Skip to main content

Μπενουά Μάντελμπροτ: Ο πατέρας της γεωμετρίας των φράκταλ

Στον μαθηματικό Μπενουά Μάντελμπροτ (Benoit Mandelbrot), ο οποίος έγινε περισσότερο γνωστός από την ενασχόληση του με την «τέχνη της τραχύτητας» -όπως ο ίδιος την αποκάλεσε- των φυσικών φαινομένων και των «ακανόνιστων στοιχείων», αφιερώνει η Google το σημερινό της (20 Νοεμβρίου 2020) doodle, με αφορμή τη συμπλήρωση 96 ετών από τη γέννησή του.

Ο Γαλλοαμερικανός μαθηματικός, ο οποίος είχε γεννηθεί στην Πολωνία, θεωρείται «πατέρας» της μορφοκλασματικής γεωμετρίας ή γεωμετρίας των φράκταλ, όρο που καθιέρωσε ο ίδιος για να περιγράψει μια κατηγορία μαθηματικών αντικειμένων με ακανόνιστα περιγράμματα, τα οποία μιμούνται τα ακανόνιστα σχήματα που απαντώνται στη φύση.

Το 1936 η οικογένειά του μετανάστευσε στη Γαλλία, με τον ίδιο να σπουδάζει μαθηματικά, φοιτώντας σε πανεπιστήμια στο Παρίσι και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Έκανε δε μεταπτυχιακές σπουδές στην αεροναυπηγική, στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια.

Το 1958 ξεκίνησε την καριέρα του στην ΙΒΜ, ενώ δίδασκε οικονομικά και εφαρμοσμένες επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Ήταν ένας από τους πρώτους που χρησιμοποίησαν γραφικά υπολογιστών για τη δημιουργία γεωμετρικών αντικειμένων μορφοκλασματικής μορφής (φράκταλ) και ανακάλυψε το «Σύνολο Μάντελμπροτ».

Όπως έδειξε, πράγματα που συνήθως θεωρούνται ότι είναι «τραχιά», όπως τα σύννεφα, έχουν «βαθμούς τάξης». Η έρευνά του προσέφερε σε τομείς όπως η μετεωρολογία, η γεωμορφολογία, η ιατρική, η τεχνολογία πληροφοριών και η οικονομία, μεταξύ άλλων.

Έλαβε πάνω από 15 τιμητικά διδακτορικά και βραβεία, ενώ συμμετείχε στη συγγραφή πολλών βιβλίων.

Με πληροφορίες από Wikipedia