Με εκατοντάδες χάρτινα καραβάκια, φορτωμένα με ευχές των παιδιών που τα κατασκεύασαν, γέμισαν την Τρίτη τα νερά των πηγών της Αγίας Βαρβάρας, τα οποία σχηματίζουν μια μικρή λίμνη μέσα σε μια κατάφυτη έκταση, μπροστά από την ομώνυμη εκκλησία στη Δράμα.
Πρόκειται για τα «καραβάκια των ευχών», ένα έθιμο που τιμάται κάθε χρόνο την παραμονή της γιορτής της Αγίας Βαρβάρας, πολιούχου της πόλης.
Παιδιά κάθε ηλικίας τις προηγούμενες μέρες κατασκεύασαν το δικό τους καράβι από ανακυκλωμένα υλικά, γράφοντας πάνω την ευχή τους.
Σύμφωνα με τον λαϊκό θρύλο που τυλίγει τις πηγές της πόλης και όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, όταν το 1830 η Δράμα κατακτήθηκε από τους Τούρκους, το παλιό εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας γκρεμίστηκε για να χτιστεί στη θέση του ένα τζαμί. Τα σχέδια των κατακτητών ωστόσο άλλαξαν ανήμερα της γιορτής, καθώς η περιοχή πλημμύρισε με νερό και το τζαμί δεν χτίστηκε ποτέ.
Έκτοτε η Αγία Βαρβάρα έγινε η πολιούχος της Δράμας, ενώ ακριβώς απέναντι από τη λίμνη, στην οποία βρίσκονται τα θεμέλια παλιάς εκκλησίας, χτίστηκε ο νέος ναός.
Σε ό,τι αφορά το έθιμο με τα καραβάκια των ευχών, υπάρχουν δυο εκδοχές. Κατά την πρώτη, την παραμονή της Αγίας Βαρβάρας, μετά τη λιτανεία, ο κόσμος έστελνε στο βυθισμένο εκκλησάκι το κεράκι του για την αγία πάνω σε ένα σανίδι από ξύλο.
Η δεύτερη εκδοχή βασίζεται στο ότι η Αγία Βαρβάρα ήταν και προστάτιδα των ελεύθερων κοριτσιών. Έτσι, όλα τα ελεύθερα κορίτσια στις 3 Δεκεμβρίου, στη διάρκεια της ακολουθίας του εσπερινού και μόλις σκοτείνιαζε, έβαζαν τα κεράκια τους πάνω σε σανίδες ξύλου και μαζί με μια ευχή τα έστελναν στο βυθισμένο εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας.
Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ