Από την έντυπη έκδοση
Της Σοφίας Εμμανουήλ
[email protected]
Δύο μήνες προθεσμία έχει η Folli Follie Group προκειμένου να διαχειριστεί την κρίση στην οποία έχει περιέλθει και ειδικότερα να «δεσμεύσει» και να αποκαλύψει τον επενδυτή, με τον οποίο ισχυρίζεται ότι συνομιλεί, να εξασφαλίσει μηνιαία ρευστότητα 1,5 εκατ. ευρώ για προμήθεια εμπορευμάτων, να επιβεβαιώσει τη φερεγγυότητά της στο πλαίσιο συνεργασιών με διεθνείς οίκους, και όλα αυτά έχοντας απέναντί της σύσσωμο το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, το οποίο τήρησε εκ διαμέτρου αντίθετη στάση με τους ξένους πιστωτές της ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου.
Η θέση της εταιρείας
Η εταιρεία διατείνεται ότι: η λειτουργία της συνεχίζεται κανονικά παρά το δυσμενές περιβάλλον, καταγράφει βελτιωμένες επιδόσεις (με αύξηση πωλήσεων περίπου 7%), έχει εξασφαλίσει κατ’ αρχήν συμφωνία με υποψήφιο επενδυτή στο πλαίσιο ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης, που θα περιλαμβάνει την αξιοποίηση μεριδίου 35,7% που ελέγχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Αττικά Πολυκαταστήματα και για το οποίο μάλιστα έχει πάρει προσφορά της τάξης των 65 – 70 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό ξεπερνά κατά πολύ το συνολικό ποσό των δανείων που κατήγγειλαν προ ημερών οι τράπεζες, ήτοι 45 εκατ. ευρώ και αφήνει ένα μαξιλάρι ρευστότητας στην εταιρεία προκειμένου να συνεχίσει τη δραστηριότητά της.
Όμως μέχρι χθες δεν ήξερε κανείς γι` αυτόν τον ενδιαφερόμενο – ούτε οι τράπεζες, οι εκπρόσωποι των οποίων κατά τη χθεσινή συζήτηση της αίτησης προστασίας της εισηγμένης διερωτήθηκαν γιατί δεν είχαν ενημερωθεί. Και προφανώς δεν φάνηκε να πείθονται από τις προθέσεις της εταιρείας να καταθέσει σχετικά αποδεικτικά (proof of funds), σύμφωνα με τα όσα ισχυρίστηκε ο επικεφαλής της νομικής της ομάδας δικηγόρος Μιχάλης Πουλίτσας και στελέχη της εταιρείας που κατέθεσαν ως μάρτυρες, όπως π.χ. ο Εμμανουήλ Ζαχαρίου, μέλος του Δ.Σ. της Fοlli Follie Group και εκπρόσωπος της Folli Follie Συμμετοχών. Ο «λευκός ιππότης», σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν έχει δεχθεί προσωπικές εγγυήσεις από τους σημερινούς μετόχους. Αυτό περί προσωπικών εγγυήσεων, ήτοι των μετοχών που διαθέτουν οι σημερινοί μέτοχοι, σηματοδοτεί σενάρια μεταβίβασης μεριδίου του μετοχικού κεφαλαίου της σημερινής εταιρείας εφόσον οριοθετηθεί το υγιές κομμάτι, μετά τη διερεύνηση της δραστηριότητας στην Κίνα.
Στην παραπάνω συζήτηση περί μεταβιβάσεων μετοχών ή συμμετοχών της μητρικής εταιρείας τα σενάρια είναι πολλά και δεν εμπλέκουν μόνο τους μετόχους πλειοψηφίας της Αττικά Πολυκαταστήματα (που έχουν δικαίωμα προτίμησης στην περίπτωση πώλησης της συμμετοχής της FF Group) ή τους σημερινούς μετόχους (οικογένεια Κουτσολιούτσου) ή παλαιότερους συνεργάτες τους (π.χ. τον Σάμ Φάις, επικεφαλής του φερώνυμου ομίλου). Το θέμα όμως είναι ποιος μπορεί να «πληρώσει» το τίμημα.
Σε αυτή τη φάση, παρά τα όποια σχέδια απεργάζονται οι έχοντες συμφέρον να συμμετέχουν στις παραπάνω διαδικασίες, υπάρχει έντονη αμφισβήτηση για το δυνητικό επενδυτικό ενδιαφέρον. Κι αυτό επιβεβαιώνεται σε μεγάλο βαθμό από τη στάση των τραπεζών στην υπόθεση. Η εταιρεία έχει δύο μήνες προθεσμία για να διαψεύσει τις Κασσάνδρες και να αποκαλύψει τον «λευκό ιππότη».
Εξάλλου, χάνοντας την προστασία που είχε εξασφαλίσει στο πρόσφατο διάστημα για θυγατρικές και φυσικά πρόσωπα μέλη της διοίκησης, η F.F. Group είναι εκτεθειμένη σε κινδύνους. Ταυτόχρονα δεν μπορεί να δεσμευθεί για επίσημες συζητήσεις με υποψήφιο επενδυτή, χρηματοοικονομικούς και άλλους πιστωτές, πριν ολοκληρωθεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης (που εκπονεί η Deloitte, ομάδα της οποίας διερευνά τις άνω των 40 συμμετοχών της εταιρείας σε θυγατρικές της στο εξωτερικό, εκτιμώντας ότι θα ολοκληρώσει το έργο της τέλος Σεπτεμβρίου). Σε άμεση σύνδεση είναι και η επαναδιατύπωση των οικονομικών καταστάσεων για τη χρήση 2017 (με την ολοκλήρωση των εν εξελίξει ερευνών A&M και EY). Επομένως οι όποιοι ενδιαφερόμενοι περιμένουν διότι θέλουν να δουν πόσο θα περιοριστεί το πραγματικό μέγεθος του ομίλου, τι hair cut θα προταθεί με την αναδιάρθρωση και το σχέδιο διάσωσης κ.ά.
Υπενθυμίζεται ότι χθες το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκανε εν μέρει δεκτή την αίτηση της Folli Follie Group (FF Group) για παράταση δύο ακόμη μηνών των μέτρων προστασίας (στο πλαίσιο του άρθρου 106 α παρ. 6 του Ν. 3588/2007) δίνοντάς της προσωρινή διαταγή. Δεν άφησε την εταιρεία να καταρρεύσει, αλλά απέρριψε τα αιτήματα για προληπτικά μέτρα που κατέθεσαν η Folli Follie Συμμετοχών και η Αικατερίνη Κουτσολιούτσου (σύζ. του επικεφαλής του ομίλου Δημητρίου Κουτσολιούτσου). Δεδομένου ότι η Folli Follie Συμμετοχών είναι εγγυητής για το 10,5% (του συνολικού 35,7%) που ελέγχει η μητρική (Folli Follie Group) στην Αττικά Πολυκαταστήματα, είναι σαφές ότι μπορεί άμεσα να ανοίξει η διαδικασία πλειστηριασμού γι’ αυτό το μέρος του συνολικού μεριδίου της στην αλυσίδα πολυκαταστημάτων αλλά όχι για το υπόλοιπο περίπου 25% το οποίο δεσμεύεται από τη μητρική εταιρεία. Πρακτικά βέβαια μια τέτοια κίνηση θα αποδυνάμωνε την επιρροή της καταστατικής μειοψηφίας (33,3%) που υπερκαλύπτει το συνολικό μερίδιο. Επίσης, καθώς έχουν περιοριστεί οι δυνατότητες εγγραφής προσημειώσεων, για την εξασφάλιση των κεφαλαίων που απαιτεί η απρόσκοπτη συνέχιση των δραστηριοτήτων της εταιρείας θα πρέπει να αναζητήσει ρευστότητα σε τρέχοντες λογαριασμούς, διαθέσιμα και άμεσα ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία (π.χ. συμμετοχή στην ελβετική Dufry, Links of London κ.ά.).
Το δικαστικό χρονικό
Μάχη νομικών επιχειρημάτων δόθηκε χθες στη δικαστική αίθουσα του κτιρίου 5, στην αίθουσα 2 της πρώην σχολής Ευελπίδων, όπου συζητήθηκε η αίτηση υπαγωγής της εταιρείας στο άρθρο 106 του πτωχευτικού κώδικα (λήψη προληπτικών μέτρων). Παρών στο δικαστήριο έδωσαν διά νομικών εκπροσώπων τους οι εργαζόμενοι της εταιρείας (συνολικά στον όμιλο απασχολούνται πάνω από 1.500), που τάχθηκαν στο πλευρό της εταιρείας, μαζί με εκπροσώπους των ομολογιούχων της UBS, καθώς και του κατόχου Schuldschein ύψους 20 εκατ. ευρώ που καταγγέλθηκε πρόσφατα. Η πλευρά των τραπεζών και του Δημοσίου -ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ- ήταν απέναντι. Σύμφωνα με την εταιρεία, υπέρ της αίτησής της τάχθηκε το 98% των δανειστών της. Αναφέρεται σε σύνολο υποχρεώσεων 532 εκατ. ευρώ (στοιχεία Μαΐου 2018).
Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του επί της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων τους επόμενους μήνες.