Skip to main content

Οκτώβριο οι πρώτες άδειες εταιρειών διαχείρισης δανείων

Από την έντυπη έκδοση

Της Άννας Δόγα
[email protected]

Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου αναμένεται να χορηγηθούν από την Τράπεζα της Ελλάδος οι πρώτες άδειες σε εταιρείες διαχείρισης δανείων και την περίοδο αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη η εξέταση των αιτήσεων και των ογκωδέστατων φακέλων που τις συνοδεύουν.

Στις περισσότερες από έξι εταιρείες που έχουν προχωρήσει ήδη στη διαδικασία περιλαμβάνονται μεγάλοι του κλάδου, αλλά και εξειδικευμένα ελληνικά σχήματα που συνεργάζονται με ξένα funds. Η Aktua Hellas, η Pillarstone του KKR, η Αlvarez and Marsal, η Centerbridge, η Kaican Hellas και η νεοϊδρυθείσα 3R and Αssociates είναι μεταξύ των εταιρειών που ενδιαφέρονται να μπουν στην αγορά προβληματικών δανείων, που φθάνει τα 108 δισ. ευρώ, ενώ σε αναμονή συμπλήρωσης του νομοθετικού πλαισίου βρίσκονται και άλλοι παίκτες.

Οι καθυστερήσεις όσον αφορά το νομοθετικό πλαίσιο και ειδικά ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, η συνολική διευθέτηση οφειλών προς τράπεζες και Δημόσιο, όπως και η νομική κάλυψη στελεχών που εγκρίνουν αναδιαρθρώσεις είναι κρίσιμες παράμετροι για τη δευτερογενή αγορά και κρατούν σε εκκρεμότητα και άλλες εταιρείες.

Oι ήδη ανακοινωθείσες συνεργασίες τραπεζών με εξειδικευμένες εταιρείες βρίσκονται εδώ και μήνες στη λίστα των ενδιαφερομένων. Η συνεργασία της Alpha Bank με την ισπανική Aktua, την οποία εσχάτως εξαγόρασε το Lindorff Group, έχει οδηγήσει στην ίδρυση της Aktua Hellas που θα διαχειρίζεται δάνεια λιανικής της ελληνικής τράπεζας που θα φθάσουν τα 10 δισ. ευρώ και αναμένεται να λειτουργήσει στο πρώτο τρίμηνο του 2017.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ίδρυση της κοινοπραξίας των τραπεζών Eurobank και Αlpha Bank με την Pillarstone, την εξειδικευμένη στη διαχείριση και αναχρηματοδότηση επιχειρηματικών προβληματικών δανείων πλατφόρμα της KKR, ενώ σε συζητήσεις για να συμμετάσχει βρίσκεται και η Πειραιώς, ανεβάζοντας τη μαγιά των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων που θα ενταχθούν στην πλατφόρμα της Pillarstone στο 1,8 δισ. Η Alvarez and Marsal έχει ενισχύσει το γραφείο της στην Αθήνα με επικεφαλής τον Μάριο Κολιόπουλο και έχει ήδη ευρύ πεδίο εργασιών, μεταξύ των οποίων την αξιολόγηση χαρτοφυλακίων των τραπεζών και το restructruring επιχειρήσεων. Ενδιαφέρον για τη διαχείριση καταναλωτικών δανείων έχει η Kaican Ηellas, ενώ στο κομμάτι της διαχείρισης επιχειρηματικών δανείων θα δραστηριοποιηθεί η 3R and Αssociates. Στο πεδίο του private equity εντοπίζεται η δραστηριότητα του αμερικανικού fund Centerbridge.

H ΤτΕ ζητεί από τις εταιρείες διαχείρισης και αγοράς δανείων να στήσουν μια μικρή «τράπεζα», προκειμένου να διασφαλίσει ότι η δευτερογενής αγορά που δημιουργείται θα λειτουργήσει αποτελεσματικά. Σε εξέλιξη βρίσκεται η εξέταση των σχετικών φακέλων που περιέχουν ως και 500 σελίδες και υπολογίζεται ότι τουλάχιστον επτά με δέκα εταιρείες θα μπουν σε αυτή τη φάση σε διαδικασία αδειοδότησης. Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των εταιρειών έχουν επαφές με τράπεζες και επιχειρούν να αναδείξουν τα πλεονεκτήματα των προτάσεών τους σε τρία σημεία: τα ποσοστά ανακτησιμότητας, τον χρόνο του recovery και το κόστος.

Σύμφωνα με τον νόμο, οι άδειες χορηγούνται εντός δύο μηνών από την κατάθεσή τους. Οι προϋποθέσεις είναι αυστηρές, ενώ για τις εταιρείες που θα προχωρούν σε αναχρηματοδότηση απαιτήσεων ζητείται μετοχικό κεφάλαιο ύψους 4,5 εκατ., αλλά και πρόσθετες απαιτήσεις σε επίπεδο διακυβέρνησης, ακόμη και τμήμα risk management. Οι ενδιαφερόμενοι δημιουργούν σε κάθε εταιρεία τη δομή μιας μικρής τράπεζας και «τρέχουν» παρουσιάσεις και συζητήσεις των παικτών της αγοράς με τραπεζικούς ομίλους. Εκτός από τις δύο ολοκληρωμένες συμφωνίες, του KKR με την Alpha Bank και τη Eurobank και της Aktua με την Alpha Bank, υπάρχουν προχωρημένες συζητήσεις για συμφωνίες ανάθεσης χαρτοφυλακίων.