Skip to main content

«Αλλάζοντας» σώμα για την καταπολέμηση του ρατσισμού

Μπορεί να είναι δύσκολο να φανταστεί κάποιος ότι ένα μέρος του σώματός του έχει αποκτήσει διαφορετικό χρώμα, ωστόσο ερευνητές στη Μεγάλη Βρετανία προσπαθούν να «μεταφέρουν» εθελοντές σε έναν κόσμο όπου το σώμα τους είναι διαφορετικό, εξετάζοντας έτσι αν μπορούν να μειωθούν οι ρατσιστικές συμπεριφορές.

Μέσα από μία «εικονική πραγματικότητα», ψυχολόγοι στο Ηνωμένο Βασίλειο, με επικεφαλής τον καθηγητή Μάνο Τσακίρη του Royal Holloway University of London, προσπαθούν να «ξεγελάσουν» τους εθελοντές που λαμβάνουν μέρος στο πείραμα, κάνοντας τους να πιστέψουν ότι ένα μέρος του σώματός τους έχει διαφορετικό χρώμα, σε σχέση με το υπόλοιπο δέρμα τους.

Αφού καταφέρουν να «ξεγελάσουν» τους εθελοντές, οι ερευνητές διαπιστώνουν ότι οι φυλετικές προκαταλήψεις και οι ρατσιστικές συμπεριφορές μειώνονται σημαντικά μετά τη διεξαγωγή του πειράματος, όπως σημειώνει το Reuters.

Οι ερευνητές εξετάζουν έμμεσα τις φυλετικές προκαταλήψεις των συμμετεχόντων πριν αυτοί ζήσουν την ψευδαίσθηση της «αλλαγής» σώματος.

«Θέλουμε να δούμε την αντίδραση των ανθρώπων όταν βλέπουν ένα σώμα με διαφορετικό χρώμα δέρματος. Έτσι μπορούμε να μετρήσουμε πόσο οι άνθρωποι είναι προκατειλημμένοι απέναντι στους έγχρωμους, για παράδειγμα», τονίζει ο ελληνικής καταγωγής καθηγητής Μάνος Τσακίρης.

«Το επόμενο βήμα είναι να δημιουργήσουμε την ψευδαίσθηση ότι οι συμμετέχοντες έχουν ένα διαφορετικό σώμα, με διαφορετικό χρώμα δέρματος», προσθέτει ο καθηγητής και συνεχίζει: «Στο τέλος του πειράματος μετράμε ξανά, για να δούμε αν αυτή η εμπειρία άλλαξε τη φυλετική τους προκατάληψη».

Σε ένα κλασικό πείραμα ψυχολογίας, οι ερευνητές προκαλούν ερεθίσματα στο χέρι και το πρόσωπο των εθελοντών, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση στους τελευταίους ότι έχουν διαφορετικό χρώμα δέρματος από ό,τι στην πραγματικότητα.

Οι συμμετέχοντες έχουν την αίσθηση ότι το ξένο σώμα είναι το δικό τους, με τα συμπεράσματα να είναι εντυπωσιακά, καθώς μετά τη διεξαγωγή του πειράματος τα ρατσιστικά φαινόμενα μειώνονται αισθητά.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι τεχνικές της έρευνας θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στον «πραγματικό κόσμο», ώστε να μειωθούν οι ρατσιστικές συμπεριφορές.

«Τα σχολεία θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτή την προσέγγιση ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να δουν τον κόσμο από μία διαφορετική οπτική γωνία» σημειώνει ο κ. Τσακίρης.

«Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί η προσέγγιση και για ορισμένα επαγγέλματα όπως οι αστυνομικοί και δικαστικοί, αλλά και για κρατούμενους ή εγκληματίες, που έχουν καταδικαστεί λόγω του μίσους τους για άλλες ομάδες ανθρώπων. Δίνοντάς τους την ευκαιρία να γνωρίσουν τον κόσμο μέσα από την οπτική κάποιου άλλου, ίσως να τους βοηθήσει να αλλάξουν τη στάση τους και να δείχνουν μεγαλύτερη κατανόηση», συνεχίζει ο καθηγητής.

Πάντως, δεν έχει γίνει σαφές αν τα αποτελέσματα της έρευνας είναι μόνιμα ή διαρκούν απλά για λίγο καιρό μετά τη διεξαγωγή του πειράματος, ωστόσο οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πρακτικό όπλο στον αγώνα κατά του ρατσισμού.