Skip to main content

Ένα μικρό αεροδρόμιο της Νέας Ζηλανδίας αφηγείται μία ιστορία αγάπης

Ένα μικρό περιφερειακό αεροδρόμιο στη Νέα Ζηλανδία, που ενσωματώνει μια ιστορία αγάπης και λαχτάρας των Μαορί στην αρχιτεκτονική, του βρίσκεται σε εξέλιξη για ένα βραβείο σχεδιασμού με μεγάλη διάκριση, έναντι των διεθνών «βαρέων» ονομάτων, συμπεριλαμβανομένου του LaGuardia της Νέας Υόρκης, το αεροδρόμιο του Βρανδεμβούργου, του Βερολίνου, το «Hazrat Sultan» του Τουρκιστάν, των Φιλιππίνων, και της Αθήνας.

Τα Βραβεία Βερσαλλιών της Unesco αναγνωρίζουν την αρχιτεκτονική που προάγει μια καλύτερη αλληλεπίδραση μεταξύ οικονομίας και πολιτισμού και περιλαμβάνει μια σειρά κατηγοριών από αεροδρόμια έως εμπορικά κέντρα.

Ο έκτος υποψήφιος είναι το αεροδρόμιο «Te Hono», που σημαίνει «να συνδεθώ», στο Νιου Πλύμουθ μία πόλη με πληθυσμό 85.000 κατοίκων. Ολοκληρώθηκε το 2020. Βρίσκεται σε προγονική γη που κατασχέθηκε από την φυλή των Μάορι, τη δεκαετία του 1960.

«Ανάληψη από τη Γη, Κατεβαίνοντας από τον Ουρανό».

Μετά από έξι επιλογές σχεδίασης, ο Ράνι Κίπα (υπεύθυνος του πολιτιστικού σχεδιασμού), κατέληξε σε μια. Την «Ανάληψη από τη Γη, Κατεβαίνοντας από τον Ουρανό». Είναι η ιστορία του Ταμαράου, ενός ουράνιου πλάσματος, ο οποίος ήταν τόσο γοητευμένος από την επίγεια ομορφιά της Ρονγκόουε-ροά, που κατέβηκε να τη συναντήσει, με τη μορφή ενός άντρα.

Η οροφή του αεροδρομίου είναι εμπνευσμένη από αυτή την ιστορία καθώς μια μορφή φαίνεται να ανεβαίνει από έναν διαμορφωμένο τύμβο (Rongo-ue-roa) για να συναντήσει τη δεύτερη μορφή, μια ασημένια και μπλε οροφή με κλίση προς τα κάτω (Tamarau). Η συμβολική τους ένωση αντιπροσωπεύεται και στον εσωτερικό χώρο από φωτεινά χρώματα σε παραδοσιακά μοτίβα Tukutuku, 70 μέτρων,( υφαντό πάνελ τοίχου που απεικονίζει τις ιστορίες ενός iwi).

Ο Κάμπελλ Κρεγκ, αρχιτέκτονας του έργου, δήλωσε ότι η πιο συναρπαστική πτυχή του έργου ήταν η εντατική συνεργασία μεταξύ των Μάορι, του αεροδρομίου και των αρχιτεκτόνων, η οποία επέτρεψε την αίσθηση συλλογικής ιδιοκτησίας.

Έτσι το όραμα για το αεροδρόμιο «Te Hono», να κρύβει έναν συμβολισμό για όλους τους ανθρώπους της περιοχής και να είναι μία ευκαιρία να ξεπεραστούν οι συγκρούσεις του παρελθόντος, πέτυχε.

Ο διευθύνων σύμβουλος του αεροδρομίου, Ντέιβιντ Σκοτ, δήλωσε ότι η διαδικασία συν-σχεδιασμού είχε ως αποτέλεσμα ένα κτίριο λειτουργικό και πολιτιστικό. «Αποδεικνύει τι μπορεί να επιτευχθεί όταν συνεργαζόμαστε ως πραγματικοί εταίροι», είπε.

Οι νικητές των Prix Versailles Airports 2021 θα ανακοινωθούν στα κεντρικά γραφεία της Unesco στα τέλη Νοεμβρίου.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Guardian και ΑΜΠΕ