Skip to main content

Τριπλασιασμό κερδοφορίας πέτυχε η Φάγε International

Από την έντυπη έκδοση 

Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected] 

Επιτυγχάνοντας τριπλασιασμό της καθαρής κερδοφορίας στο εννεάμηνο η γαλακτοβιομηχανία Φάγε International θωρακίζει την εικόνα της φερεγγυότητάς της, αντισταθμίζοντας την υποχώρηση που καταγράφουν τα έσοδα στο ίδιο διάστημα. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της οικονομικής έκθεσης που δημοσιοποίησε η γαλακτοβιομηχανία, το εννεάμηνο του 2017 έκλεισε για την εταιρεία εμφανίζοντας σημαντική αύξηση στα προ φόρων κέρδη κατά 140% στα 81,7 εκατ. δολάρια (69,9 εκατ. ευρώ με βάση τη χθεσινή ισοτιμία), ενώ τα καθαρά αποτελέσματα κατέγραψαν ακόμα υψηλότερη άνοδο τριπλασιάζοντας επί της ουσίας την απόδοσή τους στα 60,2 εκατ. δολάρια (51,5 εκατ. ευρώ), έναντι 19,9 εκατ. δολαρίων (17 εκατ. ευρώ). 

Όπως επισημαίνει η διοίκηση της εταιρείας οι θετικές επιδόσεις στην εικόνα της κερδοφορίας αποτελούν απόρροια της μείωσης των χρηματοοικονομικών εξόδων, καθώς και των ευνοϊκών συναλλαγματικών ισοτιμιών. 

Όσον αφορά την πορεία των εσόδων στο εξεταζόμενο διάστημα καταγράφηκε υποχώρηση της τάξεως του 4,8% στα 482,3 εκατ. δολάρια (413,1 εκατ. ευρώ) έναντι 499,5 εκατ. δολαρίων (427,9 εκατ. ευρώ) το αντίστοιχο περσινό εννεάμηνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση των εσόδων εμφανίζει επιβράδυνση με γνώμονα ότι στο πρώτο μισό του έτους ο ρυθμός υποχώρησης διαμορφώθηκε στο 5,6%. Τα έσοδα εκτός Ελλάδος αποτελούν πλέον το 85,1% του συνολικού τζίρου της γαλακτοβιομηχανίας, ωστόσο στο εξεταζόμενο διάστημα μείωση καταγράφηκε και στις τρεις βασικές αγορές που έχει παρουσία η γαλακτοβιομηχανία. Συγκεκριμένα κατά 5,1% υποχώρησε η αξία των πωλήσεων στις ΗΠΑ, κατά 7,6% στη Βρετανία και κατά 1,2% στην Ιταλία. 

Σε κάθε περίπτωση, σημαντική παράμετρο στην υποχώρηση των εσόδων αποτελεί η μείωση του όγκου των πωλήσεων συνολικά κατά 8,5%, με την ελληνική αγορά να καταγράφει τη μεγαλύτερη απώλεια σε όγκο κατά 23,1%. Όσον αφορά τις διεθνείς δραστηριότητες, η υποχώρηση όγκου κατά 5,9% στις ΗΠΑ και κατά 10% στη Βρετανία, αντισταθμίζεται μερικώς από τις θετικές επιδόσεις που κατέγραψε ο όγκος πωλήσεων στην Ιταλία, όπου σημειώθηκε αύξηση 1,7%. Ειδικά για την πτωτική εικόνα που διατηρεί η εγχώρια αγορά, η διοίκηση της εταιρείας υπογραμμίζει για ακόμα μια φορά ότι οφείλεται στην παρατεταμένη οικονομική κρίση, η οποία επιδεινώθηκε με την επιβολή των capital controls τον Ιούνιο του 2015, και κατ’ επέκταση στις επιπτώσεις στην εγχώρια ζήτηση, στην απόφαση της εταιρείας να μειώσει τις πωλήσεις προς ασυνεπείς πελάτες της σε μια προσπάθεια να περιορίσει την έκθεσή της σε πιστωτικό κίνδυνο καθώς και στην απόφαση της εταιρείας να αποχωρήσει από την αγορά γάλακτος, διακόπτοντας τη λειτουργία του εργοστασίου στο Αμύνταιο. 

Σχολιάζοντας, επίσης, τη συγκριτικά πιο περιορισμένη μείωση που εμφανίζει συνολικά ο τζίρος σε σχέση με την υποχώρηση του όγκου, η γαλακτοβιομηχανία αναφέρει ότι «η υποχώρηση των πωλήσεων γάλακτος είχε μεγαλύτερο αντίκτυπο στους όγκους παρά στην αξία, καθώς η τιμή/κιλό για προϊόντα γάλακτος είναι πολύ χαμηλότερα σε σχέση με άλλα προϊόντα». Αναφορικά, τέλος, με την πορεία της εξεύρεσης ενδιαφερόμενου για την εξαγορά των ακινήτων, εγκαταστάσεων και εξοπλισμού που σχετίζονται με την εγκατάσταση του Αμύνταιου, η εταιρεία προχώρησε σε αυτό το διάστημα στην πώληση μηχανημάτων και εξοπλισμού έναντι 2,4 εκατ. δολαρίων (2 εκατ. ευρώ), γεγονός το οποίο ωστόσο δεν επηρεάζει την εικόνα των μεγεθών της εταιρείας, καθώς όπως επισημαίνεται «η αξία αυτών των περιουσιακών στοιχείων είχε προηγουμένως υποστεί απομείωση».