Skip to main content

Επενδυτική «ψήφος εμπιστοσύνης» στο ομόλογο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Από την έντυπη έκδοση

Του Κώστα Δεληγιάννη
[email protected]

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η έκδοση του κοινού ομολογιακού δανείου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, γνωρίζοντας τεράστια ζήτηση από το επενδυτικό κοινό. Απόδειξη το γεγονός ότι, σύμφωνα με την ανακοίνωση των κύριων αναδόχων της έκδοσης, οι εγγραφές στο βιβλίο προσφορών άγγιξαν τα 154,4 εκατομμύρια ευρώ στις τρεις ημέρες της δημόσιας προσφοράς, η οποία ολοκληρώθηκε χθες. Έτσι, η εταιρεία υπερκάλυψε κατά 2,7 φορές τα 60 εκατομμύρια ευρώ, που ήταν το ποσό της αρχικής έκδοσης.

Με βάση την ίδια ανακοίνωση, η τελική απόδοση των ομολογιών ορίσθηκε σε 3,85%, όσο και το επιτόκιο. Υπενθυμίζεται πως το εύρος της απόδοσης είχε καθορισθεί μεταξύ 3,75% και 4,25%, με σκοπό να είναι αρκετά ελκυστικό, ειδικά με δεδομένο το μικρό μέγεθος της έκδοσης. Κι αυτό γιατί, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία θα μπορούσε να επιτύχει χαμηλότερο επιτόκιο, η στρατηγική της επιλογή ήταν όχι μόνο να προσελκύσει υποψήφιους επενδυτές, αλλά και να δημιουργήσει μία σταθερή και μακροχρόνια σχέση ανάμεσα στο επενδυτικό κοινό και τις εταιρείες του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενόψει και νέων αντίστοιχων μελλοντικών κινήσεων.

Σημαντική επιτυχία για την «πράσινη» οικονομία

Στο πλαίσιο της έκδοσης, προσφέρθηκαν 60.000 ομολογίες, αξίας 1.000 ευρώ η καθεμία. Η επιτυχία του ομολογιακού δανείου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή σηματοδοτεί παράλληλα και την πετυχημένη πρεμιέρα του πρώτου «πράσινου» ομολόγου στην εγχώρια αγορά, καθώς τα κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν από την εταιρεία θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού της προγράμματος στην «πράσινη» οικονομία και πιο συγκεκριμένα σε έργα ΑΠΕ και διαχείρισης απορριμμάτων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις ΗΠΑ.

Έτσι, μέρος των 500 εκατ. ευρώ που σχεδιάζει να επενδύσει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή την τριετία 2017 – 2019 προορίζεται για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων ισχύος 44 MW στις Περιφέρειες Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, όπως επίσης και ενός αιολικού πάρκου στις ΗΠΑ ισχύος 159,6 MW. Μάλιστα, με δεδομένο ότι η εταιρεία διαθέτει σήμερα συνολική εγκατεστημένη ισχύ 738 MW σε μονάδες ΑΠΕ, στόχος της είναι μέχρι τις αρχές του 2018 να ξεπεράσει το 1 GW.
Δεύτερος πυλώνας του επενδυτικού της προγράμματος έχει να κάνει με μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων. Τα δύο συγκεκριμένα έργα θα κατασκευασθούν στην Ήπειρο και την Πελοπόννησο, μέσω Συμπράξεων Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) με τις αντίστοιχες περιφέρειες.

Έργα ΑΠΕ νέας γενιάς

Παράλληλα με τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις της τριετίας 2017 – 2019 σε καινούργιες μονάδες ανανεώσιμων πηγών, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ετοιμάζει ήδη τις επενδύσεις που θα υλοποιήσει μετά το 2019. Στις επενδύσεις αυτές περιλαμβάνονται νέα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα (π.χ. στην Κρήτη και τη νότια Εύβοια), χάρη στα οποία η εταιρεία στοχεύει μετά την επίτευξη του στόχου του 1 GW μέσα στο 2018 να επιτύχει τα επόμενα χρόνια διπλασιασμό της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος στα επίπεδα των 2 GW.

Κυρίαρχη θέση πάντως θα έχουν τα έργα ΑΠΕ νέας γενιάς. Τα έργα αυτά αφορούν την αποθήκευση ενέργειας μέσω αντλησοταμιεύσεων σε Αμφιλοχία και Κρήτη (Αμάρι), συνολικού προϋπολογισμού της τάξης των 800 εκατ. ευρώ. Οι αντλησοταμιεύσεις αποτελούν τον ιδανικό τρόπο για την αποθήκευση «πράσινης» ενέργειας στη χώρα μας, ώστε να εκχέεται προγραμματισμένα στο δίκτυο.