Skip to main content

«Κλειδί» τα δάνεια της Forthnet

Από την έντυπη έκδοση

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Το τι θα πράξουν οι πιστώτριες τράπεζες αναφορικά με τον δανεισμό της Forthnet εκτιμάται ότι αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την πορεία πώλησης της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας. Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι για να υπάρξει πραγματικό ενδιαφέρον για την εισηγμένη θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί ο δανεισμός της και κατά άλλους να «κουρευτεί».

Μέχρι στιγμής πληροφορίες αναφέρουν ότι η διαδικασία πώλησης της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας βρίσκεται σε ένα αρχικό στάδιο κατά το οποίο ο σύμβουλος των τραπεζών, η Nomura International, έχει ζητήσει από φορείς διεθνώς (τηλεπικοινωνιακούς παρόχους και επενδυτικά κεφάλαια) να διατυπώσουν ένα αρχικό ενδιαφέρον. Εκτιμάται ότι ένας αριθμός αυτών απαντά θετικά, δεδομένου ότι δεν υφίσταται κάποια δέσμευση.

Οι Vodafone και Wind στη φάση αυτή φαίνεται να παρακολουθούν από απόσταση, μεταδίδοντας πως περισσότερο τους απασχολεί η συμμετοχή τους στη διαδικασία πώλησης της Cyta Ελλάδος. 

Όπως προστίθεται σχετικά, στην περίπτωση της Cyta έχουν καθοριστεί οι όροι του «παιχνιδιού», κάτι που δεν συμβαίνει με την περίπτωση της εισηγμένης. Βάσει των τελευταίων δημοσιευμένων στοιχείων η Forthnet έχει συνολικό τραπεζικό δανεισμό 255 εκατ. ευρώ που έχει καταστεί βραχυπρόθεσμος, ενώ οι συνολικές υποχρεώσεις της κινούνται στην περιοχή των 595 εκατ. ευρώ.

Όπως είναι γνωστό οι πιστώτριες τράπεζες Πειραιώς, Attica Bank, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και Alpha Bank έθεσαν υπό τον άμεσο έλεγχό τους το 32,76% του μετοχικού κεφαλαίου της Forthnet (θεωρητικά μπορούν να φθάσουν στο 70% εφόσον μετατρέψουν σε μετοχές ολόκληρο του Μετατρέψιμο Ομολογιακό) και προχωρούν μέσω της Nomura στη διερεύνηση του ενδιαφέροντος για την εταιρεία. Παράλληλα πληροφορίες αναφέρουν ότι προκειμένου να αποκτήσουν την πλήρη εικόνα της τοποθέτησαν ελεγκτική εταιρεία (Deloitte) η οποία θα συντάξει σχετική έκθεση.

Τα βασικά σενάρια, εφόσον η διαδικασία τελεσφορήσει, είναι δύο. Το πρώτο είναι να υπάρξει ενδιαφέρον από κάποιο επενδυτικό κεφάλαιο το οποίο θα εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης με σκοπό (κατά τη συνήθη πρακτική) αφού τη μετασχηματίσει να την πουλήσει και το δεύτερο να εξαγοραστεί από εγχώριο πάροχο.