια νησίδα με έναν λόφο που είναι ένας ηφαιστειακός δόμος.
Συνδέεται με τη στεριά μέσω ενός στενού αμμώδους βραχίονα, δημιουργώντας ένα τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλους. Ο δόμος έχει ηλικία περίπου 20 με 21 εκατομμύριων χρόνων και η δημιουργία του σχετίζεται με το σύμπλεγμα ηφαιστειακών δόμων που σχηματίστηκαν στη Δυτική Λήμνο κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου.
Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Wikipedia