Skip to main content

Στην κόψη του ξυραφιού o έλεγχος της FF

Από την έντυπη έκδοση 

Της Σοφίας Εμμανουήλ
[email protected]

Αν και παρακινδυνευμένο να προεξοφλήσει κανείς ότι μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες θα έχει ολοκληρωθεί ο επανέλεγχος των οικονομικών καταστάσεων 2017 της Folli Follie (προκειμένου να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα μέχρι 15/7), πρόκειται για ένα σενάριο που «δένουν» οι πληροφορίες περί ολοκλήρωσης εντός των ημερών της διαδικασίας παροχής στοιχείων προς τους ελεγκτές της PwC.

Ωστόσο στο ερώτημα τι γνώμη θα περιλαμβάνεται στην έκθεση ελέγχου που θα συνοδεύει τις αναδιατυπωμένες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας: γνώμη χωρίς επιφύλαξη, γνώμη με επιφύλαξη ή αρνητική γνώμη, η τρίτη επιλογή συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες. Παρά την εντατική συνεργασία του Γιώργου Σάμιου, στελέχους με υπερ-καθήκοντα -εκτός των καθηκόντων του ως Οικονομικός Διευθυντής στην εισηγμένη, επωμίστηκε και το ρόλο του Διευθύνοντος Συμβούλου και είναι το μόνο εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ.- και των ελεγκτών, φαίνεται να μην μπορούν να επιβεβαιωθούν συγκεκριμένοι λογαριασμοί θυγατρικών.

Παρ’ όλ’ αυτά, η εταιρεία με το παραπάνω πιστοποιητικό, μπορεί να κάνει το επόμενο βήμα για τον διαχειριστικό έλεγχο, αλλά κυρίως μπορεί να προωθήσει τις διαδικασίες εκ νέου προσφυγής στο άρθρο 106 βδ του πτωχευτικού κώδικα, ήτοι να επικαιροποιήσει τη συμφωνία της με τους ομολογιούχους πιστωτές για business plan διάσωσης και να εγκριθεί το νέο αυτό term sheet από τα συλλογικά όργανα, να συγκαλέσει γενική συνέλευση των μετόχων για την έγκριση των οικονομικών καταστάσεων κ.ο.κ.. Αυτό σημαίνει ότι η Folli Follie θα έχει δεύτερη ευκαιρία. Εξάλλου, προς αυτή την κατεύθυνση δουλεύει μεθοδικά μια πολυπληθής ομάδα ανθρώπων: νομικών, συμβούλων, οικονομικών κ.ο.κ., οι οποίοι παρά τη συνεχή «κινητικότητα» στελεχών κρατούν την εταιρεία όρθια, αν και το δυσμενές περιβάλλον, επιδεινώνει η έλλειψη χρηματοδότη. Έτσι, αν και έχουν μεσολαβήσει 8 μήνες από το πρώτο σχέδιο της Deloitte, που πρότεινε μεταξύ άλλων πλάνο εξορθολογισμού για το 2019 με στόχο επίτευξη οριακών αποτελεσμάτων (break-even) ώστε ο όμιλος να περάσει σε ανάπτυξη το 2020, η δραστηριότητα αντέχει στην «εντατική». 

Αξιοποίηση περιουσίας
Το επιτελείο της διοίκησης και των συμβούλων της μπορεί να μην έχει βρει επενδυτή, διαψεύδοντας τις δικές του προβλέψεις για εισροές 25 – 45 εκατ. ευρώ ήδη από το α’ τρίμηνο του 2019, αλλά η πώληση μη δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων σε συνδυασμό με τα έσοδα από το ταμείο του δικτύου καταστημάτων εξασφαλίζει προς το παρόν τη μισθοδοσία και τις ανάγκες ρευστότητας, που εκτιμάται να κυμανθούν σε 60 – 80 εκατ. ευρώ κατά τη διάρκεια του 2019. Και βέβαια μειώνονται τα έσοδα λόγω διακοπής συνεργασιών με διεθνείς οίκους και αποψίλωσης του χαρτοφυλακίου σημάτων, ενώ μειώνεται το προσωπικό (ειδικά στην εταιρεία FF Group εργάζονται 857 άτομα (τέλη Μαΐου) από 1.125 στις 30.6.2017) και δεν ανανεώνονται συμβάσεις μίσθωσης καταστημάτων, με ενδεικτικές τις πιέσεις που φέρεται να δέχεται η εταιρεία για το ακίνητο του Factory Outlet στο εμπορικό πάρκο του αεροδρομίου.

Επίσης το επιτελείο της εταιρείας δεν εγκαταλείπει την έρευνα για εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή την ίδια ώρα που γίνονται συνεχείς διορθώσεις στο σχέδιο αναδιάρθρωσης της Deloitte, που παραμένει στο τραπέζι κι έχει ως άξονες: ενίσχυση ιδιόκτητων πολυκαταστημάτων, επανατοποθέτηση του σήματος Folli Follie, με έξοδο από τις μικρές αγορές και εστίαση στην ευρύτερη περιοχή της Κίνας με παράλληλη εφαρμογή εντατικού προγράμματος μείωσης προσωπικού και διακοπής λειτουργίας καταστημάτων και αναδιοργάνωση της Links of London με αναζήτηση αγοραστή.