Skip to main content

Τα σταυρόλεξα ακονίζουν το μυαλό, επιβεβαιώνουν οι επιστήμονες

Οξύτερη σκέψη εμφανίζουν στην τρίτη ηλικία όσοι άνθρωποι ασχολούνται με παιχνίδια αριθμών και λέξεων, για παράδειγμα σταυρόλεξα και σουντόκου, όπως επιβεβαιώνει μία νέα βρετανική έρευνα.

Οι ερευνητές εξέτασαν πόσο συχνά ασχολούνται οι συμμετέχοντες με παιχνίδια σκέψης και σε δεύτερο χρόνο τους υπέβαλαν σε μια σειρά τεστ γνωστικών λειτουργιών.

Εκείνοι που ασχολούνταν με τέτοια παιχνίδια σε τακτική βάση, φάνηκαν να έχουν καλύτερες επιδόσεις (προσοχή, λογική σκέψη, μνήμη). Σε ορισμένους μάλιστα τομείς, όπως η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, φάνηκε εξαιρετική βελτίωση.

Κατά τους ερευνητές, οι άνθρωποι που ασχολούνται τακτικά με τέτοιου τύπου παιχνίδια, έχουν γνωστικές ικανότητες ανθρώπου κατά μέσο όρο οκτώ ετών νεότερου.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε εύρος διαδικτυακή έρευνα που έχει γίνει έως σήμερα σχετικά με την επίδραση των παιχνιδιών σκέψης, με τα αποτελέσματά της να δημοσιεύονται στο περιοδικό γηριατρικής ψυχιατρικής «International Journal of Geriatric Psychiatry».

Στη μελέτη, με επικεφαλής τη δρ Αν Κόρμπετ από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Έξετερ, συμμετείχαν περισσότερα από 22.000 άτομα ηλικίας 50 έως 96 ετών.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ